Tehotenstvo týždeň po týždni: 13. týždeň

  Kategórie: Tehotenstvo,
5 min
17. okt'19

Ani ste sa nenazdali a vstúpili ste do druhého trimestra tehotenstva! Objímanie záchodovej misy, nadúvanie, nedostatok energie a neustály pocit hladu sú raz a navždy minulosťou a vy si môžete naplno užívať krásy tohto obdobia. Vitajte v trinástom týždni tehotenstva, ktorý konečne prináša úľavu. Chcete vedieť, čo sa s vaším bábätkom deje práve teraz? Čítajte ďalej.

S príchodom druhého trimestra si mnohí budúci rodičia konečne vydýchnu a najmä budúce mamičky si začnú tehotenstvo naplno užívať. Dôvodom nie sú iba nepríjemné príznaky, ktoré strpčujú život, ale hlavne oveľa nižšie riziko spontánneho potratu. To najkritickejšie obdobie máte za sebou, a hoci pred vami sú ešte dve tretiny tohto dobrodružstva, psychicky náročné týždne sú už pasé.

Ako sme spomínali už v úvodnom blogu nášho tehotenského seriálu, počítanie týždňov tehotenstva môže byť niekedy zmätočné. Aj trinásty týždeň je v podstate ešte súčasťou prvého trimestra, pretože bábätko ste s najväčšou pravdepodobnosťou počali pred 11 týždňami, no od poslednej menštruácie ubehlo už 13 týždňov. Vo všeobecnosti sa však trinásty týždeň považuje už za druhý trimester, resp. sa vníma ako vstup do druhého trimestra.

Tehotenstvo trinasty tyzden ultravzuk

Príznaky trinásteho týždňa

Druhý trimester je pre mamičky, ktoré pociťujú ranné nevoľnosti, doslova vykúpením. Možno ste už zabudli na to, aké to je prežiť deň bez vracania, no isté je, že vám to určite nebude chýbať. Počas trinásteho týždňa vám budú robiť spoločnosť tieto tehotenské príznaky:

  • Viditeľné žily. S pribúdajúcimi týždňami sa vo vašom tele poriadne rozprúdi krv, čo má zá následok výrazné modré žily. Nie je to však nič nezvyčajné a nemusíte sa toho báť.
  • Príval energie. Únavu a malátnosť z prvého trimestra strieda množstvo energie, vďaka čomu je druhý trimester najpohodovejší a zároveň najakčnejší. Bez obáv môžete pokračovať napríklad v obľúbenom športe alebo môžete začať navštevovať rôzne tehotenské cvičenia.
  • Zvýšená chuť na sex. S prívalom energie súvisí aj chuť na sex, ktorú treba využiť. Vzhľadom na zvýšenú citlivosť krčka maternice sa môže po styku objaviť mierne špinenie, ktoré je však úplne v poriadku. Lekára vyhľadajte až v prípade, že krvácanie je silné a neprestáva.

 Problémy z prvého trimestra sú už dávno fuč, no ešte stále ich môžu pociťovať ženy, ktoré pod srdcom nosia dvojičky alebo viac detí. Za všetko môže, ako inak, vyššia hladina tehotenských hormónov, ktorá by sa však mala čoskoro ustáliť.

Tehotenské bruško počas trinásteho týždňa

Keď vám počas trinásteho týždňa niekto uvoľní sedadlo v autobuse alebo na lavičke, neurazte sa, práve naopak. Znamená to, že tehotenské bruško už vidia aj ľudia na ulici a nie je iba vaším výmyslom. V tomto štádiu tehotenstva je bábätko veľké približne ako citrón, meria niečo medzi 70-75 mm a váži asi 25 gramov. Oproti predošlému obdobiu sa zmenil aj pomer hlávky a tela - hlavička teraz tvorí asi ⅓ veľkosti namiesto polovice.

Dieťatko má už vyvinuté hlasivky, narástli mu zúbky (áno, bábätká majú prvé zúbky už v brušku) a dokonca sa môže pochváliť ryhami na prstoch, ktoré sú známe ako odtlačky prstov. Malý “citrónik” má v tomto období dokonale vyvinutý hmat, a to po celom tele a trénuje rôzne mimické prejavy. Pečeň bábätka v trinástom týždni produkuje žlčové šťavy.

Tehotenstvo zdrava strava

Čo vás v 13. týždni čaká?

Okrem množstva energie a sexuálneho apetítu prichádza na rad aj váženie a kontrola hmotnosti. Mnohé budúce mamičky v dôsledku nevoľností počas prvého trimestra namiesto priberania schudnú, iné majú zasa taký apetít, že priberú. Počas tehotenstva je však vhodné nájsť zlatú strednú cestu, ktorá zabezpečí zdravie nielen vám, ale aj bábätku. Americký kongres pôrodníkov a gynekológov (ACOG) odporúča, aby ženy počas celého trvania tehotenstva pribrali nasledovné množstvo kilogramov:

  • Podvýživené ženy (BMI pod 18.5) by mali pribrať 12,5 až 18 kg.
  • Ženy s priemernou hmotnosťou (BMI od 18.5 do 24.9) by mali pribrať 11-16 kg.
  • Ženy s nadváhou (BMI 25 až 29.29) by mali pribrať 6,5 až 11,5 kg.
  • Ženy trpiace obezitou (BMI nad 30) by mali pribrať 5-9 kg.
  • Ženy čakajúce dvojičky by mali počas celého tehotenstva pribrať 16,5-24,5 kg.

Samozrejme, tieto čísla sú iba orientačné a nemusíte sa nimi striktne riadiť. Majte na pamäti najmä to, že váš jedálniček by mal pozostávať v prvom rade z výživných jedál, ktorých nutričná hodnota by mala byť iba o 300 kalórií vyššia ako váš bežný kalorický príjem. Neriaďte sa tým, že jete za dvoch a už vôbec svoje prejedanie neospravedlňujte tým, že ste tehotná. Myslite vždy najprv na zdravie bábätka a na to svoje.