Zaujímavé veľkonočné zvyky vo svete

  Kategórie: Výchova,
6 min
09. apr'23

Veľká noc sa oslavuje v mnohých krajinách po celom svete, no nie všade si ju pripomínajú šibačkami, vedrami vody, kraslicami a dobrým jedlom, ktoré nasleduje po dlhom pôste. Niekde sú v popredí detektívne príbehy, inde čarodejnice a v niektorých krajinách lov na vajíčka. Ako oslavujú Veľkú noc vo svete?

Na Slovensku je Veľká noc vnímaná hlavne ako kresťanský sviatok a podľa toho vyzerajú aj naše tradície. Po dlhom pôste sa rodiny zídu pri sviatočnom stole, na ktorom nechýba množstvo údenín, vajíčok a iných dobrôt, ktoré sa odlišujú podľa regiónov. Ústrednou myšlienkou kresťansky vnímanej Veľkej noci je u nás zmŕtvychvstanie Ježiša Krista a veriaci sa počas celého veľkonočného týždňa prichádzajú modliť k jeho symbolickému hrobu. Nie všade vo svete však považujú toto veľkonočné obdobie za striktne kresťanské a oslavujú najmä príchod jari.

Francúzska gigantická omeleta

Ak sa náhodou počas Veľkej noci ocitnete vo francúzskom mestečku Haux, nezabudnite si so sebou priniesť vidličku a poriadny apetít. Počas Veľkonočného pondelka sa totiž na hlavnom námestí tohto mestečka servíruje gigantická omeleta pripravená z viac ako 15 000 vajec a nasýtiť má až 1000 ľudí (čo by znamenalo, že každý človek si dopraje omeletu z 15 vajec!).

Miestna legenda hovorí o tom, že keď Napoleon prechádzal cez územie južného Francúzska, zastavil sa v malom meste a dal si omeletu. Tá mu vraj zachutila tak veľmi, až nariadil všetkým obyvateľom mesta, aby zozbierali svoje vajíčka a pripravili omeletu pre celú jeho armádu.

Na Bermudách lietajú šarkany

Britské Bermudské ostrovy oslavujú Veľkú noc vo vzduchu. Už na Veľký piatok sa ľudia schádzajú na pláži a vypúšťajú svoje podomácky vyrobené veselé šarkany, ktoré hýria farbami, tými najbláznivejšími geometrickými tvarmi a súčasťou ich dizajnu je aj kríž. Miestna legenda hovorí o učiteľovi, ktorý stojí za zrodom tejto tradície. Podľa nej učiteľ vypustil šarkana, ktorý vyzeral ako Ježiš a chcel tak žiakom lepšie priblížiť príbeh jeho smrti a zmŕtvychvstania. Súčasťou tohto festivalu je na Bermudách aj jedlo, konkrétne treska a dezerty, ktoré si môžete vychutnať už pri východe slnka kdekoľvek na ostrove.

Veľká noc a šarkanyZdroj foto: Freepik

Vegánsky pôst v Etiópii

Podobne ako kresťania v Európe, aj obyvatelia v Etiópii sa pred Veľkou nocou postia a stávajú sa z nich vegáni. Počas 55-dňového pôstu, ktorý sa nazýva “Fasika” sa vzdávajú mäsa a živočíšnych produktov, takže zo svojho jedálnička na takmer dva mesiace vyradia aj mliečne výrobky a vajíčka. “Fasika” vyvrcholí po omši na Veľkonočnú nedeľu veľkou hostinou pre celú rodinu a zaujímavosťou je, že táto večera je v Etiópii ešte bohatšia ako štedrovečerná večera počas Vianoc.

Austrálsky bilby namiesto zajačikov

Keďže zajace sú v Austrálii považované skôr za škodcov ako za rozkošné zvieratká, Austrálčania prišli s vlastnou verziou veľkonočného zajačika. Stal sa ním bilby, bandikut králikovitý, druh vačkovca žijúci výhradne v Austrálii. Protinožci teda oslavujú Veľkú noc tým, že si namiesto čokoládového zajačika doprajú čokoládového bilbyho, čím zároveň prispievajú k povedomiu o ohrození tohto roztomilého živočícha.

Grécko, červené vajíčka a hod hrncov

Ortodoxní Gréci takisto ako my poznajú tradíciu farbenia vajíčok, ale zameriavajú sa najmä na jednu farbu - červenú. Tá symbolizuje krv Ježiša Krista, ktorá bola preliata pri jeho ukrižovaní a je tiež symbolom jeho vzkriesenia. Nemyslite si však, že vajíčka zafarbené načerveno sú nudné - ľudia môžu dať priestor svojej kreativite a často využívajú rôzne odtiene červenej, originálne vzory a podobne.

Na gréckom ostrove Korfu však poznajú ešte jednu tradíciu - hádzanie hrncov. Ľudia ráno na Bielu sobotu z okien a balkónov vyhadzujú na ulicu hrnce, džbány a iné hlinené nádoby naplnené vodou. Niektorí hovoria, že tento zvyk pochádza od Benátčanov, ktorí na Nový rok zvykli z okien vyhadzovať všetky staré veci. Iní veria, že hádzanie kuchynských riadov víta jar a symbolizuje nové plodiny, ktoré budú jesť z nových riadov.

Veľká noc a červené vajíčkaZdroj foto: Freepik

Guatemalské farebné koberce

Guatemalské mesto Antigua počas Veľkej noci pokryjú pestrofarebné koberce, ktoré sú predzvesťou sprievodu počas Veľkého piatku. Tieto dlhé koberce sú vyrobené z kvetov, ovocia, zeleniny, piesku a farebných pilín. Každý koberec je veľmi jedinečný a sú na ňom zobrazené scény znázorňujúce históriu Guatemaly, ale aj tradície majskej kultúry. Niektoré z kobercov sa dajú natiahnuť až do dĺžky 800 metrov a umelci na ich zostavenie používajú špeciálne šablóny. Na vytvorenie svojich umeleckých diel majú iba 24 hodín, takže všetko musí do seba dokonale zapadať.

Fínske farebné čarodejnice

Vo Fínsku sa dievčatá počas Veľkej noci obliekajú ako čarodejnice, nechýbajú im však pehy a farebné oblečenie. Tieto malé čarodejnice chodia od dverí k dverám a v rukách držia vŕbové vetvičky ozdobené farebnými pierkami a stužkami z krepového papiera. Tým, ktorí im otvoria, zarecitujú básničku, ktorou vyženú z domu zlých duchov a za to získajú čokoládové vajíčko.

Kriminálne príbehy Nórska

Na severe ešte ostaneme, konkrétne v Nórsku. Obyvatelia tejto krajiny sa počas Veľkej noci venujú najmä oddychu, a to oddychu s dobrou knihou s kriminálnou zápletkou. Táto tradícia vraj začala už v roku 1923, keď istý vydavateľ kníh zverejnil na prvej stránke novín reklamu na nový krimi román. Reklama vraj pripomínala skutočné správy zo sveta natoľko, až ľudia nevedeli, či ide o reklamný ťah alebo skutočnú správu. Skutočný pôžitok z čítania si Nóri môžu dopriať aj vďaka tomu, že Veľkonočné sviatky a s nimi spojené prázdniny tu trvajú približne 9 dní.

Veľká noc je naozaj veselá a všade vo svete ju oslavujú po svojom. My vám prajeme veľa dobrého jedla, ešte viac oddychu s rodinou a ktovie, možno si doma osvojíte novú veľkonočnú tradíciu. Pri vyhadzovaní hlinených nádob z okien sa však vopred uistite, že pod nimi nikto nestojí.