Veľká noc v znamení originálnych dekorácií

  Kategórie: Výchova,
4 min
08. apr'19

Veľká noc nám po roku opäť klope na dvere, a to znamená iba jedno - prišiel čas prispôsobiť týmto sviatkom aj naše domácnosti. Patríte k ľuďom, ktorí dekorácie nakúpia v obchodoch, alebo si ich radšej vytvoríte doma? Ak ste sa zaradili do druhej kategórie, čítajte ďalej a vyrobte si spolu s deťmi vlastnoručné veľkonočné dekorácie.

Čo sa vám v mysli vybaví ako prvé, keď sa povie Veľká noc? Možno je to zhon a veľké jarné upratovanie, ale možno sú to tiež krásne veľkonočné dekorácie, chutné jedlo, teplé počasie a jedinečná atmosféra. A práve veľkonočným dekoráciám budú venované nasledujúce riadky. Uvoľnite sa, zabudnite na povinnosti, ktoré vás ešte pred návštevou šibačov čakajú a vytvorte si s deťmi dekorácie, ktoré ohlásia Veľkú noc.

Veselé ovečky

Velka noc ovecky

K veľkej noci okrem zajačikov a kuriatok nepochybne patria aj ovečky. Vytvorte si doma s deťmi malú farmu, v ktorej tieto zvieratká nebudú chýbať. Na výrobu rozkošných ovečiek z vajíčok budete potrebovať iba vajíčka, lepidlo a biele brmbolce, ktoré kúpite v galantérii. Nahradiť ich však môžete vatou, z ktorej vytvarujete malé guľôčky. Postup je úplne jednoduchý - na vajíčko (plné alebo vyfúknuté) prilepte tesne k sebe vatové guľôčky, ktoré vytvoria vlnu ovečky. Na jeden koniec prilepte väčšiu guličku, ktorá vytvorí chvostík a rovnako veľké guľôčky prilepte aj na spodnú časť ovečky - to budú jej nohy. Jednu špičku vajíčka však nechajte prázdnu - tam nakreslite fixou usmievavú tváričku a prilepte ušká, ktoré vystrihnete z vaty alebo molitanu.

Miniatúrna bylinková záhradka

Velka noc bylinky

Zaspomínajte si trochu na detské časy a vypestujte spolu s deťmi miniatúrnu záhradku vo vajíčkach. Určite ste aj vy v detstve netrpezlivo čakali na to, kým vám zo semien trávy vyrastie malý trávniček - pre mnohých to bola dokonca veľkonočná tradícia či znak toho, že jar je už konečne tu. Ako teda povýšiť trávnik na bylinkovú záhradku vo vajíčku? Do stojanov na vajíčka (použiť môžete aj papierovú vložku, v ktorej vajíčka kúpite) uložte škrupinky, vysteľte ich vrstvou vaty a na tú nasypte bylinkové semená podľa vášho výberu. Vatu polievajte tak, aby bola stále mierne vlhká. A to najdôležitejšie zo všetkého - nakreslite vajíčkam veselé tváričky a už len čakajte na prvé bylinky.

Vajíčka s mramorovým efektom

Velka noc mramorove vajicka

Farbenie vajíčok klasickými práškovými farbami už pomaly, ale isto vychádza z módy. Ani sa nečudujeme, keďže na internete je množstvo iných, kreatívnejších návodov, vďaka ktorým vajíčka vyzerajú naozaj originálne. Čo takto skúsiť techniku s lakom na nechty? Na docielenie nádherného mramorového efektu budete potrebovať vyfúknuté vajíčka, akýkoľvek farebný lak na nechty, špajle, nádobu a vodu.

Do nádoby nalejte čistú vlažnú vodu a v malom množstve do nej opatrne nalejte farebný lak na nechty. Na špajlu napichnite vajíčko a ponorte ho do zafarbenej vody. Pomaly vajíčkom otáčajte, vyberte a nechajte poriadne usušiť. Zvyšný lak vo vode pozbierajte špajlou (ak sa vám nepodarí odstrániť z vody všetok lak, nič sa nedeje), vlejte novú “dávku” laku a pokračujte s ďalším vajíčkom. Čaro takéhoto farbenia je jednoznačne v tom, že každé vajíčko vyzerá inak, a predsa sú všetky krásne.

Originálne držiaky na vajíčka

Velka noc macrame

Chcete svoj dom na Veľkú noc ozdobiť naozaj originálne? Vyrobte si s deťmi štýlové držiaky na vajíčka! Tieto držiaky-vešiaky v štýle macramé možno vyzerajú zložito, no zvládne to naozaj každý. Potrebujete k tomu iba bavlnku a krúžok (napríklad na kľúče), na ktorý celé dielo upevníte. Z bavlnky nastrihajte 4 rovnako dlhé časti podľa toho, aký dlhý držiak chcete mať. Šnúrky preložte na polovicu a takto uviažte na krúžok - vznikne vám 8 šnúrok, ktoré budú vytvárať dvojice. Každú dvojicu spojte uzlom pár centimetrov od hlavného uzla. Potom zauzlite vždy susedné šnúrky, opäť pár centimetrov nižšie, tento postup opakujte ešte raz, čím vám vznikne tvar podobný sieti. Na záver všetky šnúrky spolu zviažte uzlom, vložte vajíčko a zaveste!

Upratať, navariť, nakúpiť čokoládové vajíčka a zajačikov pre šibačov… Je pravda, že Veľká noc je už veľmi dlho hektickým obdobím, no to neznamená, že to nemôžete zmeniť. Zastavte aspoň na chvíľu čas a postarajte sa o tohtoročnú veľkonočnú výzdobu s deťmi vy. Tak čo poviete, vyskúšate s malými pomocníkmi niečo vytvoriť?