Tehotenstvo týždeň po týždni: 30. týždeň

  Kategórie: Tehotenstvo,
4 min
27. júl'21

Od pôrodu vášho vysnívaného bábätka vás delí už iba niekoľko týždňov. V ideálnom prípade 10, avšak môže to byť aj viac, aj menej. Tridsiaty týždeň tehotenstva so sebou opäť prináša nové výzvy a vďaka rastúcemu brušku vám pripraví aj niekoľko prekážok, ale i potešení. Čo vás v tomto týždni čaká a neminie?

Bábätko, ktoré v tomto týždni meria takmer 40 cm a váži asi 1300 gramov, bude odteraz až do narodenia priberať a rásť. Do konca tehotenstva by malo každý týždeň pribrať približne 220 gramov a vyrásť by malo o asi 1,3 cm. Ak ste si mysleli, že bruško vám už nemôže viac narásť, pripravte sa na nasledujúce týždne, ktoré vám dajú zabrať. Ale vo finále to bude určite stáť za to.

Príznaky tridsiateho týždňa

S prosperujúcim bábätkom sa budú stupňovať aj tehotenské symptómy. Na mnohé z nich ste už zrejme zvyknuté a možno ich ani nevnímate, iné vám môžu spôsobovať väčšie ťažkosti.

  • Problémy so spánkom. Hormóny, bruško, ale aj stres a nervozita spôsobujú, že vaše noci sú nepokojné ešte pred narodením bábätka. Mnohé tehotné ženy v tomto období trápia aj divoké sny spojené s pôrodom, čo tiež určite nepridáva na pohode.
  • Pálenie záhy. S týmto problémom sa v tehotenstve stretnete už oveľa skôr. Pálenie záhy je najčastejšie spôsobené jedlom - zväčša korenistým, mastným, ale aj kyslým či dokonca sladkým. Ťažkosti vám môže spôsobovať aj káva.
  • Opuchy. Opuchy kĺbov na rukách a nohách nie sú ničím nezvyčajným. Vyložte si nohy a nechajte odpočívať aj ruky, opuch by mal postupne odoznieť. Ak sa tak nedeje alebo vám začnú končatiny opúchať veľmi náhle, kontaktujte lekára.
  • Dýchavičnosť. Dieťatko je posadené vysoko v hrudnom koši, takže tlačí na pľúca a vám niekedy aj po pár krokoch dochádza dych. O niekoľko týždňov by sa bábätko malo posunúť nižšie do panvy a vy sa budete môcť opäť zhlboka nadýchnuť.
  • Nepohodlie. Všeobecný diskomfort je pre toto štádium tehotenstva úplne normálny. Neostáva vám nič iné, iba čo najviac odpočívať a počítať týždne do dňa D.

Tehotenstvo tridsiaty tyzden blog

zdroj foto: Freepik

Tehotenské bruško počas tridsiateho týždňa

30-týždňové tehotenské bruško môže byť občas tvrdé a napnuté. Počas tohto obdobia sú celkom bežné aj Braxton-Hicksove kontrakcie, ktorými sa vaše telo pripravuje na pôrod. Najčastejšie sa objavujú po cvičení a sexe, alebo keď je budúca mamička unavená či dehydratovaná. Ak ich napočítate viac ako štyri za hodinu, zavolajte lekára, môže ísť o predčasný pôrod.

Bábätko, ktoré sa v tomto štádiu intenzívne hýbe, je s najväčšou pravdepodobnosťou otočené hlavičkou nadol a pohodlne pláva v asi 1a pol litri plodovej vody. Pokožka bábätka je teraz oveľa hladšia, zatiaľ čo jeho mozog je vráskavejší a vytvára sa v ňom čoraz viac mozgových závitov. Dieťatko je teraz dokonca dosť silné na to, aby uchopilo prst. Pri troche šťastia možno na ultrazvuku uvidíte, ako si chytá chodidlá alebo pupočník.

Hlavička bábätka začína byť porastená skutočnými vláskami, pretože lanugo, teda prvé ochlpenie, začína vypadávať. Počas bdenia má drobček otvorené oči, ktorými začína rozlišovať to, čo ho obklopuje. Dozrievajú aj pľúca, ktoré sú každým týždňom silnejšie a pripravujú sa na prvý nádych.

Čo vás v 30. týždni čaká?

Oddych, oddych a ešte raz oddych. Zrejme ste už unavená z toho, ako vám každý prikazuje odpočívať, ale vedzte, že v tomto štádiu tehotenstva je to pre vás to najlepšie. Zaobstarajte si tiež pár pohodlných topánok, ktoré zmiernia opuchy členkov a vaše pravidelné prechádzky budú vďaka nim omnoho príjemnejšie.

Stresujete nad blížiacim sa pôrodom a bojíte sa aj cesty do pôrodnice? Urobte si generálku. Možno to znie ako pritiahnuté za vlasy, ale ak to pomôže, prečo nie? Naložte zbalenú tašku do pôrodnice do auta a stopnite si, ako dlho vám celá cesta aj s prípravou trvá. Táto skúsenosť vás určite upokojí a možno zaženie aj zlé sny o pôrode v aute.