Ako dôkladne vyčistiť detské hračky?

  Kategórie: Zdravie dieťaťa,
3 min
13. mar'20

Slovo „koronavírus“ by ste pred polrokom len ťažko hľadali na internete. Dnes je to naša každodenná realita. Ohrozuje nás vonku a môže nás ohroziť aj v našich domácnostiach. Preto je dôležitá hygiena, a to nielen vo forme vysávania a upratovania nábytku, ale aj v prípade našich najmladších pokladov a ich hračiek.

Deti do 1 roka si často dávajú do úst hračky, čím sa vystavujú veľkému riziku. Rovnako je veľa iných nebezpečenstiev, ako sa vedia znečistiť vaše hračky vírusmi a baktériami. Avšak čistenie hračiek je všeobecne potrebná činnosť, ktorú by ste mali robiť pravidelne. V prípade hračiek pre batoľatá aj 2-3x do mesiaca, v prípade väčších detí aspoň 1x za polrok. A v prípade zvýšeného rizika vírusových ochorení (ako je to teraz) minimálne aj 1-2x za mesiac.

Dezinfekcia umyvanie hraciek

Ako efektívne čistiť hračky?

Malé plastové hračky (bez kovových alebo elektronických dielov) môžeme čistiť v umývačke riadu. Pokiaľ nemáte umývačku, stačí ich premyť v mydlovej a neskôr v čistej teplej vode. Dôkladne vysušíme a aby nevznikli fľaky z vody aj utrieme suchou handričkou.

Veľké plastové hračky osprchujeme vo vani s použitím utierky s mydlovou vodou a opláchneme. Samozrejme, ak neobsahujú opäť elektronické časti či kovové súčiastky. Ak sa hračky nezmestia do vane, resp. obsahujú aj kov či elektroniku, čistíme ich utierkou so spomínanou mydlovou vodou a následne vlhkou utierkou. Namiesto mydlovej utierky môžeme použiť aj octovú vodu resp. klasickú dezinfekčnú utierku. Dôkladne osušíme. Pri elektronických častiach postupujeme opatrne, aby sa do nich nedostala voda.

Látkové a plyšové hračky perieme. Používame jemný alebo detský prací prostriedok a nikdy neperieme nad teplotu 40°C.

Drevené hračky a kovové hračky tiež utrieme utierkou namočenou v mydlovej vode a následne opláchneme čistou vodou. Nepoužívame ocot, práškové čističe ani alkohol. V oboch prípadoch treba okamžite vysušiť hračku handričkou či utierkou. V prípade drevených hračiek si dávajte pozor, aby boli natreté stálou vodeodolnou farbou.

Pár rád navyše

  • Pri veľkých plastových hračkách, ktoré sa nachádzajú v exteriéri, ako sú šmykľavky či záhradné domčeky, môžete použiť aj parný čistič. Ak vám nevonia klasický ocot, použite citrónovú šťavu.
  • Pri plastových hračkách nepoužívajte práškové a krémové čistiace prostriedky, ktoré môžu hračku zničiť. Umyté hračky sušte v suchom a odvetranom prostredí.
  • Vyhnite sa aj dezinfikovaniu hračiek alkoholom. Ten je dobrý na sklo, avšak povrch plastových hračiek môže zničiť.