Tehotenstvo týždeň po týždni: 37. týždeň

  Kategórie: Tehotenstvo,
4 min
31. máj'22

Príbeh s názvom tehotenstvo sa nezadržateľne blíži ku koncu. Vstupujete do 37. týždňa, čo znamená, že od termínu pôrodu vás delia iba tri týždne. Možno sa už nachádzate vo fáze hniezdenia, kedy sa usilovne pripravujete na príchod bábätka, upratujete, periete, žehlíte. Čo sa však v tomto týždni bude odohrávať vo vašom tele?

Držali ste niekedy v rukách rímsky šalát? Ak áno, potom si viete predstaviť, aké veľké je v tomto týždni vaše bábätko. V 37. týždni meria asi 48,5 cm a váži približne 2860 gramov. Odteraz až do pôrodu priberie drobček cca 15 gramov denne, čo sa zdá ako málo, ale budúca mamička túto dodatočnú váhu určite pocíti.

Príznaky tridsiateho siedmeho týždňa

Príznaky, ktoré pociťujete v tomto štádiu tehotenstva, si môžete veľmi ľahko pomýliť so znakmi blížiaceho sa pôrodu:

  • Pálenie záhy. Bábätko neprestáva vyvíjať tlak na tráviaci systém mamičky a s blížiacim sa dátumom pôrodu sa to bude iba zhoršovať. Vyhýbajte sa korenistým jedlám a dodržiavajte pitný režim, to by malo pomôcť zmierniť tento nepríjemný príznak.
  • Špinenie. Krčok maternice je počas tehotenstva citlivý, čo platí obzvlášť vo vysokom štádiu tehotenstva. Podráždiť ho môže aj pohlavný styk, čo spôsobí jemné špinenie na nohavičkách. Ak máte pocit, že ide o viac ako iba špinenie, vyhľadajte lekára. Vaginálne krvácanie v 37. týždni môže byť dôsledkom odtrhnutia placenty, čo si vyžaduje okamžitý zásah lekára. Nevinné špinenie je však znakom toho, že krčok maternice sa pripravuje na pôrod.
  • Strie. Možno ste sa im úspešne vyhýbali počas celého tehotenstva, no zrazu sú tu. Strie, ktoré sú dôkazom toho, že bábätko rastie a vaša pokožka sa napína. Nezabúdajte na pitný režim a hydratáciu pokožky aj zvonku.
  • Tlak v bruchu. Dieťatko, ktoré už zostúpilo do panvy, vyvíja na vaše orgány ešte väčší tlak, čo spôsobuje nepríjemné bolesti, tlak v brušnej oblasti a neustále nutkanie utekať na toaletu.
  • Problémy so spánkom. Poznáte dôkladne štruktúru stropu vo vašej spálni? Niet sa čo čudovať, keď v tomto štádiu tehotenstva v noci viac bdiete ako spíte. Pokúste sa preto oddychovať čo najviac aj počas dňa, doprajte si jednoduché, nenáročné cvičenie, obmedzte príjem kofeínu a pite dostatok vody.
  • Kontrakcie. Kŕče alebo falošné kontrakcie sú síce nepríjemné, ale prirodzené. Už určite viete, ako rozoznať Braxton-Hicksove kontrakcie. Skúste zmeniť polohu a sledujte, ako často sa opakujú a či sa ich intenzita znižuje alebo zvyšuje.
  • Nevoľnosť. S pocitom na zvracanie a žalúdkom ako na vode sa stretávajú niektoré budúce mamičky počas celého tehotenstva a posledné týždne nie sú výnimkou. Ak sa pocit zmení na skutočné zvracanie, ktoré sa navyše opakuje, obráťte sa na svojho gynekológa a/alebo pôrodníka, aby vylúčil akúkoľvek tehotenskú komplikáciu.

Tridsiaty siedmy týždeň tehotenstva

Zdroj foto: Freepik

Tehotenské bruško počas tridsiateho siedmeho týždňa

Dieťatko, ktoré stále rastie a priberá, si v tomto štádiu tehotenstva precvičuje niektoré parádne schopnosti - nádych a výdych, cucanie prstov, stisk pästičiek a tiež žmurkanie. Objaví sa tiež prvé mekónium alebo smolka, teda prvé hovienko bábätka. Povrch tela bábätka sa začína pokrývať prvým kožným mazom, ktorý uľahčí dieťatku prechod pôrodnými cestami.

Obehový a muskuloskeletálny (zahŕňajúci kosti, svaly, kĺby, chrupavky, väzy a šľachy) systém drobčeka je už vyvinutý, ale pľúca, mozog a nervový systém sa ešte zdokonaľuje. Ak by sa bábätko vypýtalo na svet v tomto týždni, ešte stále by bolo považované za predčasne narodené, ale po uplynutí tohto týždňa už bude plne donosené. Štatistiky dokonca hovoria o tom, že až 54 percent detí sa vypýta na svet práve medzi 37. a 39. týždňom.

Čo vás v 37. týždni čaká?

Najmä oddych, hniezdenie a príprava na pôrod. Nezabúdajte tiež dodržiavať pitný režim, pretože dehydratácia organizmu môže spôsobiť stiahnutie maternice, čo budete pociťovať ako celkové nepohodlie.

Snažte sa vychutnávať si každú minútu každého dňa s tehotenským bruškom. Síce vám spôsobuje mnohé nepríjemnosti, ale uvidíte, že po pôrode vám bude chýbať a budete sa bez neho cítiť veľmi zvláštne. Skontrolujte tiež tašku do pôrodnice a pripravte seba aj partnera na to, že bábätko sa odteraz môže na svet vypýtať naozaj kedykoľvek.