Tehotenstvo týždeň po týždni: 36. týždeň

  Kategórie: Tehotenstvo,
5 min
19. apr'22

Len nedávno ste si na tehotenskom teste našli vytúženú čiarku, dnes vstupujete do deviateho mesiaca! Čas letí naozaj neuveriteľne rýchlo a už iba niekoľko dní vás delí od narodenia vášho bábätka. Čo vás čaká a neminie pár týždňov pred termínom pôrodu?

V 36. týždni je vaše bábätko veľké ako sladká papája, meria približne 47,5 cm a jeho hmotnosť sa pohybuje okolo 2650 gramov. Do riadneho termínu pôrodu ostávajú približne 4 týždne a za ten čas ešte bábätko priberie a narastie. Možno máte pocit, že väčšie už nemôže byť, ale nebojte sa, vaše telo predsa dokáže zázraky.

Príznaky tridsiateho šiesteho týždňa

Všetky tehotenské príznaky, ktoré budete odteraz pociťovať, budú súvisieť s vysokým štádiom tehotenstva a s tým, že bábätko sa už pripravuje na svoj príchod na svet. Pripravte sa na:

  • Panvový diskomfort. Bábätko je nízko v panve, na ktorú tlačí a vy tento tlak, samozrejme, cítite. V tomto štádiu tehotenstva sa však už treba naučiť rozoznávať tento tlak od kontrakcií, ktoré sú znakom pôrodu.
  • Ľahšie dýchanie. Áno, čítate správne, po dlhých týždňoch dýchavičnosti sa vám uľaví a vy budete môcť konečne voľnejšie dýchať. Táto pozitívna správa súvisí s predchádzajúcim príznakom - bábätko zostúpilo nižšie do panvy, vďaka čomu majú vaše pľúca opäť viac priestoru.
  • Problémy so spánkom. Cítite sa uprostred noci perfektne oddýchnutá? Alebo vás “ťahá” na spanie o druhej poobede? Problémy so spánkom v akejkoľvek podobe poznajú všetky tehotné ženy. Vyskúšajte meditáciu alebo iné pokojné aktivity, ktoré vám dovolia oddýchnuť aj inak ako iba spánkom.
  • Pálenie záhy. Dieťatko už síce netlačí na pľúca, ale zato dáva zabrať tráviacemu systému a bráni mu fungovať tak, ako pred tehotenstvom. Ak tento problém pretrváva a spôsobuje vám nepríjemnosti, požiadajte o pomoc svojho lekára.
  • Opuchnuté členky a chodidlá. Mierne opúchanie členkov a chodidiel je v 36. týždni tehotenstva bežné a krátko po pôrode opuch ustúpi. Náhly a bolestivý opuch však hláste svojmu lekárovi, môže byť znakom preeklampsie.
  • Vaginálny výtok. Spozorovali ste v posledných dňoch zvýšenú intenzitu vaginálneho výtoku. Telo vám dáva najavo, že sa pripravuje na pôrod. Neberte však výtok v tomto štádiu tehotenstva na ľahkú váhu. Môžete si ho totiž veľmi ľahko pomýliť s odtokom plodovej vody alebo uvoľnením hlienovej zátky, ktorá je znakom blížiaceho sa pôrodu.
  • Braxton-Hicksove kontrakcie. Tieto falošné kontrakcie dostali v závere tehotenstva do pôrodnice nejednu tehotnú ženu. Najmä prvorodičky majú problém rozoznať Braxton-Hicksove kontrakcie od skutočných kontrakcií, ktoré predznamenávajú pôrod. Ak si nie ste istá, aké kontrakcie vás trápia, zavolajte lekárovi alebo choďte do pôrodnice. Určite vás nevyženú domov bez vyšetrenia a vy budete mať istotu, že ešte nerodíte.

Tridsiaty šiesty týždeň tehotenstva

Tehotenské bruško počas tridsiateho šiesteho týždňa

Bruško v tomto týždni sa vám bude pravdepodobne zdať rovnako veľké ako počas predchádzajúceho týždňa. Od začiatku tehotenstva by mala žena s normálnou váhou čakajúca jedno bábätko pribrať optimálne 11-16 kg. Odteraz až do pôrodu by ste nemali pribrať veľmi veľa - pravdepodobne iba pol kila týždenne. Zvonku teda vaše telo nemusí vyzerať nijak inak, ale vo vnútri sa dejú skutočné veci.

Bábätko má fungujúcu pečeň a obličky, na narodenie je pripravený obehový aj imunitný systém a dieťatko je čoraz bližšie k schopnosti samostatne dýchať. Pokožka bábätka v 36. týždni vnútromaternicového vývinu je hladšia a jemnejšia a jeho ďasná sú tuhé. Bábätko by v tejto fáze tehotenstva malo byť otočené hlavičkou nadol. Ak sa tak ešte nestalo, stále nie je dôvod na paniku - ešte existuje šanca, že sa do pôrodu otočí prirodzeným spôsobom.

Bábätko je v podstate pripravené prísť na svet, hoci v ideálnom prípade musí ešte trochu podrásť. Ak by sa predsa len vypýtalo na svet v 36. týždni, má veľmi veľké šance na to, že bude úplne zdravé. Stále však bude považované za predčasne narodené a okrem nízkej pôrodnej hmotnosti sa môže vyskytnúť aj syndróm respiračnej tiesne.

Čo vás v 36. týždni čaká?

Okrem predpísaného oddychu skontrolujte, či je váš domov pripravený na príchod bábätka. Na pravidelnej prehliadke, ktorá bude odteraz až do pôrodu zrejme každý týždeň, vás čaká testovanie na prítomnosť streptokoka skupiny B (možno vás gynekológ otestoval už minulý týždeň a vy už poznáte výsledky).

Pripravujte sa na pôrod a na to, čo príde po ňom. Ak je to vo vašich silách, uvarte vopred jedlá, ktoré chutia aj po rozmrazení a zásobte svoju mrazničku. Po príchode z pôrodnice s bábätkom vám najmä v prvých dňoch nebude na vyváranie ostávať dostatok času a nie každý bude mať pomoc v podobe obetavých starých rodičov.

Keď už spomíname to varenie - vyhnite sa v posledných týždňoch tehotenstva pikantným, kyslým a veľmi citrusovým jedlám. Môžu spôsobiť nepríjemné pálenie záhy, ale aj vyvolať predčasný pôrod. O tom, aké sú znaky predčasného pôrodu v poslednej fáze tehotenstva, sa dočítate v závere tohto článku.