Prvá valentínka, staroveký Rím aj 14. február: Spoznajte s nami históriu sv. Valentína

  Kategórie: Výchova,
4 min
10. feb'23

Valentín, Deň sv. Valentína, ale aj Sviatok zamilovaných. Už malé deti vedia, že každý rok si 14. februára o niečo viac vyznávame lásku a milované osoby potešíme nielen pekným slovom a bozkom, ale aj malou drobnosťou v podobe srdiečkovej bonboniéry či mäkučkej plyšovej hračky. Viete, že tento sviatok nie je iba západný výmysel, ale zakladá sa na skutočnej historickej postave?

História Valentína a príbeh patróna tohto sviatku je zahalená rúškom tajomstva. Vieme, že február už dlho patrí romantike a Deň sv. Valentína ako ho poznáme dnes v sebe ukrýva prvky kresťanskej aj starorímskej tradície. Ale kto bol sv. Valentín, existoval vôbec a prečo práve jeho meno už malé deti šepkajú do uší svojim prvým láskam?

História sv. Valentína

V histórii (najmä tej katolíckej) sa objavujú až traja svätci s menom Valentín alebo Valentinus. Jedna legenda hovorí o mučeníkovi, ktorý žil v 3. storočí v Ríme, kde pôsobil ako kňaz. Tento Valentín si dovolil postaviť sa cisárovi Claudiovi II., ktorý rozhodol, že slobodní muži sú lepšími vojakmi ako tí ženatí a zakázal mladým mužom vstupovať do manželstva. Kňaz Valentín aj napriek tomu tajne uzatváral manželské zväzky mladých milencov, no cisár ho napokon odhalil a vyriekol nad ním ortieľ - trest smrti.

Podobný osud postihol aj druhého muža menom Valentín, ktorý môže stáť za zrodom tohto sviatku. Legendy v jeho prípade hovoria o biskupovi z dnešného talianskeho mesta Terni, ktorý takisto nevyhovoval cisárovi a bol tiež odsúdený na smrť sťatím.

Tretí príbeh hovorí o Valentínovi, ktorý bol väznený v drsných rímskych väzniciach, odkiaľ pomáhal utiecť iným väzňom. Traduje sa, že Valentín sám sebe poslal úplne prvú “valentínku”, a to po tom, čo sa zaľúbil do mladého dievčaťa, pravdepodobne dcéry žalárnika, ktoré ho údajne navštívilo vo väzení. Pred svojou smrťou jej vraj poslal list podpísaný slovami “Od tvojho Valentína”. A tak sa valentínske pozdravy podpisujú dodnes.

Sv. Valentín a jeho história

Zdroj foto: Freepik

Prečo práve 14. február?

Hoci je pravda o sv. Valentínovi nejasná, všetci traja muži majú niečo spoločné - lásku a hrdinstvo. Spája ich zrejme aj dátum smrti, ktorý podľa mnohých pripadá práve na polovicu februára. Sv. Valentín podľa kresťanských záznamov zomrel okolo roku 270, ale dátum jeho smrti nie je jediným určujúcim dátumom tohto sviatku.

Podľa iných zdrojov vraj kresťania prispôsobili tento dátum pohanským oslavám Luperkáliám. Luperkálie sa už v starovekom Ríme oslavovali 15. februára na počesť Lupercusa, boha dobytka. S týmto dňom je spojených niekoľko tradícií, okrem iných aj “žrebovanie” lístočkov s menami žien. Mladé ženy podľa legendy dali svoje meno do veľkej urny umiestnenej v meste a mestskí mládenci si z tejto urny vytiahli meno svojej vyvolenej. Do roka a do dňa spojili svoje životy sobášom.

Všetky tieto sviatky sa oslavujú v polovici februára, no iba jeden sa z historického hľadiska oslavoval presne 14. deň druhého mesiaca v roku - sviatok zasvätený rímskej bohyni Juno. Jupiterova manželka, kráľovná všetkých bohov, bola ochrankyňou žien a svadieb. Luperkálie a sviatok na počesť bohyne Juno sa začali v 5. storočí na príkaz pápeža Gelasia považovať za nekresťanské a bol to práve on, kto určil 14. február za Deň sv. Valentína.

Až oveľa neskôr sa však tento sviatok definitívne spojil s láskou. Počas stredoveku v Anglicku a Francúzsku verili, že 14. február je začiatkom párenia vtákov, čo prispelo k názoru, že tento dátum by mal byť dňom romantiky. Sladkou bodkou na potvrdenie tohto dňa bola už len báseň Parlament vtákov z roku 1375 od anglického básnika Geoffreyho Chaucera, ktorý Deň sv. Valentína opísal ako deň oslavy romantiky.

O niekoľko storočí a niekoľko osláv sv. Valentína neskôr sa ocitáme v roku 2023 a pozývame vás osláviť Sviatok zamilovaných spolu s nami. Prekvapte svoje deti na Valentína krásnou hračkou a pomôžte im zároveň potešiť niekoho, koho majú rady. Veď prvé lásky vznikajú už v materskej škole a práve tam sa rozdávajú prvé nesmelé valentínky.

Oslávte s nami lásku