Tehotenstvo týždeň po týždni: 35. týždeň

  Kategórie: Tehotenstvo,
5 min
04. feb'22

Teraz už naozaj niet cesty späť. Ale na konci tohto dobrodružstva zvaného tehotenstvo vás čaká tá najkrajšia odmena. 35. týždeň tehotenstva predznamenáva, že pôrod je už na dosah ruky a vám v tomto štádiu nezostáva veľa, iba čakať, oddychovať a pripravovať sa na veľký deň.

Bábätko aj budúca mamička sa usilovne pripravujú na dôležitý deň, ktorý nastane už o pár týždňov. Poďme sa ale pozrieť na to, čo všetko sa s vami dvoma deje v týždni číslo 35. Bábätko sa dá svojou veľkosťou prirovnať k ananásu - váži asi 2400 gramov a dlhé je približne 46,5 cm. Do pôrodu už do výšky veľmi nevyrastie, ale čo sa týka váhy, priberie ešte asi jeden kilogram. Máte pocit, že viac váhy už neunesiete? Neostáva vám nič iné ako zaťať zuby a vydržať, cieľ je už naozaj veľmi blízko.

Príznaky tridsiateho piateho týždňa

Záver ôsmeho mesiaca tehotenstva vás, žiaľ, nebude šetriť a takisto si pripravil niekoľko príznakov, ktoré svedčia o tom, že sa nachádzate v cieľovej rovinke:

  • Časté močenie. Bábätko je v 35. týždni pravdepodobne pohodlne uložené v panve, kde ešte viac tlačí na močový mechúr. Preto sa niet čomu čudovať, keď je toaleta v tomto období váš druhý domov. Nech vás však časté výlety na WC neodradia od príjmu tekutín. Dehydratácia by mohla vyvolať predčasný pôrod, preto je pitný režim veľmi dôležitý.
  • Zápcha. Opakovanie je matkou múdrosti, preto opäť pripomíname, že by ste mali do stravy zaradiť dostatok vlákniny, ktorá pomáha s trávením. Ak ste vyskúšali všetko a zápcha vás stále trápi, obráťte sa na svojho lekára.
  • Bolesti bedrových kĺbov a panvy. Tieto bolesti sú znamením toho, že vaše telo sa pripravuje na pôrod. Väzy sa uvoľňujú, aby sa bábätko mohlo čo najpohodlnejšie dostať z maternice na svet.
  • Braxton-Hicksove kontrakcie. 35. týždeň tehotenstva so sebou prináša častejšie sa opakujúce Braxton-Hicksove kontrakcie. Sledujte ich frekvenciu a intenzitu, v prípade týchto falošných kontrakcií by sa nemala ich intenzita stupňovať a dĺžka skracovať. Zmeňte polohu, odpočívajte a doprajte si dostatok tekutín.
  • Únava. Bolesti po celom tele, močový mechúr na prasknutie, falošné kontrakcie, neustále nosenie množstva kíl naviac, pálenie záhy, kŕče… Tehotenstvo dá poriadne zabrať, preto je len prirodzené, že v takomto vysokom štádiu gravidity pociťujete únavu. Nepreceňujte svoje sily, domáce povinnosti zverte inému členovi rodiny a vy v prvom rade oddychujte. Zaslúžite si to.

Tehotenstvo po týždňoch

Zdroj foto: Freepik

Tehotenské bruško počas tridsiateho piateho týždňa

Rastiem, rastieš, rastieme. Aj takto by sa dalo zhrnúť vaše telo a tehotenské bruško v tejto fáze tehotenstva. Do 35. týždňa sa vaša maternica zväčší 500 až 1000 násobne. Každý týždeň až do pôrodu by ste mali optimálne pribrať cca 230 gramov.

A bábätko? Jeho sluch je už dokonale vyvinutý a najlepšie reaguje na vysoké zvuky. Čakáte chlapčeka? Na ultrazvuku by ste v tomto týždni mali vidieť jeho semenníky, ktoré zrejme úplne zostúpili.

Bábätko je prakticky vyvinuté, ale jeho pľúca budú dozrievať až v posledných týždňoch gravidity. Do narodenia sa mu bude formovať aj tuková vrstva, ktorá po narodení pomáha s termoreguláciou a tento tuk je aj príčinou toho, prečo budete až do pôrodu intenzívne priberať.

Čo vás v 35. týždni čaká?

Pravidelná prehliadka u gynekológa bude v tomto období spojená s testovaním na prítomnosť streptokoka skupiny B, ktorého poznáme pod menom zlatý stafylokok. Jeho neodhalená prítomnosť by mohla vyvolať predčasný pôrod a ohroziť bábätko. Ak vám lekár oznámi pozitívny výsledok steru, nepanikárte - nasadí vám preventívnu liečbu antibiotikami, ktoré vaše telo tejto baktérie zbavia.

Do pôrodu vám v učebnicovom prípade ostáva asi 5 týždňov. Ak ste tak ešte neurobili, naštudujte si znaky pôrodu. Možno sa vám to zdá príliš skoro, ale približne 11% prvorodičiek privedie dieťatko na svet skôr a dvojičky sú dokonca v tomto štádiu tehotenstva považované za donosené.

Znaky pôrodu v 35. týždni

  • Odtok plodovej vody. Plodová voda neodtečie každej rodičke, niekedy s tým musia mechanicky pomôcť v pôrodnici. Jej odtok je však jedným zo znakov pôrodu, aj toho predčasného. Únik plodovej vody môže vyzerať ako vo filme, ale môže ísť aj o pomalší, no sústavný únik vody z intímnych partií.
  • Bolestivé kontrakcie. Braxton-Hicksove kontrakcie sú nič v porovnaní s tými ozajstnými. Ak spolu s nimi pociťujete bolesť chrbta a/alebo brucha a nie iba zvieranie v oblasti maternice, možno už nastal čas.
  • Pravidelné kontrakcie. Nielen výrazná bolesť, ale aj pravidelnosť kontrakcií nasvedčujú tomu, že ide o skutočný pôrod. Neváhajte a zavolajte svojmu lekárovi - ten vás usmerní, povie, aby ste sledovali intenzitu a trvanie kontrakcií. V prípade prvého pôrodu sa odporúča odchod do pôrodnice pri kontrakciách v rozmedzí 5 minút. Ak to nie je váš prvý pôrod, rozostupy medzi kontrakciami by mali byť 10-15 minútové, pretože tieto pôrody bývajú rýchlejšie a kratšie.