Kedy je správny čas na druhé dieťa?

  Kategórie: Výchova,
5 min
25. okt'16

Prvé mesiace a oťukávanie s bábätkom máte úspešne za sebou. Hladina stresu sa znižuje a spánkový deficit až tak necítite. Vaše telo aj myseľ si zvykli na novú situáciu - ste matka. Ani sa nenazdáte a myšlienky nad druhým bábätkom vás navštevujú čoraz častejšie. Mali by sme na to skočiť hneď alebo ešte počkať pár rokov? Ideálny rozostup medzi deťmi neexistuje. Nech sa rozhodnete pre akékoľvek načasovanie, každé má svoje plusy aj mínusy.

Vhodný čas na druhé dieťa je vtedy, keď sa naň budete cítiť.

Doprajte telu relax

Tehotenstvo je pre ženské telo veľkou záťažou. Zotavenie po pôrode trvá niekoľko mesiacov. Odborníci odporúčajú počkať s otehotnením aspoň rok po pôrode, v ideálnom prípade 18 mesiacov. Toto obdobie je dostatočné na zotavenie, doplnenie stratených živín o ktoré ste vplyvom tehotenstva prišli a navyše máte dostatok času pripraviť sa na nový prírastok aj po psychickej stránke. Ak sa ponáhľate a chcete druhé dieťa čím skôr, vydržať by ste mali minimálne polroka. Pokiaľ vaše tehotenstvo a pôrod sprevádzali zdravotné komplikácie alebo ste rodili sekciou, čas sa môže ešte predĺžiť. Určite o svojom rozhodnutí informujte svojho lekára.

Americká štúdia ukázala, že deti, ktoré boli počaté do polroka od prvého pôrodu, mali vyššie riziko predčasného pôrodu a nižšej pôrodnej váhy.

Pozor na peňaženku

Deti, ktoré prišli na svet krátko po sebe si vyžadujú vyššie jednorazové náklady. Je pravda, že byt je po prvom dieťati plne funkčný a vhodný pre príchod mladšieho súrodenca, no veľa dojčenských potrieb je nutné kupovať dvakrát. Dvojité výdavky vás čakajú aj pri zápise do škôlky, na krúžky alebo do školy. Dieťa, ktoré je mladšie od svojho súrodenca aspoň o 3 roky, môže školské pomôcky zdediť po tom staršom. Pri deťoch v plus-mínus rovnakom veku musíte do školských potrieb investovať dvojnásobne.  

Povolanie matka

Pracovný trh sa rýchlo mení a znalosti, ktoré ste mali pred odchodom na materskú nemusia postačovať aktuálnym trendom. Týka sa to hlavne vyvíjajúcich sa oblastí ako sú marketing alebo IT. Výpadok z pracovného kolobehu na 2-3 roky môže negatívne ovplyvniť vašu kariérnu pozíciu. Nič však nie je stratené a po zoznámení sa s novinkami je možné úspešné nadviazať tam, kde ste prestali. Pokiaľ sa rozhodnete prejsť plynulo z jednej materskej dovolenky na druhú, rátajte s rizikom, že po 4 - 5 rokoch "voľna" budete v hľadaní práce pred ostatnými uchádzačmi v nevýhode.

Neexistuje ideálny vekový rozdiel medzi deťmi.

Ak ste zdravotne v poriadku, zvážili ste si vaše finančné možnosti a kariéru zatiaľ neriešite, pozrite sa na plusy a mínusy jednotlivých vekových rozdielov u detí.

Rozdiel 1 - 2 roky

Výhody:

  • Deti majú k sebe blízko a rozumejú si. Dokážu sa spolu zahrať a bavia ich podobné hry či rozprávky.
  • Starší súrodenec nežiarli na mladšieho, pretože si plne neuvedomuje zmenu, akou je druhé bábo v rodine - nestihol si zvyknúť, že rodičia "patria" len jemu.
  • Stanete sa efektívnejšou v prebaľovaní, kŕmení, praní a v bežných mamičkovských aktivitách. Je možné, že si budete vedieť nájsť viac času pre seba ako mamičky, ktoré majú deti v rôznom veku.

Nevýhody:

  • Budete riešiť veľa konfliktných situácií - deti budú po sebe opakovať a hádať sa. Môžete mať doma kopec hračiek, no stavte sa, že obe deti budú chcieť jednu a tú istú v rovnakom čase.
  • Vaša pozornosť bude roztrieštená a nebudete sa deťom venovať individuálne.
  • Je to náročné pre vaše telo. Absolvovať 2 pôrody po tak krátkom čase je veľmi náročné a môžete byť viac náchylná na rozvinutie popôrodnej depresie.
  • Jednorázové náklady sú vyššie, napr. na kúpu novej postieľky, dvojitého kočíka, oblečenia a podobne.
  • zvládať dve malé deti je náročné fyzicky aj psychicky. Pripravte sa na chaos a veľa stresu.

Rozdiel 2-3 roky

Výhody:

  • Vaše telo je plne pripravené na ďalší pôrod.
  • Starostlivosť o novorodenca a všetky bábätkovské tipy a triky máte v čerstvej pamäti.
  • Deti sú si stále blízke a dokážu spolu tráviť čas.

Nevýhody:

  • Staršie dieťa pociťuje silnú žiarlivosť. Vek batoľaťa je obdobie, kedy dieťa nielenže potrebuje byť v centre pozornosti, ale tiež požaduje, aby pozornosť rodičov nepatrila nikomu inému.
  • Staršie dieťa je pravdepodobne v období vzdoru. Príchodom mladšieho súredenca sa jeho vzdor prejaví ešte intenzívnejšie.
  • Staršie dieťa sa vráti o krok späť - môže začať so zlozvykmi od ktorých bolo odučené, ako napr. cmúľanie palca, pocikanie sa namiesto vypýtania na nočník, komolenie slov. Tieto spôsoby správania sú však v tejto situácii bežné.
  • Budete mať menej času pre seba. Deti v podobnom veku nakŕmite a uložíte do postieľky takmer naraz. Deti s rozostupom 2 - 3 roky majú rôzny denný harmonogram. Pripravte sa na to, že po uspatí mladšieho, príde na rad starší a naopak.

Väčšie dieťa nepociťuje toľko žiarlivosti voči novému prírastku ako to mladšie.

Rozdiel 3 a viac rokov

Výhody:

  • Vaše telo je plne pripravené na tehotenstvo a pôrod.
  • Staršie dieťa malo dostatok pozornosti od oboch rodičov a nepociťuje veľkú žiarlivosť voči novému prírastku. Naopak, deti sa cítia byť "dospelými" a k mladšiemu súrodencovi sa správajú ochranársky.
  • Rodičovský grif máte v rukách a viete, čo vás čaká. Staršie dieťa je v niektorých činnostiach samostatné a nemusíte ho mať neustále pod dohľadom.
  • Viete sa deťom venovať individuálnejšie.

Nevýhody:

  • U staršieho dieťaťa (do cca 4 rokov) je stále riziko vrátenia sa o krok späť rovnako, ako pri menšom vekovom rozostupe.
  • Deti si nie sú tak blízke - vyžadujú rôzne aktivity, zábavu aj rozprávky. Rátajte s väčším zapojením partnera. Kým vy si s mladším dieťaťom budete stavať kocky, on pôjde so starším do kina.