Trombofília v tehotenstve, čo to pre vás znamená?

  Kategórie: Tehotenstvo,
4 min
14. jún'17

Trombofília je diagnóza, ktorá desí každú budúcu mamičku. V minulosti bola jednou z najčastejších príčin úmrtí mamičiek a detí počas tehotenstva, pri pôrode alebo aj po ňom. Dnes už, našťastie, existuje preventívna liečba a aj pôrody s trombofíliou končia šťastným objatím.

Čo je to trombofília a ako vzniká?

Trombofília predstavuje zvýšenú náchylnosť k vzniku trombu (zrazeniny) v cievnom systéme a pľúcnej embólii. Ak zrazenina úplne upchá cievu, dochádza k hlbokej žilovej trombóze. Ak trombus prejde do pľúc, môže spôsobiť pľúcnu embóliu. Zrazenina v artériách tiež môže vyústiť do srdcového infarktu alebo mozgovej príhody. Počas tehotenstva môže trombóza nastať aj v placente, čím dokáže vážne ohroziť život plodu.

Ako vzniká trombofília

Trombofília môže byť vrodená aj získaná. Vrodené trombofílie sa pred 40. rokom života prejavujú vznikom zrazenín v žilovom riečisku. Niektoré ženy však o svojej trombofílii nevedia, až kým nenastanú komplikácie počas tehotenstva alebo po ňom. Vrodená trombofília sa dá identifikovať laboratórnym vyšetrením hemostázy, analýzou DNA alebo vďaka genetickým analýzam rodinných príslušníkov.

Vznik získanej trombofílie ovplyvňuje niekoľko faktorov:

  • fajčenie,
  • obezita,
  • alkohol,
  • hormonálna antikoncepcia,
  • hormonálna liečba,
  • tehotenstvo a šestonedelie,
  • úraz,
  • onkologické ochorenia,
  • kardiovaskulárne ochorenia,
  • cievne ochorenia,
  • prekonané operácie a pod.

Podľa Virchowa existujú 3 príčiny vzniku trombofílie, a to sú hyperkoagulácia (zvýšená zrážanlivosť krvi), spomalený krvný prietok a poškodenia cievnej steny. Všetky tieto tri príčiny trombofílie sa prejavujú počas tehotenstva. V tele ženy počas tehotenstva prebiehajú mnohé biochemické zmeny. Spomaľuje sa prietok krvi v žilách dolných končatín a zvyšuje sa hyperkoagulácia.

Trombofília v tehotenstve

O trombofílii často ani nemusíte vedieť, no ak ste potratili, máte niekoho v rodine s trombofíliou, alebo máte niektorý z nasledujúcich príznakov, mali by ste podstúpiť vyšetrenie. Ak ho lekár nenavrhne sám, určite si vyšetrenie vyžiadajte. Prejavy trombofílie sú nasledovné:

  • opakujúce sa potraty,
  • prejavy pľúcnej embólie, teda pocit ťažoby na pľúcach, neschopnosť sa nadýchnuť, strach zo smrti,
  • opuchnuté, boľavé a modravé končatiny, kde sa nachádza zrazenina,
  • časté zápaly žíl.

Trombofíliu mať síce môžete, ale spomínané prejavy sa u vás nemusia vyskytnúť. Dokonca môžete mať za sebou aj niekoľko bezproblémových pôrodov, no pri ďalšom tehotenstve sa prejavia komplikácie. Momentálne sa trombofília prejaví pri jednom až dvoch z 1000 pôrodov. V prípade trombofílie je kritické aj šestonedelie.

Trombofília v tehotenstve

Ako liečiť trombofíliu?

Ak už trombofíliu potvrdenú máte, nepanikárte. Pri včasne zistenej trombofílii a preventívnej liečbe by ste mali byť vy i plod v poriadku. V prípade menších trombóz sa aplikuje podkožný heparín a po pôrode kumaríny, ako napríklad warfarín. Kumaríny sa používajú pri dlhodobej liečbe, no v tehotenstve, najmä v 3. trimestri, sa nezvyknú používať. V tomto období je vyššie riziko krvácania. Heparíny sa však môžu používať počas celého tehotenstva aj šestonedelia.

V prípade rozsiahlych trombóz v treťom trimestri tehotenstva sa zvyčajne volí cisársky rez a následne chirurgické odstránenie trombu.

Pamätajte si, že trombofília nie je choroba, ktorá sa dá liečiť. Je to stav spojený s komplikáciami, ktorým môžete predísť. Prevencia je teda na prvom mieste. Ak máte vrodenú trombofíliu, vyhýbajte sa rizikovým faktorom. Tehotné ženy s trombofíliou by mali byť počas celého tehotenstva sledované lekárom. Ak ju vrodenú nemáte, prevencia je tiež na mieste. Tehotenstvo je totiž samo osebe rizikový faktor. Fyzická aktivita, správna diéta, žiaden alkohol, žiadne fajčenie a pozitívne myšlienky vám celkom určite pomôžu znížiť riziko.

Pôrod a trombofília

V treťom trimestri tehotenstva je zrážanlivosť krvi vyššia a tiež sa spomaľuje prietok krvi v panve. Je to úplne prirodzené. V prípade trombofílie sa však stále preferuje spontánny pôrod, cisársky rez je rizikovejší, no pri rozsiahlych trombózach nevyhnutný.

Diagnóza menom trombofília znie síce hrôzostrašne, no pri včasnej diagnostike a liečbe sa nemusíte zbytočne stresovať. Tehotenstvo, pôrod aj šestonedelie môže prebehnúť úplne bez komplikácii. Pamätajte si, aká mocná je vaša psychika. Bez stresu ide všetko ľahšie.