Prečo je vitamín D dôležitý a ako ho v zime dopĺňať?

  Kategórie: Zdravie dieťaťa,
4 min
10. jan'23

Letné obdobie je pre detičky ideálne nielen kvôli hrám na čerstvom vzduchu, ale tiež kvôli tvorbe vitamínu D, ktorý je mimoriadne dôležitý pre správny vývin kostí. V zime však kvôli chladu a nepríjemnému počasiu pobyt vonku obmedzujeme, nehovoriac o tom, že prísun slnečných lúčov je v tejto sezóne omnoho slabší než po iné dni v roku. Ako teda detskému organizmu dodať túto drahocennú látku, keď slnko zakryjú mraky?

Počas zimy môže hladina vitamínu D v krvi klesnúť až o 50 percent. Jeho najprirodzenejším zdrojom je totiž slnko, či lepšie povedané, UVB žiarenie (ultrafialové lúče pásma B), ktoré pokožkou preniká do organizmu. V skutočnosti až 90 percent tejto vzácnej látky prijmeme prostredníctvom kože, takže v zime ho máme logicky nedostatok.

Možno by ste mohli namietať, že aj v zime máme dni, keď si užívame dostatok slnka. Problém je však v tom, ako slnečné lúče dopadajú na zem. Ak cez atmosféru prechádzajú v uhle, ochudobňuje sa práve úhrn UVB zložky. Tu platí jednoduché pravidlo: ak je váš tieň dlhší, než koľko sami meriate, slnečné žiarenie je z hľadiska tvorby vitamínu D nedostatočné. To môžete v našich zemepisných šírkach sledovať najmä v čase od novembra až do marca.

Vitamín D a jeho nedostatok v zime

Zdroj foto: Freepik

Prečo je vitamín D dôležitý?

  • Zohráva kľúčovú rolu najmä pri vstrebávaní vápnika do kostí, takže práve vďaka tejto látke sú silné, majú primeranú minerálnu hustotu a správne sa vyvíjajú, vďaka čomu dokážu byť odolnejšie aj voči zlomeninám a osteoporóze, čiže rednutiu kostí.
  • U detí zabraňuje aj takzvanej krivici, čo je deformácia kostrového systému.
  • Pozitívne ovplyvňuje imunitný systém, chrup, hladinu fosforu v tele či krvný tlak a pomáha predchádzať aj cukrovke.
  • Je silno prepojený s mozgovými receptormi, ovplyvňujú duševné rozpoloženie ľudí. Preto sa netreba čudovať, že s úbytkom slnka, a teda s nedostatkom dôležitej látky nás ťaží únava či dokonca depresia.

Aká dávka je vhodná?

Túto vzácnu látku môžu vaše deti prijímať v rozličnom množstve, všetko však závisí od melanínu – pigmentu, ktorý určuje farbu pokožky, od zemepisnej šírky, v ktorej sa práve nachádzate, ročného obdobia, a teda samotnej intenzity slnečného žiarenia, ale takisto od dĺžky času, počas ktorého sú najmenší slnečným lúčom vystavení. Vo všeobecnosti platí – čím svetlejšia pokožka, tým viac vitamínu D dokáže človek v rovnakom čase prijať. Kým dieťatku so svetlou pokožkou postačí 15 minút strávených na slnku, ratolesti s tmavšou pleťou si môžu dovoliť aj 20 či 30 minút. Slnenie vôbec netreba preháňať, postačujúce množstvo vitamínu získajú deti aj po každodennom 20-minútovom či polhodinovom pobyte na slnku.

S krémami opatrne

Prekážkou správneho prijímania vitamínu D počas zimného obdobia môžu byť rôzne nevhodné kozmetické produkty, ktorých zloženie tvoria látky syntetického pôvodu. Najlepšie preto urobíte, ak svojim detičkám doprajete kozmetické prípravky na prírodnej báze a nebudete to s natieraním pokožky preháňať. Výnimku predstavujú krémy s ochranným faktorom počas lyžovačky, ktoré sú vo vysokohorskom pásme potrebné, pretože bránia spáleniu pokožky (áno, aj v zime sa môžete spáliť).

Vitamín D a ako ho doplniť

Zdroj foto: Freepik

Zdroje vitamínu v zime

Mali by ste vedieť, že samotný vitamín D má ďalšie zložky, a to vitamín D2, ktorý má rastlinný pôvod a v ľudskom tele sa prirodzene netvorí, a vitamín D3, predstavujúci väčšiu časť. Práve ten vzniká v koži prostredníctvom UVB žiarenia a je obsiahnutý napríklad v živočíšnych surovinách. Vitamín D3 môžete doplniť rozličným spôsobom:

  • Na trhu existujú rozličné doplnky výživy, ako napríklad rybí olej, prípadne olej z treščej pečene, ktoré v rámci stravy obsahujú významné množstvo vitamínu D3. Predstavujú ideálnu alternatívu aj vďaka tomu, že samotný vitamín je rozpustný v tukoch. Ak ho teda deti prijmú takouto formou, ich organizmus ho zužitkuje v maximálnej možnej miere.
  • Doprajte deťom stravu bohatú na ryby, predovšetkým druhy s mastným mäsom, ako sú losos, tuniak, makrela či sardinky. Okrem iného sú aj vynikajúcim zdrojom omega-3 mastných kyselín, ktoré sa najmenším určite zídu.
  • Mnoho vitamínu D3 by ste našli aj vo vaječnom žĺtku, najlepšie z vajíčok od takzvaných „šťastných sliepočiek″, chovaných vo voľnom výbehu, ktoré sú bohatšie na obsah tejto látky.
  • Ak vaše deti milujú mlieko a mliečne výrobky, máte vyhraté, pretože sú tiež vhodným zdrojom vitamínu D3 v zimnom období.
  • V menšej miere je obsiahnutý aj v rastlinnej potrave, najmä v avokáde, lucerne siatej, kokose a čiastočne aj v celozrnných obilninách.