Učiť dieťa chodiť alebo neučiť?

5 min
08. sep'17

Na všetko existuje správny čas a každé dieťa je jedinečné. Platí to pri odstavení kojenia, zahodení plienky, sedenia, lezenia aj chodenia. Deti sa v priemere naučia chodiť medzi 8. a 15. mesiacom života. Väčšinou teda okolo prvého roka. Ak susedova jedenásťmesačná Natálka chodí a váš Filipko má už 13 mesiacov, ale na nožičky sa stále neponáhľa, nevadí. Nie je sa predsa kam ponáhľať.

Je vôbec potrebné učiť deti chodiť?

Ľudský organizmus je perfektne nastavený na to, aby sa človek naučil chodiť sám. Kedysi neexistovali pavúky a ani mamičky nemali čas držať deti za ručičky. Naučili sa to vcelku prirodzene v čase, keď na to boli pripravené. Pediatri dnes vyslovene neodporúčajú používať chodítka, tzv. „pavúky”. Rodičia do nich dávajú deti, ktoré ešte prirodzene chodiť nevedia. V pavúku sa naučia odrážať špičkami. Nesprávne naučené pohyby z pavúka sa však odstraňujú ťažko a navyše môžu mať následky neskôr v dospelosti.

Pavúk chodítko dieťa

Pavúk však nemá negatívny vplyv len na chôdzu, ale aj na samotné lozenie, ktoré posilňuje chrbtové a brušné svalstvo a je zároveň najlepším a najzábavnejším „cvikom” dieťaťa. Sedenie v chodítku síce dieťa baví a rodičia majú o starosť menej, no je možné, že s touto pomôckou dieťa nezačne liezť vôbec.

Populárne je aj vodenie za ručičky. Nakoniec, aj väčšina z nás sa učila chodiť s pomocou mamy, mnohí z nás aj preto trpia bolesťami chrbta. Od prvého postavenia až po prvé kroky to niekedy trvá až 4 – 5 mesiacov. Veľa rodičov a starých rodičov si však myslí, že by to malo ísť rýchlejšie, a tak chytia deti za rúčky a šup kráčať. Deťom pri chôdzi nepomôžu, práve naopak. Vodením za ruky menia ťažisko dieťaťa. To síce robí kroky, ale nesprávne.

Každé dieťa je iné a vaše môže liezť aj chodiť bez ujmy aj napriek chodítkam a vodeniu za ruky. Odporúčania odborníkov však hovoria jasne – nechajte svoje dieťa chodiť, keď sa na to bude cítiť.

Ako deťom pri prvých krôčikoch pomôcť?

Jednoducho. Do ničoho ich nenúťte, ak vidíte progres, zatlieskajte im. Podporte ich a ukážte im, že vidíte ich pokroky a tešíte sa z nich. Odstráňte z cesty prekážky, káble, kvety, sošky a odložte zo zeme aj všetko ostatné. Nábytok posuňte tak, aby sa oň dieťa mohlo zachytávať a zároveň sa oň nepotkýňalo. Pozor na ostré rohy nábytku! Kúpiť môžete oblé plastové úchytky, ktore dočasne prilepíte na rohy stolov a skríň.

Opatrne aj s obrusmi a predmetmi na stole. Ak už drobec stojí a chodí, zachytí sa takmer o všetko, čo mu príde do cesty. Dokáže na seba hocičo strhnúť. Aspoň v tomto ranom období je dobré dbať na bezpečnosť a odstrániť všetko, čo môže byť pre dieťa potenciálne nebezpečné.

V neposlednom rade deťom chôdzu uľahčíte aj ponožkami s protišmykovou úpravou alebo topánočkami. Medzi mamičkami je čoraz viac obľúbený tzv. barefoot. Teda nechať nožičky bez topánočiek čo najdlhšie a najčastejšie, aby sa tak správne vyvinuli a nedeformovali.

Nepanikárte, ak vaše dieťa neustála padá na zadoček. Učí sa. Ak budete stále pri ňom a zachytávať ho, zvykne si na to a vytvorí si nevhodné pohybové náviky. Môže sa dokonca báť chodiť samo, ak mu nestojíte za chrbotm a nezachytávate ho pri každom pokuse.

Učíme dieťa chodiť

Kedy treba vyhľadať odbornú pomoc?

Ak má vaše dieťa 18 mesiacov a ešte stále nechodí, navštívte svojho detského lekára. Niekedy deti potrebujú trošku pomôcť špeciálnymi cvičeniami. Ak však chodíte štvornožky, nebojte sa. Vaše dieťa je na dobrej ceste a spevňuje svaly, ktoré bude neskôr potrebovať pri chôdzi. 

Ak sa vám na chôdzi čosi nezdá, napríklad, že dieťatko chodí neisto a naširoko, alebo často padá, prekonzultujte to s lekárom. Nemusí to znamenať nič, ale tiež to môže súvisieť s hypotómiou alebo hypertómiou svalstva, teda so zníženým alebo zvýšeným svalovým napätím. Rehabilitáciou a cvičením sa to raz-dva napraví. Je však možné, že navštívite aj neurológa.

Ako cvičiť s najmenšími deťmi?

Deťom pri chodení pomôžete aj cvičením. Výborným pomocníkom pre vás bude veľká lopta. Položte bábätko bruškom alebo chrbátikom na loptu a posúvajte ho do strán, dopredu a dozadu. Vaše dieťatko sa učí udržiavať rovnováhu. Môžete ho tiež posadiť a následne sa šmýkať dopredu, až kým si nedosadne na zem, vymasírujete mu tým aj kostrč. S loptou si deti užijú veľa zábavy, môžu ju pred sebou aj kotúľať.

Ak chcete cvičiť zároveň s dieťatkom, ľahnite si na chrbáť, pokrčte nohy a položte si na ne bábäťko. Hojdajte nohami smerom k sebe a od seba, bábätko pritom pridŕžajte, aby nespadlo.

Pomocník pri prvých krôčikoch

Janod dreveny kocik choditko

Deti sa väčšinou pri svojich prvých krôčikoch zachytávajú nábytku. Takýto parádny drevený kočík môže deťom pomôcť nájsť stabilitu a zároveň v ňom môžu odviezť bábiku.

Drevené kočíky pre bábiky