Veselé veľkonočné vajíčka na 5 spôsobov

  Kategórie: Aktivity s deťmi,
5 min
07. apr'23

Veľká noc, to je oblievačka, šibačka, hory dobré jedla a chutných zákuskov, ale aj veľkonočné dekorácie, ktoré spestria naše domácnosti. Zapojte do ich výroby tento rok aj deti a pripravte si spolu krásne veľkonočné vajíčka, ktoré vás okamžite naladia na jar a blížiacu sa Veľkú noc.

Kúpiť už ozdobené vajíčka v obchode je jednoduché a rýchle, ale nič nenahradí pohľad na vlastné deti, ktoré s nadšením a radosťou vyrábajú pravé veľkonočné ozdoby. Vytiahnite vajíčka, farby, farbičky, zeleninu aj ovocie a poriadne sa s deťmi vybláznite. Koniec-koncov, taká by mala byť Veľká noc, no nie? Bláznivá, veselá a farebná.

Prírodné farbivo zo záhradky

Návrat k prírodným materiálom je počas Veľkej noci aktuálnejší ako inokedy v roku. Chcete prispieť k ochrane našej planéty? Vyskúšajte farbenie vajíčok prírodným farbivom priamo z vlastnej záhrady.

Pripravte si uvarené vajíčka, ocot, vodu a rôznu zeleninu, ovocie či dokonca kôru stromov. Cibuľové šupky zo žltej cibule zafarbia vajíčka dožlta, červená cibuľa ich zafarbí nahnedo. Červenú farbu dosiahnete použitím slivkovej kôry a tá dubová vajíčkam dodá netradičnú čiernu farbu. Modrú docielite použitím červenej kapusty a o zelenú sa postará matcha. Farbiť môžete studenou a teplou technikou.

Pri studenej technike vajíčka najprv uvarte natvrdo a následne uvarte vodu so základnou surovinou. Nechajte úplne vychladnúť, vlejte do zaváraninovej fľaše, pridajte ocot a vložte vajíčka. Takto ich nechajte po celú noc v chladničke, ráno vyberte a užívajte si výsledok.

Farbenie v teplej vode začína podobne ako v studenej. Po uvarení farbiva je však potrebné scediť zeleninu či ovocie, farebnú vodu opäť priviesť k varu a vložiť do nej vajíčka. Po približne 10 minútach vajíčka schlaďte v studenej vode a nezabudnite ich naleštiť, aby sa krásne leskli.

Prírodne farbené vajíčka

Elegantná mramorová technika

Ešte ste nepočuli o technike mramorovania lakom na nechty? Je rýchla, jednoduchá, zvládnu ju aj deti a výsledok je nesmierne elegantný.

Potrebujete k tomu len plastovú misku, vodu izbovej teploty a najrôznejšie laky na nechty. Ak by ste použili príliš studenú alebo horúcu vodu, táto technika by nemusela fungovať. Do vody nalejte laky a drevenou paličkou premiešajte. Nasaďte si rukavice, ponorte vajíčko do mixu zvolených farieb na niekoľko sekúnd a potom ho nechajte uschnúť. Po každom vajíčku lak z vody pozbierajte a vlejte vždy novú “dávku”. Takto dosiahnete tú správnu mramorovú techniku a každé vajíčko bude zároveň naozaj jedinečné.

Mramorové vajíčkaZdroj foto: Freepik

Minimalistické betónové vajíčka

Chcete sa tento rok blysnúť pred návštevami a očariť ich skutočne originálnou dekoráciou? Vytvorte s deťmi minimalistické vajíčka zo skutočného betónu, ktoré sa stanú ozdobou číslo 1. Ich prípravu zvládnu s vašou asistenciou aj menšie deti.

Postup je jednoduchý: Vajíčka vyfúknite tak, že spravíte na jednej strane väčšiu dierku. V hobby predajni alebo stavebninách kúpte hotovú cementovú zmes a zmiešajte ju v plastovej nádobe s vodou podľa návodu. Škrupinku zvnútra umyte a osušte. Potom do nej nalejte zmes a nechajte ju poriadne stuhnúť (takisto podľa návodu, zväčša je na to potrebných minimálne 24 hodín). Nakoniec škrupinu ošúpte, najlepšie orezávacím nožíkom, a nechajte uschnúť na vzduchu ešte ďalší deň. Prípadné nerovnosti prebrúste hrubším brúsnym papierom a vystavte na obdiv. Takto vyrobené vajíčka môžete ešte dozdobiť alebo iba naaranžovať s ostatnými veľkonočnými dekoráciami.

Betónové vajíčkaZdroj foto: Freepik

Popustite uzdu fantázii

Veľká noc má byť veselá, tak prečo nezačať už dekoráciami? Popustite spolu s deťmi uzdu fantázii a vytvorte naozaj veselé veľkonočné vajíčka.

Na výrobu emoji vajíčok budete potrebovať uvarené vajíčka, žlté potravinárske farbivo na vajíčka a fixky. Vajíčka nafarbite podľa návodu, nechajte dôkladne uschnúť a pustite sa do kreslenia. Inšpiráciu hľadajte v obľúbených emotikonoch a nezabudnite sa poriadne vyblázniť. Takto ozdobené vajíčka navyše môžete používať na vyjadrenie nálad. Stačí vziať do ruky vajíčko s tváričkou, ktorá odráža náladu člena rodiny a ostatní hneď budú vedieť, ako sa kto cíti.

Emoji vajíčka

Nech žije decoupage!

So servítkovou technikou sa v detstve stretnú snáď všetky deti. Môžete ju použiť na zdobenie rôznych škatuliek, nábytku, ale aj veľkonočných vajíčok. Touto jednoduchou metódou nazývanou decoupage deti „oblečú“ vajíčka do jarného kabátika.

Budete potrebovať vajíčka, servítky s jarnými motívmi, nožnice, štetec a špeciálne lepidlo na decoupage. Vystrihnite si zo servítky motív, ktorý chcete preniesť na škrupinku. Na vajíčko naneste tenkú vrstvu lepidla, priložte vystrihnutý vzor servítky a ešte raz pretrite lepidlom. Po zaschnutí naneste ešte jednu vrstvu lepidla alebo použite lak pre lesklý vzhľad.

Decoupage vajíčkaZdroj foto: Freepik

Tak čo, ste naladení na Veľkú noc? Tento rok bude naozaj veselá, stačí zapojiť deti, popustiť uzdu fantázii a vychutnávať si každý moment strávený s rodinou.