Tehotenstvo týždeň po týždni: 33. týždeň

  Kategórie: Tehotenstvo,
4 min
30. nov'21

Pohodlne sa usaďte, zhlboka dýchajte a oddychujte. Teda, ak vám to rastúce bruško a bábätko dovolia. Tridsiaty tretí týždeň tehotenstva by mal byť práve o oddychu, ale blížiaci sa termín pôrodu a vedľajšie tehotenské symptómy možno zmenia vaše plány. Ako bude prebiehať 33. týždeň tehotenstva?

Bábätko je pár týždňov pred pôrodom dlhé 43-44 cm a váži asi 1900 gramov. Veľkosťou pripomína napríklad zeler, ananás, ale aj bábiku pre deti. Ste v ôsmom mesiaci tehotenstva, čo znamená, že sa naozaj blížite do finále a okrem tašky do pôrodnice by ste už mali mať nakúpenú aj výbavičku pre bábätko.

Príznaky tridsiateho tretieho týždňa

Ak by sme mali príznaky tohto týždňa tehotenstva zhrnúť jedným slovom, bolo by to jednoznačne slovo diskomfort. Pripravte sa na toto:

  • Prehrievanie organizmu. Cítite sa “hot”, ale nie v tom správnom slova zmysle? Ak vás oblieva horúčava, ale nie je to zvýšená teplota ani horúčka, na príčine je zrejme veľmi rýchly metabolizmus.
  • Bolesti hlavy. Hormóny vás ani tentokrát nenechajú v štichu a postarajú sa aj o bolesti hlavy. Tie však môže spôsobiť aj stres či dehydratácia, preto sa pokúste upokojiť a nezabúdajte dodržiavať pitný režim.
  • Dýchavičnosť. Niet sa čomu čudovať, keď sa v tejto fáze tehotenstva raz-dva zadýchate a niekedy máte dokonca problém nadýchnuť sa. Bábätko tlačí na pľúca a nepomáhajú vám ani jeho neustále vrtošivé pohyby. Úľava by mala prísť v momente, kedy sa bábätko posunie nižšie a začne sa pripravovať na pôrod.
  • Zábudlivosť a nešikovnosť. Zabúdate a máte pocit, že nič sa vám nedarí? Asi vás “postihol” starý známy tehotenský mozog. Príčinou zábudlivosti a nešikovnosti môže byť stres, úzkosť a nervozita z blížiaceho sa pôrodu, ale aj skutočnosť, že vaše telo (a naozaj aj mozog) začína sústrediť všetku svoju pozornosť na bábätko a jeho potreby.

Tehotenstvo tridsiaty tretí týždeň

Tehotenské bruško počas tridsiateho tretieho týždňa

Fakt, že bruško vám rastie naozaj rýchlo, asi netreba pripomínať. Do tohto štádia tehotenstva by ste mali pribrať ideálne 10-13 kg, v prípade očakávania dvojičiek je toto číslo, pochopiteľne, vyššie.

Bábätko je v 33. týždni vnútromaternicového vývinu pravdepodobne otočené hlavičkou dolu alebo sa tak otočí čoskoro. Postupne tiež klesá nižšie do panvy a vy môžete cítiť, že vaše brucho akosi kleslo. Niektoré bábätká si však s týmto “zosunutím” dávajú na čas a urobia tak až niekoľko dní pred narodením.

Zatiaľ si to bábätko vo vašom brušku užíva. Oči dokáže mať otvorené doširoka a precvičuje si dýchanie, cmúľanie a prehĺtanie. Dieťatku sa spevňujú kosti a pokračuje aj vývin mozgu. Mnohé budúce mamičky prekvapí, že bábätko vypije za deň približne pol litra plodovej vody. Nemusíte však panikáriť, kým je bábätko v brušku, ide o prirodzený proces jeho vnútromaternicového vývinu.

Čo vás v 33. týždni čaká?

Hniezdenie, delegovanie prác a oddych. Znie vám to už ako obohratá platňa? Vedzte, že nielen my, ale aj partner, príbuzní a lekári vám chcú týmito radami len dobre. Uvedomte si, že už vlastne robíte veľmi veľa - vaše telo intenzívne pracuje na vytváraní nového človiečika, a to nie je vôbec jednoduchá úloha.

Zbaľte si tašku do pôrodnice, čítajte knihy o bábätkách, sledujte a najmä počúvajte svoje telo. Váš organizmus vám sám napovie, čo treba robiť a keď vám budú všetky zmysly našepkávať, aby ste oddychovali, počúvajte ich. Už o pár týždňov si totiž vašu plnú pozornosť bude vyžadovať vytúžené bábätko.