Veselé veľkonočné dekorácie

  Kategórie: Výchova,
5 min
26. mar'18

Veselé veľkonočné obdobie sa nezadržateľne blíži a už o chvíľu vám budú na dvere vyklopkávať šibači a kúpači. Slušnosť káže ponúknuť im aspoň koláčik a šibanie odmeniť čokoládovým vajíčkom. No ešte pred Veľkonočným pondelok svoj domov krásne vyzdobte, aby v ňom bolo cítiť toto krásne obdobie roka.

Vždy ste obdivovali krásne vyzdobené domy a hovorili ste si, že toto vy teda nedokážete? S našimi tipmi na dekorácie a s pomocou vašich drobcov to zvládnete ľavou zadnou. Pripravili sme pre vás pár inšpirácií, ktoré vytvoríte aj z toho, čo máte doma. Tak hor sa do toho!

Prírodne farbené vajíčka

Nesmú u vás doma počas Veľkej noci chýbať farebné vajíčka? Skúste dať tento rok pokoj kupovaným farbám v prášku a vyrobte si vlastné farbivá. Budete potrebovať veľa vody, ocot, no a potom potraviny podľa toho, aké farby chcete dosiahnuť. Z kurkumy budú vajíčka žlté, z cvikly červené a ružové, z červenej kapusty modré, z cibuľových šupiek červené a oranžové a z kapusty v kombinácii s kurkumou zelené.

Veľkonočné vajíčka

Postup je pri takomto farbení celkom jednoduchý a podobný tomu, na ktorý ste zvyknutí. Základom sú biele vajíčka, na ktoré farba chytí oveľa lepšie ako na hnedé. Poriadne ich umyte, pokojne aj v saponáte, aby neboli mastné. Vajíčka sa dajú farbiť v studenej, ale aj v teplej vode. Ak sa rozhodnete pre studené farbenie, vajíčka vopred natvrdo uvarte. Potom uvarte vodu so základnou surovinou, varte približne 20 minút a nechajte úplne vychladnúť. No a potom vlejte do zaváraninovej fľaše, pridajte ocot a vložte vajíčka. Pri takomto farbení však treba počítať s tým, že vajíčka sa farbia celú noc v chladničke.

Farbenie v teplej vode začína podobne ako v studenej. Najprv si vo vode uvarte farbivo a potom sceďte. Opäť priveďte k varu a varte spolu s vajíčkami, až kým nie je farba vajíčok podľa vašich predstáv, väčšinou stačí 10 minút. Zafarbené vajíčka schlaďte v studenej vode, a je to! Po zafarbení nezabudnite vajíčka nalešiť, aby boli ešte krajšie. Môžete použiť olej, alebo masť. Dávajte však pozor, pretože svetlunké vajíčka môžu stratiť svoju farbu.

Zvieratká na paličke

Čo by bola za Veľká noc bez zajačikov, kuriatok a kačičiek? Malé rozkošné zvieratká si s deťmi vytvoríte aj doma. Ako základ budete potrebovať paličky od nanukov, ktoré kúpite aj vo výtvarných potrebách, no deti vám určite s radosťou pomôžu vyslobodiť ich z nanukov. Na zajačika budete potrebovať 3 paličky, na kuriatko približne 8. Zlepte ich tenkou stranou k sebe sekundovým lepidlom a počkajte, kým poriadne zatuhne. A potom príde na rad zdobenie!

Zvieratká na paličke

Z výkresu vystrihnite ušká, nožičky, papuľku a očká zajačika a podobne aj očká kuriatka. Dokreslite ich fixkou alebo farbičkou a prilepte. Pozor, ušká sa lepia zo zadnej strany paličiek! Zajačikovi môžete na zadnú stranu nalepiť chvostík z vaty a je na svete. Kuriatko bude potrebovať okrem očí z papiera aj nožičky, krídla, zobák a pár pierok. Môžete ich vystrihnúť aj z farebného výkresu, no skvele poslúži aj pevná látka. Zobáčik nalepte pod očká a zvyšok zo zadnej strany. A hotovo, zvieratká sú pripravené spríjemniť vám Veľkú noc.

Zajačie poháre plné cukríkov

Ďalšia dekorácia je zároveň aj chutná a môžete ju darovať aj šibačom. Opäť je úplne jednoduchá, potrebujete na ňu biele papierové alebo plastové poháre, výkres, farebné papiere, washi pásku a najmä veľmi veľa gumových medvedíkov. A teraz postup - z ružového farebného papiera vystrihnite dva menšie kruhy, ktoré predstavujú papuľku zajačika. Z bieleho výkresu zase zúbky a ušká.

Veľkonočné cukríky

Tie nalepte z vonkajšej strany pohára, no ešte pred tým vystrihnite podobný, ale o niečo menší tvar z washi pásky. Z tej vystrihnite aj malý noštek. A ešte zajkovi chýbajú očká - tie môžete ako pri paličkovom zajkovi vystrihnúť a nakresliť, ale dajú sa kúpiť aj plastové nalepovacie očká. No a nakoniec to najdôležitejšie - do pohára vsypte toľko cukríkov, koľko sa len dá!

Záhradka vo vajíčku

Záhrada vo vajíčku

Pamätáte si z detstva chumáčiky trávy vyrastajúce z vlhkej vaty? Ukážte deťom, ako ste kedysi vítali jar a oslavovali Veľkú noc. Postup je veľmi jednoduchý, no začnite s ním pár dní vopred, aby sa vajíčko stihlo zazelenať. Škrupinku vajíčka vložte do stojana na vajíčko, alebo do papierovej vložky na vajíčka. Tú pokojne zaplnite škrupinkami celú, aby bola mini záhradka bohatšia. Do každej škrupinky dajte kúsok vaty, vsypte semiačka (napríklad pšenicu či trávu) a prikryte vatou. Trošku to polejte, aby bola vata stále vlhká. A už len čakajte, kým uvidíte prvé stebielka.

Veľká noc nemusí byť pre mamičky a dievčatá iba stresom z kúpačov a šibačov, môže to byť aj krásny čas roka. Dekoráciami, pochúťkami a domácou rodinnou pohodou si aj z Veľkej noci vytvoríte čarovné obdobie, na ktoré budete ešte dlho spomínať.