4 last minute veľkonočné dekorácie

  Kategórie: Aktivity s deťmi,
4 min
28. mar'24

Veľká noc už naozaj klope na dvere, ktoré sa ochvíľu otvoria pre všetky návštevy. Toto obdobie sa u nás každoročne spája s chutným jedlom, tradíciami a výzdobou, ktorej kraľujú vajíčka, zajačiky a kuriatka. Bola tento rok veľkonočná výzdoba to posledné, na čo ste v zhone každodenného života zabudli? Nevadí! Máme pre vás 4 last minute veľkonočné dekorácie, ktoré spolu s deťmi zvládnete vyrobiť aj s návštevou za dverami.

Veľkonočné sviatky môžu byť poriadne stresujúce. Tlak rodiny na dodržiavanie tradícií, vymýšľanie programu pre deti a do toho pracovné povinnosti niekedy vytesnia dekorovanie domácnosti na posledné miesto. Nasledujúce štyri veľkonočné dekorácie dokážete spolu s deťmi vyrobiť v priebehu niekoľkých minút, tak zozbierajte to, čo máte po ruke a pustite sa do toho.

Girlanda so zajačikmi

Girlandy patria skôr k Vianociam, ale načo čakať tak dlho, keď si s deťmi môžete vyrobiť aj jednu veľkonočnú girlandu? Postačí vám na to hrubší farebný papier, špagát, nožnice, dierkovač, lepidlo a drobné plyšové brmbolce, poprípade niečo, čo poslúži ako zajačie chvostíky.

Postup je, ako inak, jednoduchý a rýchly. Z farebného papiera vystrihnite ľubovoľný počet zajačikov (počet závisí od toho, akú dlhú girlandu chcete mať) - tvar je veľmi jednoduchý, sú to vlastne iba dve rôzne veľké kruhy a ušká, takže to zvládnete nakresliť aj bez šablóny. Do každého uška urobte dierky tak, aby sa cez ne dal prevliecť špagát. Potom už len navlečte zajačiky na špagát, prilepte im chvostíky a girlandu zaveste.

Veľkonočná girlandaZdroj foto: Freepik

Last minute veľkonočné vajíčka

Je pre vás Veľká noc stresujúca a výzdoba je to posledné, na čo dokážete myslieť? Dajte deťom do ruky vajíčka a fixky a o výsledok sa postarajú aj bez vašej pomoci. Neexistuje nič jednoduchšie ako nakresliť na vajíčka roztomilé tváričky a ozdobiť ich kvetmi z práve kvitnúcich stromov. Takto ozdobené vajíčka môžete uložiť do hniezda vytvoreného z tenkých a ohybných konárikov (vhodná je napríklad breza alebo vŕba), položiť na tanierik a voilá. Jednoduchá, rýchla a navyše vkusná veľkonočná dekorácia je na svete.

Veľkonočná dekorácia s vajíčkami

Veľkolepý veľkonočný veniec

Podobne ako girlandy, aj vence patria rovnako k Vianociam, ako aj k Veľkej noci. Jeden očarujúci veľkonočný veniec, ktorý bude zdobiť vaše vchodové dvere, môžete pripraviť aj doma s pomocou šikovných detských rúk. Potrebovať budete korpus na veniec (alebo si ho môžete vyrobiť aj svojpomocne), vajíčka, pierka, sušené kvety a rôzne iné prírodné dekorácie. Okrem toho si pripravte aj šnúrku na zavesenie a tavnú lepiacu pištoľ.

Pri tvorení príde na rad vaša kreativita a fantázia vašich detí. Na korpus venca prilepujte pomocou tavnej pištole predmety, ktorými ste sa rozhodli ozdobiť veniec. Cieľom je, aby bol výsledok “chaotický”, pretože presne také vence sú teraz v móde. Ozdobiť môžete celý korpus, alebo iba časť, pridať môžete aj drobné umelé kuriatka alebo jedného zajačika do stretu ako hlavný prvok. Na záver na veniec uviažte špagát a zaveste na dvere, kde bude váš výtvor vítať každú návštevu.

Veľkonočný veniecZdroj foto: Freepik

Miniatúrna jarná záhradka

Počas veľkonočného obdobia všetko kvitne, jar je v plnom prúde a vpustiť ju môžete aj do svojho interiéru. Na vytvorenie interiérovej veľkonočnej záhradky budete potrebovať vajíčka s vložkou, hlinu a jarné kvety, napríklad hyacinty, mini narcisy, fialky, modrice, prvosienky… Postup je veľmi jednoduchý - do vajíčkovej škrupinky zasaďte kvietok, ktorý nezabudnite pravidelne polievať.

Pri izbovej teplote tieto kvety rastú rýchlo, takže už na Veľkonočný pondelok sa vám môžu za starostlivosť odvďačiť voňavým, farebným kvetom. Záhradku naaranžujte do vložiek na vajíčka, ozdobte pierkami, machom a vajíčkam-kvetináčom nezabudnite namaľovať veselé tváričky.

Veľkonočná dekorácia s kvetmi

Príprava na Veľkú noc nemusí byť iba stresujúca, ale aj sladká. Okrem dekorácií si s deťmi nezabudnite pripraviť chutné dobroty, ktorými pohostíte návštevy, ale aj seba a svoju rodinu. Veď presne o tom by aj tieto sviatky mali byť, no nie? Prajeme vám veselú Veľkú noc!