Vyberáme vianočné darčeky podľa veku

  Kategórie: Tipy na hračky,
5 min
09. dec'18

Rodičia nám dajú určite za pravdu, keď povieme, že vybrať deťom dokonalý darček niekedy vôbec nie je také jednoduché. Riadime sa tým, čo sa deťom páči, ale aj tým, čo sa páči nám. Záleží nám na kvalite, ale aj na prijateľnej cene a myslíme tiež na to, aby deti nové hračky využili čo najdlhšie. Ako teda vybrať dokonalý vianočný darček podľa veku dieťatka?

Kupujete vianočný darček pre dieťatko a nedokážete si poradiť? Potom ste na správnom mieste! Veď kde inde dostanete správne rady zo sveta hračiek, ak nie v hračkárstve? V nasledujúcich riadkoch sa dočítate, aké hračky potešia deti všetkých vekových kategórií, pretože tá, s ktorou sa hrá bábätko, asi nezaujme malého školáka či predškoláka. Tak poďme na to, nech si pod stromčekom každé dieťatko nájde to, čo ho najviac poteší.

Pre bábätká do 6 mesiacov

Bábätká, ktoré ešte len uzreli svetlo sveta, potrebujú iba jednu vec - mamu. Na to, aby sa dokázali hrať s hračkami, ešte musia trochu podrásť. Najviac ich preto potešíte drobnosťou, ktorú môžu hrýzť či pritúliť sa k nej pred spaním. Pri výbere hračky pre bábätká myslite na ich citlivý zrak, ktorý sa ešte len vyvíja. Najlepšou voľbou je v tomto prípade mäkučký plyšový medvedík či iné zvieratko v neutrálnych farbách, napríklad v bielej, sivej či béžovej.

Pozornosť tých najmenších drobčekov zaujme aj kolotoč nad postieľku, ktorý vydáva jemné melódie, čím bábätko upokojuje pred spaním, ale aj po prebudení. Deti sú v tomto veku nenáročné - postačia im jednoduché hračky bez malých dielikov, no zato mäkučké a príjemné na dotyk.

Hracky vianoce babatka

Pre detičky od 6 mesiacov do 1 roka

Vývin detí napreduje veľmi rýchlo a s ním sa menia aj záujmy dieťatka. Deti sa pred dovŕšením jedného roka naučia sedieť a postupne sa učia chodiť, no aj rozprávať a trápia ich prerezávajúce sa zúbky. Deti v tomto veku zaujmú hračky vydávajúce zvuk, ale tiež hračky s rôznymi svetelnými efektami, napríklad svietiaci mesiačik k postieľke. Dôležité je v tomto období dieťatku poskytnúť dostatok podnetov na rozvoj zmyslov a motoriky, čo sa dá takisto docieliť hračkami.

Nič nepokazíte ani hrkálkou so zaujímavými príveskami či hryzátkom, ktoré uľaví od bolesti. Detičky si postupne zdokonaľujú jemnú motoriku, s čím im pomôžu jednoduché stavebnice, vkladačky a rébusy s všakovakým povrchom podnecujúcim hmat. Drobci, ktorí sa už pokúšajú o prvé kroky, budú určite potrebovať pomoc v podobe veselého chodítka, o ktoré sa budú môcť vždy oprieť.

Pre deti od 1 do 3 rokov

S pribúdajúcim vekom sa rozširuje aj oblasť záujmu, a tá je teda u detí od jedného roka poriadne široká. Dievčatká túžia po bábike v kočíku, o ktorú by sa mohli starať, chlapci zase automaticky siahajú po autíčkach. Keďže deti sa v tomto období veľa hýbu a sú aktívne, v “povinnej výbave” im nesmie chýbať kvalitné odrážadlo, ktoré im okrem zábavy pomôže spevniť svalstvo na nohách a naučí ich správne sedieť.

Nestarnúcou klasikou sú hračky na záhradu, šmykľavky, hojdačky a záhradné domčeky predstavujúce úkryt a dokonalé miesto na hranie. Deti, ktoré čoskoro na torte sfúknu tri sviečky, milujú hry na profesie, ktoré im dovoľujú napodobňovať dospelých, no zároveň sa nechcú vzdať svojich obľúbených rozprávkových hrdinov. Najviac ich preto potešíte hračkami s rozprávkovými motívmi, ktoré ich nielen zabavia, ale aj niečo nové naučia.

Pre predškolákov do 6 rokov

Deti v predškolskom veku už potrebujú hry, ktoré im pomôžu s rozvojom kognitívnych zručností a komunikačných schopností. Malí škôlkari už nie sú samotári a dokážu sa zahrať s kamarátmi a rovesníkmi, preto sú u nich na prvom mieste stavebnice a hry, ktoré pomáhajú rozvíjať fantáziu a kreativitu.

V detských izbičkách by nemali chýbať tvorivé hry, ktoré potrápia detské hlavičky, ale aj omaľovánky či tabule, na ktoré si zvyknú už pred nástupom do školy. V tomto období je už čas aj na prvé stolové hry, ktoré deti naučia, že hry majú niekedy aj pravidlá, a tie treba dodržiavať. Zabúdať netreba ani na pohybové aktivity a športové hry, ktoré deti rozhýbu a na radosť rodičov aj poriadne unavia.

Hracky vianoce deti

Pre malých školákov od 7 do 9 rokov

Aj deti, ktoré už domov nosia prvé domáce úlohy, sa potrebujú hrať. Výhoda nakupovania darčekov v tomto veku je tá, že školopovinné deti už vedia, čo ich baví. Niektoré inklinujú skôr k športu, iné k výtvarnému umeniu alebo k hudobným nástrojom. Deti v tomto veku rady riešia rôzne rébusy, takže vhodným darčekom sú určite puzzle s pekným obrázkom, menej náročné spoločenské hry a všelijaké hlavolamy a prichádza aj čas na prvú knihu.

S nástupom do prvého ročníka sa mnohé deti začínajú učiť cudzí jazyk, ktorý sa dá vďaka cudzojazyčným hrám precvičovať aj hravou formou. Aj v tomto veku treba myslieť na pohyb detí, ktorý im zabezpečíte napríklad kvalitnou trojkolkou, kolobežkou či bicyklom.

Neriaďte sa pri výbere hračiek iba pohlavím dieťatka a jeho potrebami v budúcnosti, ale myslite najmä na to, či ho darček poteší hneď po rozbalení. Pretože darčeky, ktoré okamžite vyčaria úsmev na tvári, sú tie najkrajšie.