Vytvorte deťom ideálne prostredie na učenie

  Kategórie: Výchova, Zdravie dieťaťa,
5 min
05. sep'23

September je tu a spolu s ním aj školské povinnosti vašich najmenších. Okrem tradičnej výbavy, ku ktorej neodmysliteľne patria školská taška, peračník, zošity, perá, farbičky, vrecko na prezuvky či desiatový box, nezabudnite ani na samotnú detskú izbu. Veď váš školáčik v nej strávi nemálo času, či už pri učení alebo robení domácich úloh, bude preto potrebovať príjemnú tvorivú atmosféru.

Tvorivá atmosféra plná energie, poriadok či dostatok svetla patria medzi hlavné atribúty detskej izby, v ktorej sa drobcom príjemne učí. Pekné prostredie je motivujúce a inšpirujúce a deťom sa bude určite lepšie sadať za stôl, ktorý spĺňa ich predstavy, než za taký, ktorý sa im vôbec nepáči. Nie je to však iba o stole a stoličke. Detská izba pre žiaka by mala spĺňať aj iné požiadavky.

Vytvorte útulné prostredie

Detská izba musí byť v prvom rade miestom, kde sa vaše dieťatko bude cítiť naozaj dobre. Ideálne sú biele steny ozdobené obrazmi či tapetou, ale ak vaše dieťa túži po farebnej stene, neodopierajte mu ju. Vhodné sú pastelové farby, najmä zelená či zelenomodrá, prípadne tapeta s jemným vzorom. Hyperaktívnejším deťom podľa psychológov pomáha aj ružová či bledomodrá, ktoré pôsobia upokojujúco. Obľúbené rozprávkové či rôzne prírodné motívy priestor zútulnia a dodajú vášmu dieťatku energiu aj počas daždivých jesenných dní a dlhých zimných večerov, keď bude pravdepodobne sedieť nad knihami.

Detská izba pre školáka

Zdroj foto: Freepik

Ponúknite deťom inšpiráciu

Zariadenie detskej izby by malo podnecovať aj kreatívne myslenie vašich najmenších. Všetko začína stenami, kde by nemali chýbať obrazy, mapy, plagáty či vlastné výtvory malých nezbedníkov. Atmosféru učenia môžu podporiť aj školské potreby. K obľúbenej výbave patria napríklad školské tabule, na ktoré si dieťatko môže kresliť fixkami či kriedami, alebo pripínať rôzne obrázky magnetkami. Ak si dieťatko obľúbi písanie a maľovanie na vlastnú tabuľu, stáť vpredu pred katedrou v škole už nebude takým veľkým strašiakom.

Ak je v detskej izbe dostatok miesta a vy chcete deťom dopriať viac zábavy pri učení, zaobstarajte im školskú lavicu. Najčastejšie bývajú vyrobené z plastu alebo masívneho dreva a často sú vybavené aj rôznymi praktickými odkladacími priestormi na farbičky či písacie potreby. Deti si na školskej lavici nemusia iba kresliť, ale takisto sa môžu hrať na žiakov a skúšať si rôzne „reálne“ situácie z vyučovania. Na školu ich pripraví aj skladacia trieda od Smoby, vďaka ktorej si k škole vytvoria pozitívny vzťah a nebudú si do lavice sadať so stresom.

Rozdeľte priestor na zóny

V detskej izbe by nemal vládnuť zmätok. Chaos totiž zbytočne rozptyľuje detskú pozornosť a odpútava školákov od koncentrácie. Je dobré, ak detskú izbu rozdelíte na rôzne zóny - spánkovú, hernú a zónu na učenie. Keď váš drobec nastúpi do školy, určite oceníte množstvo zatváracích políc, zásuviek či zasúvacích boxov, do ktorých sa zmestí veľa hračiek. Dobre ukryté nebudú vášho školáka lákať, aby sa išiel hrať. Vhodné je aj pohodlné kreslo, ktoré deti využijú nielen na čítanie kníh, ale aj na učenie sa nového učiva.

Detská izba pre dievča

Zdroj foto: Freepik

Podporujte učenie hračkami

Najlepšie urobíte, ak deti budete nabádať k učeniu aj nenúteným spôsobom, ideálne za pomoci vhodných hračiek. S niektorými sa drobci naučia viac, než by ste si mysleli. Skvelé sú napríklad hračky pre deti, s ktorými sa školáčik učí počítať, napríklad detské obchody. Zratúvaním cien nakúpeného tovaru a určením správneho výdavku si váš drobec ľahko overí sčitovanie aj odčítanie v praxi. Výučbu cudzích jazykov zase podporia rôzne cudzojazyčné spoločenské hry a trpezlivosť, ktorú v škole deti určite potrebujú, si zlepšia vďaka skladaniu puzzle.

Postarajte sa o dokonalý komfort dieťatka

Pri zariaďovaní detskej izby by nemalo zostať v úzadí pohodlie vášho školáka. Nábytok, predovšetkým pracovný kútik, by mal spĺňať ergonomické parametre, čiže zodpovedať detským potrebám. Obľúbené sú výškovo nastaviteľné stoly s polohovacou pracovnou doskou, ako aj nastaviteľné stoličky, ktoré môžete prispôsobiť veku vášho drobca. Pri výbere sedenia nezabúdajte na komfortnú opierku chrbta aj lakťov.

Bude váš drobec používať aj počítač? Monitor nastavte do výšky očí a kontrolujte vzdialenosť tváre od obrazovky. Dieťa (aj dospelák) sa nesmie nakláňať dopredu a predsúvať krk, čím si opotrebúva krčnú chrbticu. Pracovná doska by mala byť dobre osvetlená denným svetlom, ale takisto vybavená kvalitnou stolovou alebo bodovou lampou. Svetlo by malo dopadať sprava, ak je váš školák ľavák, v prípade praváka zasa zľava.

Izba musí mať optimálnu teplotu, nebyť prehriata, ale ani príliš chladná. Ideálna je teplota okolo 20 °C až 22 °C. Dôležitý je tiež čistý vzduch, jeho nepriateľom sú však rôzne „lapače prachu“, teda plyšové hračky, knihy a ďalšie vystavené drobnosti, ktorých je v detskej izbe neúrekom.

Na zlepšenie čistoty aj vlhkosti vzduchu môžete deťom zaobstarať čističku vzduchu so zvlhčovačom alebo izbové rastliny, ktoré ho prečisťujú prirodzeným spôsobom. Umiestňujte ich výlučne na nevyužité miesta alebo do kútov. Nezabudnite však pravidelne vetrať, a to aj v zimných mesiacoch. Čerstvý vzduch je nielen zdravý, ale často je zdrojom nových, kreatívnych myšlienok.