Povinná výbava na Veľkú noc

5 min
04. apr'23

Veľká noc nie je iba o prázdninách, ale aj tradíciách, ktoré sa v našej kultúre dodržiavajú už naozaj dlho. Deti sú k nim vedené už odmalička a všetci chlapci aj dievčatá vedia, čo ich počas Veľkej noci čaká a neminie. Čo všetko by nemalo chýbať vo výbave malého šibača ale aj malých gazdiniek?

Tradície, ktoré pretrvávajú

Veľká noc je podobne ako Vianoce plná tradícií, ktoré ešte vždy pretrvávajú a aj vďaka nim sú tieto sviatky také jedinečné. Keď sa povie Veľká noc, všetci si hneď predstavia dobré jedlo, ale aj šibačky a oblievačky. Na Veľkonočnú nedeľu preto na stole nesmie chýbať zajačik alebo baranček, či už čokoládový, z piškótového cesta alebo len v podobe drobnej dekorácie. Baránok je symbolom nevinnosti a je naviazaný na kresťanskú kultúru a zajačik je zase pohanským symbolom príchodu jari.

Tradície pretrvávajú aj na Veľkonočný pondelok, ktorý sa nesie v znamení korbáča s farebnými stužkami na konci. Chlapci ním šibú dievčatá, aby boli celý rok zdravé. Na dedinách ešte stále pretrváva zvyk pliesť korbáče ručne z vŕbového prútia a ak máte doma šikovného otecka, do tajov pletenia korbáča iste zasvätí aj vášho malého šibača. Po šibaní na koniec korbáča každé dievča uviaže farebnú stužku a na konci dňa je korbáč naozaj pestrý.

Tradíciou je aj oblievanie vodou, a to hlavne na severe a východe Slovenska. Voda bola vnímaná ako očisťujúca a mala zabezpečiť mladosť a krásu. Oblievanie vedrami plnej ľadovej vody či rovno hádzanie do potoka, ktoré je stále populárne najmä medzi folkloristami alebo hádzanie do vane a pod sprchu môže malý gentleman nahradiť troškou vody z vodnej pištole alebo príjemnou voňavkou podľa maminkinho výberu.

Veľkonočné tradície

Zdroj foto: Freepik

Cestou na šibačku

Nielen samotná šibačka, ale aj cesta na ňu môže byť pre koledníkov skvelým dobrodružstvom. Na príjemný výlet sa zmení vďaka vlastnému dopravnému prostriedku. Malé deti budú mať z jazdy na trojkolke či odrážadle radosť, starším šibačom zase kolobežka urýchli presun z miesta na miesto. Aj keď časy sa zmenili a maľované kraslice ako výslužku nahradili čokoládové vajíčka alebo peniaze, pre predškolákov a školákov je šibanie a polievanie stále veľká zábava. Navyše, veľkonočné sviatky sú vynikajúcou príležitosťou na jedinečné rodinné výlety!

Absolvovať množstvo návštev môže byť pre vášho drobca únavné. Ak však veľkonočnú „túru“ spojíte s vozením, zabijete hneď dve muchy jednou ranou. Zoberte teda vášmu chlapčekovi so sebou aj kolobežku, odrážadlo či trojkolku, na ktorej sa môže po celý deň premiestňovať. Pôjde to rýchlejšie a zaručene sa pritom nebude nudiť. V prípade trojkoliek či odrážadiel sa oplatí zvoliť modely s rodičovskou rúčkou. Ak na vášho kúpača predsa len doľahne únava, stačí prevziať kontrolu nad vozidlom a drobca jednoducho pred sebou tlačiť.

Veľkonočná výslužka

Zdroj foto: Freepik

Originálne veľkonočné vajíčka

Nespochybniteľnou súčasťou Veľkej noci sú aj sladké dobroty. Do pečenia a varenia sa často zapájajú aj deti a už v ranom veku sa motajú po kuchyni, pomáhajú zdobiť vajíčka, piecť zákusky a variť chutné jedlo na bohatý veľkonočný stôl.

Dievčatá môžu už približne v piatich rokoch pomáhať pri príprave nenáročných koláčikov. V tomto veku už dokážu miešať, šľahať, vyrezávať koláčiky z cesta pomocou formičiek či svoje dobroty jednoducho vyzdobiť. Nepečené zákusky či torty sú v tomto prípade ideálnou voľbou. Vedeli ste napríklad, že aj čokoládové odmeny pre šibačov si môžete vyrobiť doma? Neodmysliteľne patria k týmto jarným sviatkom a môžete ich použiť aj ako dekoráciu alebo si na nich pochutnať sami doma.

O veselú prípravu sladkých dobrôt sa postará Hravá kuchárka od Smoby, v ktorej nájdete všetko na ručnú výrobu skutočných čokoládových dezertov, ale aj keksíkov či dokonca nanukov. Zapojte do veľkonočného pečenia aj svoje deti a uvidíte, že tieto sviatky budú opäť o niečo krajšie.

Praktický batoh na výslužku

A čo s tou výslužkou, ktorú si koledníci poctivo vyšibali? Šibačov a kúpačov neraz obdarujú dievčatá kopou sladkostí a maľovaných kraslíc a nosiť všetko v rukách či po vreckách je naozaj nepraktické. Vyzbrojte svojho malého šibača hneď ráno praktickým batohom, do ktorého si môže uložiť všetko, čo v ten deň dostane. Praktickým riešením je aj detské vozidlo s úložným priestorom, ktorým zabijete dve muchy jednou ranou.

Vinšovačky pre deti

Veľkonočnú výslužku si musia koledníci poctivo zaslúžiť. K šibaniu a oblievaniu preto od nepamäti patria tradičné riekanky a básničky, ktoré môžete naučiť aj vaše deti.

Šiby, ryby, mastné ryby,
kus koláča od korbáča.
Ešte k tomu groš,
aby bolo dosť.

Šibem, šibem, šibi ryby,
môj korbáčik nemá chyby.
Ešte vody trošička,
daj vajíčko z košíčka.

Šibi, ryby, rybičky,
veď ja chlapček maličký,
šibem zhora, šibem zdola,
aby dievka zdravá bola!