Vianoce s bábätkom a bez stresu? Dá sa to!

  Kategórie: Bábätko a batoľa,
7 min
22. dec'21

Každý rodič si predstavuje prvé Vianoce s bábätkom podobne ako scénu z toho najkrajšieho vianočného filmu. Všetci sú dokonale zladení, spokojní, štedrá večera rozvoniava po celom dome, nádherne ozdobený stromček svieti… jednoducho všetko ide ako po masle. Realita prvých Vianoc s dieťatkom však môže vyzerať úplne inak. Ako zvládnuť Vianoce bez stresu, keď nič nejde podľa vašich predstáv?

Očakávania a predstavy dokonalých Vianoc môžu dostať rodičov do nepríjemnej situácie. Možno ste si latku nastavili vysoko vy sami, možno od vás očakáva priveľa okolie a príbuzní. Nepomáha ani tlak sociálnych sietí, na ktorých sa všetci prezentujú ako dokonalí rodičia, ktorí všetko zvládajú ľavou-zadnou. Režisérom prvých Vianoc s bábätkom však bude práve váš potomok, ktorý z rukáva dupačiek vytiahne zrejme úplne iný scenár, ako ste si predstavovali. A aj napriek tomu môžu byť tieto Vianoce krásne a nezabudnuteľné.

Stavte na jednoduchosť a znížte očakávania

Máte zoznam vecí, ktoré chcete pred Vianocami stihnúť a počas nich zažiť? Pozrite sa na tento zoznam s triezvou hlavou a radikálne ho prerieďte. Na zozname máte možno aj ciele ako dokonale čistá domácnosť, obrovský stromček ozdobený ručne vyrobenými sklenenými guľami, napečené štyri druhy vianočného pečiva, darčeky zabalené na štýl instagramu či pinterestu a podobne. Ako sme však už spomínali, tieto Vianoce má pod palcom bábätko. Čím skôr si uvedomíte, že všetko musíte prispôsobiť potrebám malého človiečika, tým lepšie pre vás všetkých. Vyvarujete sa zbytočnému stresu a nakoniec si sviatky užijete naozaj v pohode.

Mali ste v pláne variť päťchodovú večeru, na akú ste boli zvyknutí ešte vo dvojici, prípadne u rodičov? Určite si vystačíte z oblátkami, kapustnicou a zemiakovým šalátom. O rok, keď bude dieťatko väčšie, môžete pridať ďalší chod a postupne sa prepracujete k štedrovečernej večeri, na akú ste zvyknutí. Tento rok si však stanovte iné priority. Chcete si sviatky predsa užiť v pohode a bábätko potrebuje najmä spokojných rodičov. Ani vianočná výzdoba domácnosti nemusí byť tip-top. Možno máte dieťatko vo veku, kedy všetko ťahá a chytá - určite nechcete neustále striehnuť na to, či náhodou opäť nestiahlo adventný veniec zo stola alebo nezhodilo ďalšiu drahú ozdobu zo stromčeka.

Vianoce a bábätko

Zdroj foto: Freepik

Nepreháňajte to s darčekmi

Deti do jedného roka naozaj nevnímajú počet darčekov. Pre ne je najdôležitejšia prítomnosť rodičov a chutné mlieko od mamičky. Bábätká môžete potešiť jednou plyšovou hračkou alebo bábikou, knižkou do vody, leporelom či textilnou knižkou a možno nejakou hračkou, ktorá im pomôže s rozvojom motoriky. Viac ako samotný darček bude deti v tomto veku zaujímať šušťavý papier s krásnymi obrázkami. Príliš veľa darčekov môže viesť k prestimulovaniu bábätka, čo bude mať za následok mrzutú náladu a váš Štedrý večer sa nakoniec skončí v slzách. Nehovoriac o tom, že výchova bábätka je aj bez toho nákladná záležitosť a stojí vás nemalé peniaze počas celého roka.

Rovnakú stratégiu o minime darčekov predostrite aj starým rodičom a známym, ktorí plánujú bábätko niečím obdarovať. Poproste ich radšej o hodnotný darček, ktorý vám pomôže so starostlivosťou o dieťatko. Môže to byť multifunkčný kuchynský robot na prípravu prvých príkrmov, jedálenská stolička, ktorú využijete o niekoľko týždňov či mesiacov, poprípade môžete rodinu poprosiť o nové oblečenie pre bábo. Je prirodzené, že aj starí rodičia, krstní rodičia či známi chcú mladú rodinu prekvapiť, ale vášmu návrhu sa určite takisto potešia. Budú vedieť, že darček, ktorý od nich dostanete, vám naozaj urobí radosť, hoci nebude prekvapením.

