10 tipov, ako podporovať súrodeneckú lásku

  Kategórie: Výchova,
6 min
20. mar'17

Vyrastať obklopený súrodencami je krásne, ale niekedy aj náročné. Deti sa nenarodili ako protivníci a nestanú sa nimi, pokiaľ im to rodičia nedovolia. To, aké vzťahy so súrodencami majú v detstve, ovplyvní ich správanie v dospelosti. Ak chcete, aby vaše deti mali k sebe blízko po celý život, pestujte puto medzi nimi už odmalička.

Deti sú spojencami a súpermi zároveň. Spojencami sa stávajú pri spoločných hrách, alebo keď si navzájom pomáhajú. Súrodenecká podpora a spolupráca v detstve a počas skorej puberty sa podľa psychológov prejaví vrúcnym vzťahom v neskoršom veku. To, ako spolu deti vychádzajú, závisí nielen od výchovy, ale aj od vekového rozdielu medzi nimi.

Vzťahy medzi súrodencami

Súrodenecká rivalita

Rodiny s viacerými deťmi veľmi dobre vedia, ako sa z najlepších kamarátov v sekunde vedia stať rivali, ktorí bojujú o obľúbenú hračku či pozornosť rodičov. Karl Pillemer, profesor z Cornell University počas skúmania súrodeneckých vzťahov zistil, že až tri štvtiny matiek mávajú obľúbené dieťa. Ak je však zvýhodňovanie jedného z nich zrejmé, súrodencov to môže navzájom odcudziť. Pokiaľ mali deti pocit, že s nimi rodičia zaobchádzali spravodlivo, mali v dospelosti lepší vzťah.

Za súperenie súrodencov môže do určitej miery aj evolúcia. Pred 200 rokmi sa polovica detí nedožila dospelosti a vzájomné súťaženie o rodičovskú priazeň a zdroje bolo základom prežitia. Rivalita detí je prirodzenou odpoveďou na osvojovanie si asertívneho správania. Zmierniť súrodeneckú rivalitu môžete aj tým, že voľný čas deťom zorganizujete tak, aby neboli neustále spolu. Oddelené trávenie času je zdravé pre ich rozvoj samostatnosti a sebavedomia.

Rivalita medzi deťmi

Keď je detí ako smetí

Viacdetné rodiny dnes nie sú takou samozrejmosťou ako kedysi. V rodine so 6 deťmi vyrastala dnes 31-ročná Mirka, ktorá má 4 sestry a brata. „Vždy som sa mala s kým hrať. Veď kto sa môže pochváliť tým, že si so sestrami zahrá vybíjanú, alebo volejbal či futbal. Šesť hráčov to už je celkom dobrý tím. Pomáhali sme jedna druhej s domácimi úlohami, požičiavali sme si oblečenie, vlastne sme ho skôr dedili jedna po druhej. Keď prišlo k hádke, mal sa kto postaviť na moju stranu. A keď som sa z trucu nerozprávala s jedným súrodencom, stále som mala ďalších štyroch,“ zaspomínala si na súrodenecké vzťahy v detstve. Tie sú dodnes základom ich celoživotného priateľstva.

Ani ju však neobišla súrodenecká rivalita či žiarlivosť. Najmladší členovia rodiny pribudli, keď mala Mirka 9 rokov. „Rodičom sa narodili dvojičky, takže boli stredobodom pozornosti. Neskôr som žiarlila na staršiu sestru, ktorá si už na brigáde zarobila a mohla si niečo kúpiť. Alebo na mladšiu sestru, ktorá mohla zostať doma, zatiaľ čo ja som pomáhala na rodinnom hospodárstve.“ Vzťahy medzi súrodencami ich rodičia podporovali zadeľovaním domácich prác, ktoré museli deti vykonávať spolu. Ale aj pri nich vedeli súťažiť, kto bude najlepší či najrýchlejší. Dnes na takúto detskú rivalitu spomínajú s úsmevom.

10 tipov ako podporovať dobré vzťahy medzi súrodencami

Spravte z nich kamarátov ešte pred narodením

Zoznámte staršie dieťatko s novým členom rodiny ešte pred jeho narodením. Ukážte mu snímky z ultrazvuku, nechajte ho, nech pohladí vaše brušku a ucíti kopanie budúceho súrodenca. Prezerajte si s ním jeho fotografie a a ukážte mu, že bolo presne takým istým bábätkom, aké bude teraz musieť prijať on.

