5 rád od pediatra: Ako uspať bábätko bez zbytočných sĺz?

  Kategórie: Bábätko a batoľa,
4 min
19. sep'23

Problémy so zaspávaním bábätiek pozná mnoho rodičov. Čo by ste dali za to, keby vám niekto poradil, ako váš problém vyriešiť? Metód na uspávanie bábätka bez sĺz a zúfalstva je veľa, no na každého drobca funguje niečo iné. Uznávaný americký pediater Harvey Karp prišiel s piatimi zásadami úspešného uspávania bábätiek. Dáte im šancu?

U malých bábätiek sa všetko neustále mení, aj spánok. Čo platilo včera, dnes už nemusí. Malé detičky nevedia rozoznávať deň a noc, túto schopnosť nadobudnú až neskôr, a to vďaka spánkovému hormónu melatonínu. Za neschopnosťou rýchlo zaspinkať je často novorodenecká kolika, ktorá trápi približne 20 percent novorodencov. Niekoľkohodinový intenzívny plač, ktorý ich sprevádza, trápi nielen bábätká, ale aj rodičov.

5 zásad doktora Karpa

Celosvetovo uznávaný americký pediater Harvey Karp, autor knihy Najšťastnejšie bábätko v okolí, si myslí, že príčinou týchto novorodeneckých kolík je nedostatočne vyvinutý nervový systém. Bábätkám podľa neho chýba tzv. štvrtý trimester, počas ktorého by sa vyrovnali so zmenou prostredia a zároveň by sa zdokonalil ich vývin.

Z pohodlia maternice sa zrazu dostanú do sveta plného svetla, nových zvukov a pachov, ktoré sú im neznáme a často ich vyhodnocujú ako nebezpečné. Po narodení vidia veľmi zle, čo takisto nepridáva na pocite bezpečia.

Doktor Karp spísal 5 zásadných bodov, ktorých dodržiavanie pomôže bábätkám lepšie sa vyrovnať s dramatickou zmenou prostredia. Dodržiavaním nasledujúcich zásad vytvoríte deťom prostredie pripomínajúce obdobie, keď boli v maminom brušku. Vykonávať by sa mali postupne, v poradí za sebou. Niektorým bábätkám postačí pár zásad, na iné zaberá len všetkých 5.

Ako uspať bábätko?

Zavinovanie a balenie

Tesné balenie v perinke alebo zavinovačke s rukami pozdĺž tela vytvára v bábätkách pocit bezpečia a pripomína im tesný priestor v maternici. Nové podnety vedia niekedy bábätko rozrušiť až tak, že vás prestane vnímať. Balenie natesno ho podľa Karpa pripraví na vnímanie ďalších krokov. Úspech dosiahnete aj uložením bábätka do hniezda na spanie, ktoré imituje polohu bábätka v brušku a limituje jeho možnosti pohybu - presne ako v maternici.

Poloha na boku

Aj poloha na boku pripomína polohu v maternici. Ležanie na chrbte je pre mnohé deti nepríjemné, doteraz ho nepoznali, pretože v brušku mali skrčené nohy pritisnuté k telíčku. Mnohé kultúry, napríklad Laponci a Pygmejovia, nosia svoje bábätká celé dni v embryonálnej polohe. Deti sú pokojné, zdravo sa vyvíjajú a v prvom rade sa cítia bezpečne.

Biely šum

Bábätko v brušku počulo tlkot srdca, hučanie tepien a iné zvuky ľudského tela. Po príchode na svet zrazu počuje iné zvuky, ktoré sú mu neznáme, preto sú bábätká často nepokojné a plačú. Biely šum imitujúci zvuky v maternici môžete aj doma napodobniť rôznymi spôsobmi. Nakloňte sa nad bábätko tak, aby ste boli maximálne 6 cm od jeho ucha a začnite ho tíšiť vydávaním ostrého „ššššššššššš“. Keď sa začne utišovať, stlmte hlas.

Rovnako si môžete pomôcť rôznou elektronikou – zvukom spotrebičov či zapnutého televízora. Na internete dokonca nájdete nahrávky bieleho šumu a na trhu už existujú aj hračky, ktoré tento zvuk vydávajú. Nechce sa vám veriť, že niečo také naozaj funguje? Určite ste už aj vy spokojne zaspali pri zvuku televízie, pri zapnutej práčke či počas jazdy v aute.

Rady na uspávanie bábätka

Kolísanie a hojdanie

Kolísanie považovali za liek na nespavosť už naše staré mamy. Vhodné na hojdanie sú detské kolísky, hojdačky alebo kočíky. V začiatkoch tíšenia by malo byť hojdanie rýchle a prudké. Alternatívou je rytmické klopanie na chrbátik dieťatka ako na bubon. Kolísanie môžete spojiť s nosením bábätka v šatke alebo nosiči. Aj vaše pohyby pri vykonávaní domácich prác alebo počas prechádzky dieťatko príjemne hojdajú a jemne natriasajú. Alternatívou je, samozrejme, kočíkovanie a na niektoré deti zaberá aj jazda v aute.

Cicanie

Bábätká cucajú svoje prsty už v maternici, pretože ich to upokojuje. Ak bábätko úspešne zvládlo dojčenie, nebojte sa pri uspávaní použiť cumlík. Podľa doktora Karpa by ste s ním mali prestať okolo 4-5 mesiaca, aby si k nemu dieťatko nevytvorilo citový vzťah.

Za neutíchajúcim plačom bábätka môžu byť aj iné dôvody, napríklad hlad, nadúvanie, reflux, alergická reakcia na niečo, čo zjedla maminka. Vylúčte aj tieto možnosti. K 5 zásadám liečby novorodeneckej koliky pripojte masáže a nastavenie denných rituálov, aby si bábätko zvyklo na stereotyp. Odmenou by vám malo byť uspávanie bez zbytočných sĺz a spokojné bábätko i rodičia.