Tehotenstvo týždeň po týždni: 34. týždeň

  Kategórie: Tehotenstvo,
5 min
30. dec'21

Ďalší týždeň tehotenstva so sebou prináša ďalšie zmeny, ktoré sa dejú vám aj bábätku. Ste pripravené na to, čo so sebou prináša jeden z posledných týždňov tehotenstva? Tridsiaty štvrtý týždeň sa už totiž dá prirovnať k behu na cieľovej rovinke.

Bábätko, ktoré už 34. týždňov pohodlne rastie vo vašom brušku, má v tejto fáze vnútromaternicového vývinu asi 45 cm a váži približne 2100 gramov. Podľa expertov práve v tomto týždni bábätko môže skutočne počuť váš hlas a dokonca si zapamätá uspávanky či iné piesne, ktoré mu budete spievať. To neskôr môžete využiť vo váš prospech, pretože práve tieto melódie môžu byť tým, čo bábätko po narodení zaručene uspí.

Príznaky tridsiateho štvrtého týždňa

To, čo pociťujete v tomto týždni, je pre vysoké štádium tehotenstva typické a zrejme ste si už na všetky nepríjemné, možno až otravné príznaky zvykli. Šesť týždňov pred pôrodom vás čaká toto:

  • Rozmazané videnie. Kombinácia hormónov, hromadenie tekutín v tele a nedostatok spánku môžu spôsobiť zhoršenie zraku. Väčšinou je rozmazané videnie bežným príznakom vysokého štádia gravidity. Ak sa k nemu ale pridá opuch, bolesti hlavy a rýchly prírastok hmotnosti, môže ísť o preeklampsiu, preto sa nebojte a porozprávajte o svojich ťažkostiach gynekológovi.
  • Únava. Je naozaj vyčerpávajúce nosiť so sebou všade tie kilá navyše. A keď sa k tomu pridá aj nespavosť, niet sa čomu čudovať. Únava je v tomto týždni veľmi bežným javom.
  • Zápcha. Na tú pomôžu časté prechádzky, dostatočný pitný režim a jedlá s vysokým obsahom vlákniny (napríklad listová zelenina, jablká či ovsené vločky).
  • Hemoroidy. Tie úzko súvisia práve so zápchou, ale aj s tým, že dieťatko tlačí na konečník. Väčšinou platí, že keď sa zbavíte zápchy, zbavíte sa aj hemoroidov, preto dodržujte pitný režim a doprajte si stravu bohatú na vlákninu. Snažte sa takisto striedať polohu v sede a stoji.
  • Opuchnuté členky a chodidlá. Opäť ďalší dôsledok váhy, ktorú nosíte. Doprajte si oddych, pohodlne sa usaďte a vyložte si nohy, čím zmiernite opuch.
  • Tlak v bruchu. Cítite v brušku zvláštny tlak, ktorý neviete poriadne vysvetliť. S najväčšou pravdepodobnosťou súvisí s polohou bábätka, ktoré sa posunulo nižšie do panvy. Tam tlačí na močový mechúr a núti vás častejšie navštevovať toaletu.
  • Braxton-Hicksove kontrakcie. V 34. týždni sú tieto falošné kontrakcie úplne normálne, ale mali by ste ich vedieť odlíšiť od pravých kontrakcií, ktoré sú znakom predčasného pôrodu. Ak kontrakcie neodznejú ani po zmene polohy, sú stále častejšie a intenzívnejšie a pridá sa k nim aj bolesť v krížoch a vaginálne krvácanie, ide o predčasný pôrod.

Ste vo vysokom štádiu tehotenstva, preto by ste lekárovi nemali nič zatajovať. Aj ten najnepatrnejší príznak môže byť znakom nejakého problému. Nebojte sa zavolať gynekológovi a zveriť sa mu so svojimi ťažkosťami, vaše starosti určite pochopí a poradí vám.

Tridsiaty štvrtý týždeň tehotenstva

Tehotenské bruško počas tridsiateho štvrtého týždňa

Tehotenské bruško už pravdepodobne vyzerá trochu inak, a to v dôsledku posunutia sa bábätka nižšie do panvy. Toto posunutie vám zrejme uľahčí dýchanie, pretože vaše pľúca majú zrazu viac priestoru. Nie všetky bábätká sa však posunú nižšie s takým predstihom - tie “lenivejšie” si dávajú poriadne načas a uľavia vám až v deň pôrodu.

Bábätko je v tomto štádiu takmer pripravené na pôrod a keby sa vypýtalo na svet teraz, má až 98% šancu byť zdravé a silné ako všetky donosené deti. Bábätko je teraz veľmi aktívne, často sa hýbe a pohyby sú viditeľné aj zvonku. Môžete byť svedkami toho, ako sa zvnútra bábätko zaprie o vaše bruško a vy uvidíte na pokožke odtlačok rúčky alebo chodidla. Na prvý pohľad to môže vyzerať ako scéna zo sci-fi filmu, ale stavíme sa, že to bude nádherný zážitok.

A čo vývin bábätka? V tridsiatom štvrtom týždni sa už iba “dolaďujú detaily”. Bábätko má nechty na rukách, pokožka sa vyhladzuje, hoci má menej telesného tuku ako tesne pred pôrodom a u chlapcov dochádza k zostúpeniu semenníkov do mieškov Všetky zmysly sú už plne vyvinuté a ako sme spomínali v úvode, dieťatko dokáže rozoznať hlas matky, ale aj ľudí, ktorí sa mu najčastejšie prihovárajú (napríklad otca či staršieho súrodenca).

Čo vás v 34. týždni čaká?

Zrejme nebude žiadnym prekvapením, keď vám všetci v okolí (a my tiež) prikazujú oddychovať. Bojujete nielen s váhou tehotenského bruška, ale aj s nepríjemnými príznakmi, preto sa sústreďte najmä na ne. Pite dostatok tekutín, šetrite sa a doprajte si veľa oddychu.

Možno vám ešte chýbajú nejaké drobnosti pre bábätko alebo posledné kúsky do výbavičky. V prípade, že sa chystáte na väčší nákup potrieb pre novorodenca, vezmite si so sebou spoločnosť, ktorá vám pomôže nosiť ťažké veci. Ak ste sa ešte stále nenaučili rozdeľovať úlohy ostatným členom domácnosti, teraz je naozaj ten najvyšší čas. Uvidíte, že neskôr toto rozhodnutie oceníte.