Začnite s prípravami v predstihu

Starostlivosť o bábätko je krásna, ale náročná a rodičom (najmä mamičkám na materskej dovolenke) zaberá stopercent času. Preto sa na Vianoce začnite pripravovať už v predstihu a to, čo sa dá, zabezpečte už skôr. Týka sa to najmä nakupovania darčekov, ale aj upratovania, varenia a pečenia. Veľkou výhodou je fakt, že vianočné pečivo je suché a vydrží naozaj dlho, čo hrá vo váš prospech. Bez výčitiek svedomia upečte medovníčky, linecké pečivo, medvedie labky či včelie úle (alebo iné pečivo, ktoré tradične pripravujete) v predstihu, pokojne aj o niekoľko týždňov skôr.

S varením vopred je to už trochu náročnejšie, ale aj niektoré jedlá môžete pripraviť skôr a zamraziť ich. Samozrejme, zemiakový šalát musí byť čerstvý, ale kapustnica bez problémov prežije pobyt v mrazničke a mrazenie neuškodí ani opekancom, ktoré po rozmrazení už iba sparíte horúcim mliekom a premiešate s makom, orechami, či kyslou kapustou. Prijmite tiež ponúkanú pomoc rodiny, ktorá sa ponúkla, že vám prinesie uvarenú večeru. Aj keď ste za iných okolností ukážková gazdiná, ktorá rada vyvára a stará sa o domácnosť, dajte tento rok hrdosť bokom a sústreďte sa najmä na bábätko.

Bábätko a mama na Vianoce

Zdroj foto: Freepik

Zachovajte denný režim bábätka

Rodičom istý čas trvá, kým si s bábätkom vytvoria režim, ktorý vyhovuje celej rodinke. Sviatky, akými sú aj Vianoce, môžu tento režim výrazne narušiť a rodičia musia začínať znovu od začiatku. Dbajte počas vianočných sviatkov na dodržiavanie denného režimu bábätka, ktorý je v konečnom dôsledku aj vaším režimom. Vďaka režimu bábätka budete presne vedieť, kedy vás čo čaká, a tomu prispôsobíte aj harmonogram upratovania, varenia a návštev.

Denný režim bábätka je potrebné dodržať aj z iného, celkom pochopiteľného dôvodu. Dieťatko bude vďaka tomu spokojné a pokojné, čo sa odzrkadlí aj na vašej nálade a psychickom rozpoložení. Bábo nevníma to, že sú Vianoce. Preňho sa vlastne nič nemení - stále rovnako potrebuje spánok, jedlo, suchú plienku a interakciu s rodičmi. Ak čakáte návštevu, vopred im povedzte, o koľkej večer kúpete a uspávate dieťatko. Návšteva sa podľa toho zariadi a prispôsobí nielen čas príchodu, ale aj odchodu. Buďte nekompromisní a trvajte na svojom, všetci to určite pochopia a ešte vás budú obdivovať, pretože ste si aj v tomto období stanovili pravidlá, ktoré dodržujete.

Každý túži po pokojných, ale zároveň dokonalých Vianociach. O to viac, ak sú to prvé Vianoce s vytúženým bábätkom, ktoré si budete pamätať do konca života. Vedzte však, že aj keď nevyjde všetko podľa vašich predstáv, stále budete mať o čom rozprávať. Krásne rozprávkové scenáre o tom, ako ste stihli všetko upratať, navariť, napiecť a ešte ste všetci vyzerali ako z magazínu sa počúvajú veľmi pekne a všetci budú pri počúvaní takýchto príbehov určite blednúť závisťou.

Ale aj historky o spečených medovníčkoch, ktoré ste vyhodili sliepkam, o zemiakovom šaláte, do ktorého ste zabudli pridať majonézu, či o darčekoch, ktoré ste zabudli uložiť pod stromček, majú svoje čaro a práve na tie budete so smiechom spomínať aj o niekoľko rokov, keď budú deti veľké a s prípravou Vianoc vám budú samy pomáhať.