Uspávanie bábätka: nechať ho vyplakať sa alebo ho utíšiť?

5 min
20. júl'18

Po narodení bábätka rodičia bojujú s novým režimom života, ktorý často narúša jeden nepriateľ - plač. A kým niektorí rodičia sa ponáhľajú utíšiť svoje dieťatko aj pri najmenšom náznaku nepokoja, iní ho nechávajú vyplakať. Presne o tom je metóda kontrolovaného plaču, resp. metóda vyplakania sa. Už ste o nej počuli?

Všetkým rodičom je zrejme veľmi známy scenár uspávania bábätka. Po dlhých minútach (niekedy aj hodinách) uspávania, čičíkania, hojdania, kočíkovania a hladkania dieťatko konečne zaspí a vy si vydýchnete. Nie však nadlho, pretože bábätka sa už ochvíľu prebudí a začne plakať. A čo teraz? Ihneď k nemu pobežíte alebo budete statočne plač drobca znášať a necháte ho, nech sa vyplače?

Nepôjde to ľahko

Prvýkrát s metódou vyplakania sa prišiel doktor Richard Ferber, takže niekedy o nej môžete počuť ako o Ferberovej metóde. V princípe ide o to, že dieťatko necháte vyplakať sa, vďaka čomu sa postupne naučí, že musí zaspať aj bez prítomnosti rodiča. Ešte predtým, ako sa do toho pustíte, musíte vedieť pár vecí. Prvá z nich je tá, že to chvíľu potrvá. Je dosť pravdepodobné, že sa vám to nepodarí za deň, ani za dva - môže to trvať týždne. Táto metóda nie je vhodná pre deti krátko po narodení, odporúča sa začať s ňou až v šiestom mesiaci. A práve tu je kameň úrazu. Dieťatko je totiž v tomto období zvyknuté na uspávanie rodičom a pri metóde vyplakania si od toho musí odvyknúť.

Dieta pokojny spanok

Prespať celú noc? Nemožné!

Bábätká sa rodia s inými fyziologickými potrebami, aké majú dospelí, preto je nemožné čakať, že váš malý prírastok prespí celú noc už pár mesiacov po narodení, najmä ak je ešte dieťatko dojčené. Treba si uvedomiť aj to, že ani dospelý človek neprespí plných osem hodín a ak sa v noci prebudí, dokáže bez problémov zaspať. U detí je to ale trochu inak. Je prirodzené, že bábätká sa v noci prebudia, a niekedy aj viackrát ako raz. Takmer všetky deti dávajú toto prebudenie a neschopnosť zaspať najavo plačom, čím volajú na pomoc rodičov. A teraz prichádza ten čas, kedy vydržíte a necháte bábätko bez vašej pomoci, alebo ho pôjdete utíšiť.

Prídem, ale najprv sa vyplač

Ak ste mali doposiaľ pocit, že metóda vyplakania sa je doslovná, nie je to celkom tak. Cieľom tejto metódy nie je plač, ten je iba nepríjemným, no nevyhnutným sprievodným javom. Keď sa vaše bábätko v noci zobudí a začne plakať, chvíľu ho necháte vyplakať sa a prídete ho upokojiť až po pár minútach. S každou nasledujúcou nocou treba tieto intervaly predlžovať, teda prvú noc necháte dieťatko plakať 3 minúty, dalšiu 5 minút, tú nasledujúcu 7 minút. Ferber pri opisovaní tejto metódy predpokladá, že vedieť sám zaspať je nadobudnutá schopnosť a metóda cry-it-out predstavuje najlepší spôsob, ako ju získať. Veľmi dôležité je spomenúť, že pre uplatnenie tejto metódy musí mať dieťatko nastavený denný a nočný režim, vďaka ktorému sa “naladí” na spánok.

Babatko plac

Zbytočný stres alebo účinná metóda?

Podstatná informácia pre všetkých rodičov, ktorí uvažujú o zavedení Ferberovej metódy je tá, že u detí sa zvyšuje hladina stresového hormónu kortizolu. Tá je vyššia aj v čase, kedy už dieťatko neplače, pretože po pár dňoch vie, že mama nepríde. Je pravda, že po čase sa hladina kortizolu opäť ustáli a dieťatko sa zladí s mamičkou, ktorá stres nepociťuje. Citlivých rodičov však od zavedenia tejto metódy odrádza aj tých pár preplakaných nocí a fakt, že dieťatko nevie, prečo rodič neprichádza a prečo je odkázané samo na seba. Je pravda, že mnohí rodičia si túto metódu vyplakania sa pochvaľujú, no iní ju zase odmietajú a považujú skôr za barbarskú ako účinnú.

Metóda vyplakania sa vz. metóda bez sĺz

Kým metóda cry-it-out je postavená na princípe samostatnosti dieťatka, metóda no-tears, teda bez sĺz, je z iného súdka. Podľa mnohých rodičov, ale aj odborníkov, sa vďaka tejto metóde prehlbuje vzťah rodič-dieťa, pretože rodičia okamžite reagujú na plač dieťatka a prichádzajú ho utíšiť. Zástancovia tejto metódy ju síce vnímajú ako dlhšie trvajúcu, no zároveň je menej traumatizujúca pre obe strany. Odporcovia metódy bez sĺz zase hovoria o vytváraní závislosti bábätka na rodičoch.

Vyzerá to tak, že v uspávaní detí sa medzi rodičmi vytvorili dva tábory. Je však len a len na vás, do ktorého sa pridáte vy. Každá metóda má svoje výhody aj nevýhody, preto sa skúste riadiť inštinktom a najmä potrebami bábätka. Prajeme veľa šťastia!