Striga, vianočná koza či pivo: ako oslavujú Vianoce vo svete?

  Kategórie: Výchova,
5 min
20. dec'18

Darčeky od Ježiška, kapor, zemiakový šalát, kapustnica, medovníčky, koledy… aj vám táto scéna pripomína krásne slovenské Vianoce? Nie všade však tieto krásne sviatky oslavujú tak, ako my. Pozrite sa s nami na najzaujímavejšie vianočné tradície, ktoré dodržiavajú v iných kútoch sveta.

Chcete deti zabaviť čakaním na darčeky od Ježiška? Porozprávajte im zaujímavé príbehy o tom, kto nosí darčeky v iných krajinách sveta alebo ako vyzerajú vianočné prípravy napríklad v Kanade či ďalekom Japonsku. Možno si niektoré z nasledujúcich zvykov a tradícií obľúbite natoľko, že ich zavediete aj vo svojej rodine.

Taliansko

Viete si predstaviť, že by na Slovensku nenosil darčeky milý Ježiško, ale ježibaba? Nuž, stačí počas Vianoc navštíviť neďaleké Taliansko. Darčeky tam totiž nosí striga s menom La Befana, ktorá lieta nad krajinou a podľa zásluh zhadzuje darčeky do domov. Dobrým deťom vždy zhodí krásny darček, po ktorom túžia, no zlé deti sa dočkajú iba uhlia. Zaujímavosťou je ešte fakt, že La Befana nad Talianskom nelieta 24. decembra, ale až v noci z 5. na 6. januára.

Kanada

Podobne ako v Spojených štátoch či v Británii, aj v Kanade nosí darčeky Santa Claus. Kanaďania však veria, že Santa Claus pochádza práve z ich krajiny (hoci ľudia vo Fínsku by s nimi celkom určite nesúhlasili), takže oslavy Vianoc sú u nich naozaj veľkolepé. Okrem tradičných verejných osláv na námestiach Kanaďania oslavujú aj doma. Zvykom je usporiadať párty, na ktorej sa pečú sušienky. V jednom doma sa zíde viacero rodín, príbuzných a kamarátov, pričom každý donesie svoj vlastný recept na sušienky, ktoré počas celého večera pečú. Na záver si tieto chrumkavé sušienky vzájomne vymenia a každý odchádza z mixom, ktorý si môže počas Vianoc vychutnávať.

Vianoce kanada

Írsko

V krajinách, kde darčeky nosí Santa Claus, je tradíciou, že deti mu pri stromčeku nechajú sušienky a pohár mlieka. V Írsku si však tento zvyk trošku prispôsobili - Santovi nechávajú koláč s mletým mäsom, tzv. mince pie a fľašu írskeho piva Guinness. Okrem toho majú ešte jednu milú tradíciu - v najväčšom okne v dome nechávajú vysokú, hrubú sviečku, ktorá horí celú noc. Je symbolom na privítanie Márie a Jozefa.

Estónsko

Ľudia v Estónsku veria, že prvý človek, ktorý na Vianoce vstúpi do ich domu, ovplyvní celý nasledujúci rok rodiny. Traduje sa, že ak prah domu ako prvá prekročí žena alebo muž so svetlými či ryšavými vlasmi, rodine prinesie nešťastie. Naopak, vítaný je čiernovlasý muž alebo muž s tmavými hnedými vlasmi. Ten rodine prinesie šťastie, pohodu a úspechy.

Nórsko

Nezvyčajnú a trochu zvláštnu vianočnú tradíciu majú aj v Nórsku. Volá sa Julbukk, čo môžeme voľne preložiť ako vianočná koza. Spočíva v tom, že skupina ľudí chodí počas Štedrého dňa koledovať od domu k domu, za čo si, samozrejme, pýta odmenu v podobe sladkostí alebo vianočného pečiva. Spoločnosť tejto skupine robí koza alebo človek prezlečený za neposlušnú kozu. Zábava začína vtedy, keď sa stretnú dvaja ľudia v kostýme kozy - ich úlohou je totiž predstierať bitku, čím zabávajú okolie, ktoré ich sleduje.

Vianoce norsko

India

Nie vo všetkých krajinách sveta je vianočnou tradíciou dávanie darčekov a svoje o tom vedia aj v Indii. Kresťania v tejto krajine si na darčeky nepotrpia, prednosť dávajú dobrému jedlu, ktorým potešia nielen seba, ale aj susedov, rodinu a priateľov. Líšia sa od nás ešte niečím iným - na Vianoce neozdobujú ihličnatý stromček, ale mangové a banánové palmy. Tie sú počas Vianoc naozaj farebné a v rovnakom farebnom duchu sa nesie aj vianočná výzdoba domov, budov a ulíc.

Japonsko

Mnohých zrejme prekvapí fakt, že v Japonsku Štedrý deň pripomína skôr Deň sv. Valentína. Vianoce sú totiž pre Japoncov viac oslavou šťastia a romantiky, ako oslavou viery. Drvivá väčšina Japoncov dokonca trávi štedrovečernú večeru v populárnej sieti fastfoodov KFC pri ich vedierku vyprážaných krídelok. Ich prevádzky sú počas Štedrého večera také vyťažené, že je potrebné vopred si urobiť rezerváciu.

Vianoce japonsko

Čína

Najväčším paradoxom spomedzi všetkých krajín je zrejme Čína. Väčšina umelých stromčekov, ozdôb, darčekov a iných vianočných dekorácií sa vyrába práve v krajine, ktorá Vianoce takmer neoslavuje a nerozumie im. Iba jedno percento zo všetkých Číňanov predstavujú kresťania, takže aj oslava Vianoc je v tejto krajine skromnejšia. Napriek tomu si však táto malá hŕstka vyznávačov Vianoc vytvorila svoju tradíciu, ktorou je jedenie jablka. Slovo jablko znie totiž v mandarínčine veľmi podobne ako slovo mier, preto Číňania veria, že im jeden kúsok jablka prinesie pokoj a dobrú vôľu.

Ostávate po prečítaní článku verní našim tradíciám, alebo sa inšpirujete aj niektorými svetovými vianočnými zvykmi? Nech už sa rozhodnete akokoľvek, veríme, že Vianoce strávite v kruhu najbližších a užijete si ich v šťastí a zdraví.