Musíme bábätkám dopĺňať vitamín D?

6 min
27. okt'17

Je potrebné zdravému a dojčenému bábätku dopĺňať vitamín D? Nad touto otázkou sa trápi mnoho mamičiek, ktoré si práve domov doniesli svoje klbko šťastia. Riziká vyplývajúce z nedostatku vitamínu D sú však naozaj veľké. Dopĺňanie vitamínu D podľa pokynov pediatra slúži ako prevencia pred vznikom krivice a ďalších potenciálnych zdravotných problémov.

Vitamín D má mimoriadne dôležitú funkciu pri spracovaní vápnika a fosforu v organizme. Má teda nezameniteľnú úlohu (nielen) pri raste a správnom vývoji kostí. Lekári na Slovensku bábätkám predpisujú kvapky vitamínu D po dvoch týždňoch od narodenia.

Keď nás lekári strašia krivicou

Krivica alebo rachitída je ochorenie, za ktorým môžete hľadať nedostatok vitamínu D. Zvyčajne vzniká pri výžive chudobnej na spomenutý vitamín či nedostatku pobytu na čerstvom vzduchu, vitamín D sa totiž v tele tvorí najmä vďaka UV žiareniu. Krivica je ochorenie kostí a prejavuje sa týmito spôsobmi:

  • lebečné fontanely sa zatvárajú veľmi pomaly, veľká fontanela má väčšie rozmery a môže byť stále otvorená aj po 2. roku života,
  • lebka dieťaťa má hranatý tvar a v strede je rozdelená ryhou,
  • dieťa má rachitický ruženec – zdurenie rebier v prechode medzi rebrom a chrupavkou,
  • môže dôjsť aj k deformáciám chrbtice, hrudníka, nohy skrížené do O alebo do X,
  • spomalený rast,
  • oneskorený vývoj – motorická retardácia.

Krivicu diagnostikuje lekár a odporúči liečbu. Zvyčajne ide o zvýšenie dávky vitamínu D prostredníctvom výživových doplnkov, v ťažších prípadoch aj hospitalizáciu v nemocnici. Pacientom s rachitídou sa odporúčajú dlhšie prechádzky vonku a zaradenie jedál s obsahom vitamínu D do jedálnička. Ak dojčíte a vaše dieťa aj napriek tomu trpí rachítidou, zmeňte svoj jedálniček aj vy a zaraďte doň mastnejšie ryby, za studena lisované oleje, orechy, vajcia, mliečne produtky, avokádo či kokos.

Vitamin d vyziva

Ako vitamín D podávať bábätku

Lekár dieťaťu predpíše kvapky vitamínu D zvyčajne už po druhom ukončenom týždni života. Na Slovensku lekári predpisujú kvapky Vigantol. Mamičky na fórach ich však často spájajú so vznikom detských kolík a bolesťami bruška. Podľa vyjadrení niektorých pediatrov však tieto kvapky bolesti bruška nespôsobujú, no vznik kolík a nasadzovanie Vigantolu sa časovo prekrývajú. Niektoré mamičky alternatívne používajú rybí olej, pri týchto prípravkoch však nie je garantované odporúčané množstvo vitamínu D.

Pri podávaní kvapiek používajte ideálne lyžičku s materským alebo umelým mliekom. Neodporúča sa kvapnúť kvapku priamo do hrdla, pridať ju do celej fľašky mlieka alebo nápoja, ale ani na prázdnu lyžičku. Takto by ste mohli znížiť množstvo vitamínu D, ktoré sa do tela vstrebáva. Vitamín D totiž môže priľahnúť na lyžičku alebo v prípade kvapkania do hrdla na sliznicu. Najskôr dajte teda na lyžičku svoje mlieko a do neho kvapku vitamínu D.

Dĺžku podávania vitamínu D aj jeho množstvo upravuje lekár. Vo všeobecnosti má však na dĺžku prijímania vitamínu D vplyv aj mesiac narodenia dieťaťa. Ak sa vaše dieťa narodilo v letných mesiacoch, malo by mu postačovať dopĺňať vitamín D jeden rok, ak, naopak, ide o dieťatko narodené v zimných mesiacoch, vitamín D dopĺňate 1,5 roka.