Vypestujte v staršom súrodencovi pocit dôležitosti

Ak vám pribudlo do rodiny bábätko, vymyslite staršiemu súrodencovi „pracovnú pozíciu“. Zapojte ho do jednoduchých činností s tým, že bez neho by ste ich zvládali horšie – malí asistenti môžu napríklad držať plienky pri prebaľovaní, uteráky pri kúpaní, vytláčať krémy z tuby, vyberať a kombinovať oblečenie, rozbaľovať darčeky pre bábätko od návštev a mnoho iných drobností.

Rozdeľujte čas medzi všetky deti

Pre deti do troch rokov je mama najdôležitejšou osobou, o ktorú sa s inými nechcú deliť. Nový člen rodiny však vyžaduje viacej pozornosti a času. Aby sa staršie deti necítili ukrátené, skúste dať občas mladšieho súrodenca do šatky, budete mať obe ruky voľné pre ďalšie deti. Rovnako sa čas pri dojčení dá využiť na čítanie rozprávok pre staršie deti.

Vynahraďte starším to, čo stratili

Rodičia si niekedy myslia, že staršie deti budú nadšené z toho, čo novým súrodencom získali. Ony sú však naopak zaujaté tým, čo stratili. A tak nemajú chuť deliť sa o hračky, čas, pozornosť či dokonca aj o izbu. Vynahraďte im stratený čas s mamou za čas navyše s oteckom. Ten zoberie staršieho súrodenca na výlet vo dvojici.

Súrodenecká láska

Neporovnávajte ich

Porovnávanie detí je základom pre pocit menejcennosti, ktorý podporuje nežiaduce správanie medzi súrodencami. Chváľte deti za úspechy vo vzťahu k vlastnej osobe a nie k súrodencovi. Každé dieťa musí cítiť, že je v očiach rodiča výnimočné. Zabudnite na poznámky tipu – bodaj by si nosil také známky, ako tvoj brat.

Naučte deti byť citlivé

Deti sa nenarodili ako protivníci a nestanú sa nimi, pokiaľ im to rodičia nedovolia. Motivujte staršieho brata alebo sestru k starostlivosti o mladšieho súrodenca. Ak potrebuje drobec napríklad ošetriť po úraze, poproste staršie dieťa, nech vám pomôže s obväzovaním. S malým pacientom bude súcitiť. Z pohľadu mladšieho súrodenca, je zase ťažké nemať rád niekoho, kto vás utešuje a stará sa o vás.

Stanovte hranice

Rodičovská rola si občas vyžaduje robiť policajta, ktorý nastaví pravidlá. Dajte deťom jasný signál, ako by sa k sebe mali správať. Vašou úlohou je chrániť deti, a to aj pred sebou navzájom. Nedovoľte, aby jedna hádka prerástla do druhej alebo do šikanovania slabšieho.

Podporujte empatiu

Deti by mali naučiť premýšľať o tom, čo sa chystajú urobiť a aký vplyv bude mať ich správanie na iné osoby. Nedostatok empatie je charakteristickým znakom nefungujúcich vzťahov medzi dospelými súrodencami.

Nezaobchádzajte s deťmi rovnako

Rodičia sa v snahe predísť k roztržkám snažia zaobchádzať s deťmi rovnako. To je však chyba. Pokiaľ deti nie sú rovnaké staré a emočne vyvinuté, nemusíte sa k nim tak správať. Ani neskôr, počas života, s k nim nebudú všetci správať rovnako. Vysvetlite im, že s rastúcim vekom pribúdajú rôzne výsady pre starších súrodencov, ale aj zodpovednosť.

Budujte tímového ducha

Berte deti na rodinné výlety. Čoskoro zistia, že s výsadami prichádza aj zodpovednosť, takže sa naučia správať v skupine a to, že každý člen má individuálne práva. Priraďte deťom úlohy, ktoré vyžadujú spoluprácu a motivujte ich. Ak chodia staršie deti na krúžok, môže niečo z neho ukázať tým mladším. Tímového ducha môžete budovať aj pri spoločných hrách vonku, alebo vo vnútri.

Sada spoločenských hier Domino - Hot Piranha Game - Chicken Run Game Janod

Sada spoločenských hier Janod

Domino-Hot Piranha Game-Chicken Run Game Set je pekná a náučná sada hier vhodná pre deti od 3 do 8 rokov, ideálna je pre 2 a viac hráčov.

Spoločenské hry pre deti