Čo na večeru pre deti: Tradičné aj moderné recepty

  Kategórie: Varíme pre deti,
7 min
09. jún'25

Jednoduchá, rýchla, chutná a vždy iná. Tak vyzerá dokonalá večera v očiach rodičov, ale aj detí. Ponúkať deťom večer čo večer chlebík so šunkou a zeleninou je možno to najjednoduchšie riešenie, ale nie vždy sa musí stretnúť s úspechom. S našimi tipmi na večeru pre deti bude v očiach malých papkáčov hrdinami dňa.

Pestrá a vyvážená strava je kľúčom zdravému rastu a vývinu všetkých detí nielen v ranom detstve. Je však prirodzené a ľudské, že po varení obeda a starostlivosti o domácnosť nie je vždy čas a energia na varenie večere. Deti však potrebujú jesť a naše tipy na večeru pre deti sa postarajú o to, že drobci pôjdu do postieľky s plnými bruškami.

Tradičné recepty

Spomínaný chlebík s maslom a so šunkou je jednoducho stálicou medzi detskými večerami (aj raňajkami) a je pravda, že deti niekedy netúžia po ničom inom. Okrem tradičného chleba alebo iného pečiva so šunkou si deti pochutnajú aj na nasledujúcich tradičných jedlách:

  • krupicová kaša
  • puding
  • chlieb s maslom a džemom/medom
  • makovka s maslom a kakao
  • jogurt
  • vajíčko na rôzne spôsoby (natvrdo, namäkko, volské oko, stratené vajce, praženica, omeleta…)
  • kurací/slepačí vývar s cestovinou
  • krémové a zeleninové polievky
  • ovocné a zeleninové kaše
  • ovsená kaša s ovocím.

Pri výbere večere treba prihliadať aj na chute detí a nenútiť im niečo, čo vyslovene odmietajú. Ak viete, že vaše dieťa neobľubuje sladké jedlá, nedávajte mu nasilu puding alebo chlieb s džemom a vydajte sa radšej opačným smerom.

Nič nepokazíte ani tým, keď deťom na večeru zohrejete zvyšky z obeda, poprípade obed trochu upravíte. Zvýšilo sa vám z obeda mäsko? Môžete ho použiť napríklad na rizoto so zeleninou alebo ho zapiecť s cestovinami so syrovou omáčkou.

Deti v kuchyni

Moderné recepty

Chcete deťom na večeru pripraviť niečo iné a poštekliť ich chuťové bunky? Nebojte sa do jedálnička drobcov zaradiť moderné jedlá zo zahraničnej kuchyne.

Cuketová rolka v ryžovom papieri

Cuketa je zelenina, ktorú môžete podávať už ako príkrm deťom od štyroch mesiacov. Časom ich možno cuketa v kašovitej podobe omrzí, a práve vtedy prichádza na scénu cuketová rolka v ryžovom papieri. Toto zdravé, výživné a pre deti zaujímavé jedlo si celkom určite zamilujete aj vy a budete si ho môcť vychutnávať spolu ako rodina.

Ingrediencie

  • 1 mladá cuketa
  • 2 ryžové papiere

Postup

  • Mladú cuketu umyte, odkrojte oba konce a nakrájajte ju na cca 9 cm dlhé, ale tenké hranolčeky.
  • Ryžový papier ponorte na zopár sekúnd do vody, aby zmäkol a lepšie sa vám s ním pracovalo.
  • Cuketové hranolčeky zabaľte do ryžového papiera. Nezabudnite obidva konce založiť, aby sa rolka nerozpadla.
  • V kastólčeku alebo v hrnci nechajte cuketovú rolku dusiť približne 10 minút.
  • Najmenším deťom môžete následne jedlo rozmixovať, ale deti od 10 mesiacov si už môžu rolku vziať do rúk a jesť samostatne.

Túto jarnú cuketovú rolku môžete upraviť podľa požiadaviek detí. K cukete môžete pridať napríklad mrkvu, uhorku či zeler a staršie deti si môžu dusené jarné rolky namočiť aj do sójovej omáčky.

Dusená treska s cuketou a parmezánom

Treska na večeru? Prečo nie! Dusená treska s cuketou a parmezánom je naozaj rýchly recept, ktorý deti zasýti, ale zároveň sa po ňom nebudú cítiť zle, ako napríklad po výdatnej porcii cestovín s omáčkou. Ryby môžu jesť deti už od 7. mesiaca, takže pri starších deťoch si nemusíte robiť starosti, či sú na rybu dosť staré alebo nie.

Ingrediencie

  • ½ mladej cukety
  • 10 g filety z tresky
  • 1 čajová lyžička olivového oleja
  • 1 polievková lyžica strúhaného parmezánu

Postup

  • Cuketu umyte, odkrojte oba konce a nastrúhajte ju nahrubo na strúhadle na syr alebo zeleninu.
  • Spolu s treskou nechajte nastrúhanú cuketu udusiť, bude to trvať približne 15 minút.
  • Cuketu premiešajte s olivovým olejom, naservírujte s dusenou treskou, posypte parmezánom a podávajte.