Dodržujte odporúčané dávky vitamínu D od lekára. Vitamínom D sa ako výživovým doplnkom môžete predávkovať a spôsobiť dieťaťu problémy. Prejavujú sa najmä nechutenstvom, zvracaním, vysokým tlakom, schudnutím a tiež môžu mať negatívny vplyv na vývoj kostí. Ako vo všetkom v živote, aj tu platí, že nič netreba preháňať.

Prechadzky vitamin d

Čo ste možno o vitamíne D nevedeli

D2 a D3 – aký je medzi nimi rozdiel?

Poznáme dva druhy vitamínu D, a to vitamín D2, ktorý má rastlinný pôvod a nájdete ho napríklad v hubách alebo vo fortifikovaných rastlinných mliekach (sójové, mandľové a iné rastlinné mlieka zvyčajne obsahujú D2 miesto D3, ktoré má živočíšny pôvod) a D3, ktorý sa nachádza v rybách, mliečnych výrobkoch či vajciach. D3 sa tvorí v koži aj pôsobením slnečného žiarenia.

Dennú dávku môžete získať aj zo slnka

Dennú dávku vitamínu D počas letných mesiacov hravo získate aj z 5-minútového vystavenia celého tela slnku alebo počas 20-minútovej prechádzky denne. V jesenných a zimných mesiacoch je však získavanie vitamínu D zo slnka problematickejšie. Dôvodom je nedostatok slnečných dní, ako aj uhol, pod ktorým slnečné lúče na zem dopadajú. Práve ten môže ochudobňovať slnečné žiarenie o UVB zložku. Spoznáte to tak, že tieň je dlhší než vaša výška.

Vitamín D podporuje imunitný systém

Vitamín D je dôležitý najmä kvôli správnemu vstrebávaniu vápnika do kostí. Vedeli ste ale, že vitamín D má tiež dôležitú funkciu pre imunitný systém? Vedci z University of Copenhagen prišli na to, že vitamín D je nevyhnutný pre tvorbu tzv. T-buniek (t-lymfocity), ktoré rozoznajú a napádajú nebezpečné patogény.

Vitamín D vás môže ochrániť pred chronickými ochoreniami

Podľa výskumov môže vitamín D chrániť aj pred autoimunitnými ochoreniami, roztrúsenou sklerózou, reumatoidnou artritídou, lupusom a dokonca pomáha znižovať riziko kolorektálneho karcinómu. Tieto ochorenia, okrem spomenutého karcinómu, sú častejšie práve v krajinách vo väčšej vzdialenosti od rovníka, a teda s dopadom menšieho množstva slnečných lúčov.

Opaľovacie krémy bránia vzniku vitamínu D zo slnka

O tom, že UV žiarenie nie je bezpečné, ste už zrejme počuli. Naozaj, je pravda, že vystavovanie pokožky UV žiareniu môže viesť k rakovine kože a najlepšou prevencou sú opaľovacie krémy s vyšším UV faktorom. Na druhej strane však bránia UV žiareniu vytvoriť vitamín D vo vašej koži. Súčasný spôsob života, pre ktorý trávime veľké množstvo času v interiéri a vonku používame len opaľovací krém, vedie k vážnemu deficitu vitamínu D. Vystavenie slnku niekoľkokrát denne na pár minút bez opaľovacieho krému by vám nemalo spôsobiť problémy. Deťom stačí vystaviť slniečku tváričku a paže počas prechádzky. Samozrejme, opatrnosti nikdy nie je dosť.

Svetlá pokožka tvorí vitamín D zo slnka rýchlejšie než tmavá

Vedecké štúdie potvrdili, že tmavšia pokožka má ochrannú funkciu pred UVB žiarením. Čo je na jednej strane výhoda, lebo ľudia s tmavšou pleťou majú nižšie riziko vzniku rakoviny kože, no tiež nevýhodou, pretože sa vitamín D zo slnka u nich tvorí pomalšie. Musia teda stráviť na slnku viac času než ľudia so svetlejšou pokožkou.