Televízia, tablet, mobil: ako vplýva technológia na vývin detí?

  Kategórie: Prvé roky dieťaťa, Výchova,
5 min
14. feb'19

Knihy sme vymenili za tablety, klasické stolové hry za mobilné aplikácie. Technika a jej vynálezy boli pôvodne na to, aby ľudí spájali, no s vyvíjajúcou sa dobou sa jej darí pravý opak. Je aj detstvo vašich detí presýtené žiariacimi obrazovkami? Podľa najnovšej štúdie má takto strávený čas viac negatívnych ako pozitívnych účinkov.

Štúdia publikovaná v prestížnom magazíne JAMA Pediatrics sa týka najmä detí vo veku od 2 do 3 rokov a ich ďalšieho vývinu vo veku od 3 do 5 rokov. Mamičky počas výskumu vyplňovali dotazník týkajúci sa rôznych míľnikov vo vývine, ako napríklad schopnosť komunikovať, motorické a sociálne zručnosti či schopnosť riešenia problémov. Tento dotazník vyplňovali trikrát - po dovŕšení dvoch, troch a piatich rokov. Okrem toho museli uviesť, koľko času trávia ich deti pred obrazovkami nielen počas pracovného týždňa, ale aj počas víkendu.

Alarmujúce čísla

Výsledky výskumu ukázali, že malé deti trávia pred obrazovkami oveľa viac času, ako je vhodné. Dvojročné deti presedia pred tabletom, televíziou či mobilom približne 2,4 hodiny denne, trojročné deti až 3,6 hodiny a päťročné “iba” 1,6 hodiny. Podľa slov amerických pediatrov by rodičia mali tento čas znížiť na maximálne jednu hodinu denne, pričom by mali deťom v tomto čase robiť spoločnosť. Farebné obrázky, lákavé zvuky a hry, od ktorých sa nedá odtrhnúť sú síce zaujímavé, pútavé a v určitom ohľade aj poučné, no všetkého veľa škodí. A ako sa ukázalo, “žiarenie” hypnotizujúcich obrazoviek má na vývin detí oveľa negatívnejší dopad, ako by ste si spočiatku mysleli.

Deti tablet obrazovka

Mozog, spánok a technika

Výskumov o tom, ako vplýva technika na vývin detí, je naozaj veľa, no všetky sa v konečnom dôsledku zhodujú v jednom - príliš veľa času pred obrazovkou deti oberá nielen o kvalitný spánok, ale znižuje ich študijné výsledky a nepriaznivo vplýva aj na vývin detskej reči. Ukázalo sa, že u detí, ktoré trávia pri obrazovke hodinu a viac denne, sa riziko oneskoreného nástupu reči zvyšuje až o 49%. Problémom pritom nie je iba samotný nástup reči, ale aj zlá artikulácia a tiež schopnosť vyjadrovať sa súvisle v neskoršom veku.

Štúdie tiež dokazujú, že veľa času stráveného pri obrazovkách ide ruka v ruke so zlými výsledkami v škole. Dôvodom nie je iba zanedbávanie domácich úloh, ale aj časté poruchy koncentrácie, kvôli ktorým sa deti nedokážu dostatočne sústrediť na učivo a na písomky. Rovnica je v tomto prípade veľmi jednoduchá - čím menej času vaše deti trávia pred obrazovkou, tým lepšie výsledky v škole dosahujú. Ak k tomu pridáte aj dostatok spánku a fyzickej aktivity, štúdie sľubujú ešte lepšie výsledky.

Známy je tiež vplyv techniky, a to najmä obrazoviek a ich žiarenia, na spánok detí. Ak túžite po tom, aby vaši drobci spali každú noc sladko a pokojne, snažte sa obmedziť sledovanie rozprávok tesne pred spaním. Výrazné svetlo sálajúce z obrazoviek dáva mozgu pokyn, že ešte stále je deň a ani zďaleka nie je čas na spánok. Radšej pred spaním zažnite nočnú lampičku, otvorte krásnu rozprávkovú knižku a dovoľte deťom ponoriť sa do príbehu, vďaka čomu zaspia oveľa rýchlejšie.

Deti technologie vyvin

Koľko minút je dosť?

Pýtate sa, koľko času má teda vaše dieťatko stráviť pred televíznou obrazovkou a čo má sledovať? Aj na to majú vedci a pediatri odpoveď.

  • Bábätká menšie ako 18 mesiacov by mali pred obrazovkou stráviť minimum denného času, pričom toto číslo by sa malo približovať nule. Pozitívny vplyv na bábätká ma jedine videohovor s najbližším príbuzným.
  • Deti od 18 mesiacov do 2 rokov by nemali pred obrazovkami tráviť viac ako hodinu. Odborníci v tomto veku odporúčajú sledovať kvalitné programy s edukačným charakterom, pričom po celý čas by mali byť pri deťoch prítomný aj rodič.
  • Deti vo veku od 2 do 5 rokov môžu pred televíziou či tabletom takisto stráviť hodinu denne, pričom prítomnosť rodiča už nie je nutná, no stále je vítaná.
  • U detí starších ako 5 rokov by mali rodičia dbať na to, aby čas strávený pred obrazovkou nebol na úkor spánku, školy, hry a, samozrejme, komunikácie.

Uvedomte si, že televízia nemá nahradiť čas, ktorý strávite s deťmi vy a nemá byť tiež studnicou všetkých jeho poznatkov. Čas strávený pred obrazovkou má byť iba doplnkom, ktorý v tom ideálnom prípade aj niečo naučí.

Čas detí strávený pred obrazovkou počítača, mobilu, tabletu či televízie môžeme prirovnať ku konzumácii nezdravého jedla. Malé množstvo nespôsobí žiadnu pohromu, no pravidelný príjem môže mať vážne následky na zdravotný stav. Dobrou správou je, že rodičia môžu takto strávený čas kontrolovať a zároveň môžu určiť, čo bude dieťa na obrazovke sledovať. Koľko času trávia pred obrazovkami vaše deti?