Toto jedlo vhodné na večeru môžete podávať už deťom od siedmich mesiacov, no deťom do deviateho mesiaca odporúčame dusené suroviny rozmixovať spolu so syrom a olivovým olejom a podávať ako kašu. Staršie deti sa určite pustia rady do jedenia celých kúskov.

Tapiokový puding s kokosovým mliekom

Tapioka, to sú malé priesvitné perličky získané z juhoamerickej rastliny s názvom maniok jedlý a tvoria nezameniteľnú súčasť bubble tea nápojov. Tieto škrobové perličky sú bezlepkové a v kombinácii s kokosovým mliekom deťom pripravíte aj bezlaktózovú večeru. Tapioka je výživná a sýta a zároveň je ľahko stráviteľná, takže je vhodná aj na večeru.

Ingrediencie

  • 2 polievkové lyžice tapiokových perličiek
  • 2 polievkové lyžice kokosového mlieka
  • 1 polievková lyžica polotučného mlieka alebo sunaru
  • med a ovocie podľa chuti

Postup

  • Tapiokové perličky za stáleho miešania uvarte v mlieku. Perličky začnú približne 10 minút po privedení do varu hustnúť, čo znamená, že puding je hotový.
  • Uvarený puding môžete osladiť medom, ale vďaka kokosovému mlieku je chutný aj bez toho.
  • Puding nalejte do misiek a ozdobte ovocím podľa chuti.
  • Pre extra chuť môžete navrch nastrúhať kôru z limetky.

Tapiokový puding je chutný, rýchly a predstavuje skvelú alternatívu k obyčajnému pudingu, ktorý môže byť pre niektoré deti na večeru príliš ťažký. Aj pri tapioke si však dávajte pozor - je pomerne kalorická a mali by sa jej vyhýbať diabetici a ľudia, ktorí sa snažia schudnúť.

Tapiokový puding

Zdroj foto: Freepik

Kukuričný kaviár

Nie je kaviár ako kaviár a nad týmto kukuričným deti nebudú ohŕňať nosom. Jednoduchá večera pre deti od jedného roka je veľmi variabilná a je zároveň alternatívou k sladkej kukuričnej krupici.

Ingrediencie

  • 2 malé kukuričné klásky (dajú sa kúpiť v náleve) alebo 150 g kukurice z plechovky
  • 1 čajová lyžička tahini (sezamovej pasty)
  • 1 čajová lyžička olivového oleja

Postup

  • Kukuričné klásky uduste a rozmixujte s tahini pastou a olivovým olejom.
  • V prípade, že používate kukuricu z plechovky, nemusíte ju už dusiť, ale hneď rozmixovať.

Ani ste sa nenazdali a môžete deti volať na večeru, však? Ak sa vám zdá, že toto jedlo bude pre deti nezaujímavé a až príliš jednoduché, môžete z neho pridaním väčšieho množstva tahini pasty alebo vody urobiť dip. Do takto pripravenej omáčky si deti môžu namáčať zeleninu (mrkvičku, uhorku, zeler) alebo si môžu dip natrieť na hrianku.

Basmati ryža s topinamburom

Topinambury sú čoraz viac známe aj v našich končinách, a to nielen ako okrasná rastlina s krásnymi žltými kvetmi. Tieto chutné hľuzy pôvodne pochádzajúce z Brazílie sa dostali do úzadia, kam ich vytlačilo pestovanie zemiakov, ale už dlhšiu dobu sú opäť hitom v každej správnej kuchyni.

Ingrediencie

  • 2 topinambury
  • 15 g basmati ryže
  • 1 čajová lyžička olivového oleja

Postup

  • Topinambury ošúpte, nakrájajte na malé kocky a uduste. Na dusenie môžete použiť aj parný hrniec Beaba - do nádržky nalejte vodu po 2. level a nechajte dusiť 10 minút.
  • Uvarte basmati ryžu podľa návodu na obale.
  • Dusené topinambury premiešajte s olivovým olejom, dochuťte podľa potreby a s ohľadom na vek detí a podávajte spolu s ryžou.

Topinambur, odborne slnečnica hľuznatá a v angličtine jeruzalemský artičok, môže byť pre niektoré deti ťažšie stráviteľný. Práve preto je vhodné tieto hľuzy dusiť, čím zmäknú a uľahčia deťom trávenie. Ak máte doma mäsožravcov a večeru bez mäska si vaše deti nevedia predstaviť, môžete im k tomuto jedlu priložiť aj porciu mäsa.

Do celého procesu prípravy jedla nezabudnite zapojiť aj deti. Vlastnoručne pripravené jedlo im bude chutiť oveľa viac a už v útlom veku ich naučíte vážiť si jedlo. Keď už v ranom detstve prejavujú záujem o varenie a rady vás v kuchyni pozorujú, darujte im vlastnú detskú kuchynku. Uvidíte, že kreáciami v detskej kuchynke vás prekvapia a ktovie, možno aj inšpirujú.

Zdroj:

  • Christophe Saintagne, Laura Portelli, Laurence Haurat. Your Baby's First Food with Babycook®. Španielsko: Ducasse Édition, 2022.

Pomôžte vylepšiť tento článok
Je tento článok užitočný?