Čoskoro prídu Traja králi. Viete odkiaľ a prečo?

  Kategórie: Výchova,
4 min
03. jan'23

Ich mená poznajú už malé deti a takmer všetky vedia, že to boli práve oni, kto Ježiškovi priniesol vzácne dary a privítal ho na tomto svete. Viete, prečo Gašpar, Melichar a Baltazár prichádzajú vždy 6. januára, kto v skutočnosti boli a prečo niekto oslavuje Vianoce práve v tento deň? Nasledujúce riadky ponúkajú odpovede na všetky tieto otázky.

Ak sa opýtate dieťaťa, kto sú Traja králi, pravdepodobne vám nepovedia ich krkolomné mená, no niečo budú vedieť s istotou. Sú to traja mudrci, ktorí malému Ježiškovi doniesli tri dary - zlato, kadidlo a myrhu. Ich príchod je však opradený legendami a dodnes nie je isté, či vôbec boli traja alebo či boli dokonca králi. Čítajte ďalej a ponorte sa spolu s nami do záhady, ktorá Troch kráľov sprevádza už celé stáročia.Traja krali vianoce

zdroj foto: freepik

Symbolické dary

Hovorí sa, že Traja králi, pochádzajúci pravdepodobne z vtedajšej Perzie, uvideli na východnej oblohe žiarivú hviezdu, betlehemskú hviezdu, a rozhodli sa ju nasledovať v domnienke, že im ukáže cestu k novému židovskému kráľovi. Po príchode do Jeruzalema sa podľa Biblie kráľa Herodesa opýtali: „Kde je ten práve narodený kráľ Židov? Videli sme na východe jeho hviezdu a prišli sme sa mu pokloniť.“

Panujúci kráľ ich poslal do Betlehema, avšak s tým, že mu potom musia povedať, kde sa Ježiš nachádza. Žiariaca hviezda a slová kráľa Herodesa zaviedli troch mudrcov priamo k Jozefovi, Márii a Ježiškovi, ktorému sa poklonili a odovzdali mu tri dary, ktoré symbolizujú kráľovskú dôstojnosť (zlato), Kristovo božstvo (kadidlo) a jeho smrť (myrha).

Nie vždy však ľudia verili, že mudrci, ktorí navštívili Ježiška pár dní po jeho narodení, boli traja. V Biblii, konkrétne v Evanjeliu podľa Matúša, sa nespomínajú mená kráľov, ani ich presný počet. Na ich označenie sa dokonca používa slovo Magoi, resp. Magi - ten, čo sa venuje astrológii a mágii. Kým u nás sa pre týchto mužov ustálilo pomenovanie králi, poprípade mudrci, v iných prekladoch Biblie sa im hovorí aj astrológovia, mágovia či dokonca mnísi, ktorí vyznávajú staré perzské náboženstvo zoroastrizmus.

Až omnoho neskôr, v 14. storočí, sa objavili prvé informácie, že boli traja a volali sa Gašpar, Melichar a Baltazár. Tvrdí vo však iba tradícia západnej cirkvi a dôvodov môže byť viacero. Jedným z nich je skutočnosť, že priniesli Ježišovi tri dary, iní sa prikláňajú k spojitosti so Svätou Trojicou. Najčastejšie sa zobrazujú v trojici ako starý muž, muž v strednom veku a mladý muž. V západnej ikonografii je tradíciou zobrazovať jedného z nich ako černocha. Nech už boli títo králi traja či pätnásti, starí či mladí, isté je, že boli prví pohania, ktorí sa stali kresťanmi.Traja krali betlehem

Oneskorené Vianoce

Isté je tiež to, že 6. január je dňom, počas ktorého niektorí ľudia oslavujú Vianoce. Konkrétne ide o veriacich pravoslávnej cirkvi, ktorí sa riadia starším, juliánskym kalendárom. Tí v podstate oslavujú narodenie Ježiša Krista a Vianoce takisto 24. decembra, avšak pri pohľade do najpoužívanejšieho gregoriánskeho kalendára je už 6. január. Podobne ako veriaci rímskokatolíckej a gréckokatolíckej cirkvi, aj u pravoslávnych trvajú Vianoce viac dní. Štedrý deň pripadá na 6. január, počas 7. Januára si veriaci pripomínajú narodenie Spasiteľa, 8. január je sviatkom Zboru presvätej Bohorodičky a 9. január patrí spomienke na prvomučeníka Štefana.

Na území našej krajiny je najviac pravoslávnych veriacich na východe, no pravda je taká, že mnohí z nich sa prikláňajú k zvyšku Slovenska a čoraz viac z nich začína Vianoce oslavovať podľa gregoriánskeho kalendára. Dôvod je najmä praktický - keď sa sviatky pravoslávnych veriacich ešte len začínajú, tie naše sa už končia a svet sa opäť vracia do kolobehu práce a školy. Samozrejme, aj dnes sa spomedzi približne 50-tisíc ľudí, ktorí u nás vyznávajú toto náboženstvo, nájde mnoho takých, ktorí si sviatky Vianoc užívajú práve v januári. Kým u nás pravoslávna viera predstavuje iba malú časť spomedzi všetkých veriacich, v Rumunsku, Bulharsku, Grécku, Rusku či na Cypre je vyznávačov pravoslávnej cirkvi omnoho viac.

Krása sveta je práve v jeho rozmanitosti, čo nám pripomínajú aj Vianoce a mnohé sviatky, ktoré po nich nasledujú. Či už vás v týchto dňoch čaká “iba” Trojkráľový večer alebo Vianoce, prajeme vám príjemné prežitie nasledujúcich dní v kruhu tých najbližších.