Tehotenstvo týždeň po týždni: 31. týždeň

  Kategórie: Tehotenstvo,
5 min
21. sep'21

Vitaj, týždeň číslo 31. Vitaj, tehotenský mozog. Máte pocit, že zabúdate a strácate pozornosť? Práve v tomto období sa u tehotných žien začína prejavovať tzv. tehotenský mozog, ktorý podľa štúdií pripravuje mamičku na starostlivosť o bábätko. Čo všetko si okrem toho pre vás tridsiaty prvý týždeň tehotenstva pripravil?

Od počatia bábätka uplynulo 31 týždňov a od jeho pôrodu vás delí približne 9 týždňov. Aktuálne má bábätko 41 cm, váži asi 1500 g a veľkosťou ho možno prirovnať ku kokosovému orechu alebo k poriadne veľkému zväzku špargle. Stále je to drobček, ktorý však v siedmom mesiaci tlačí na vaše orgány a okrem nádherného pocitu vám môže pripraviť aj pár krušných chvíľ.

Príznaky tridsiateho prvého týždňa

Sprievodnými príznakmi tehotenstva sa tento týždeň od predchádzajúceho zrejme nebude odlišovať. Niektoré symptómy môžu byť menej zjavné, iné budete pociťovať o niečo viac.

  • Dýchavičnosť. Zadýchavate sa na každom kroku a vyjsť hore schodmi je pre vás zrazu nadľudský výkon? Môžu za to pribúdajúce kilá a aj fakt, že bábätko tlačí na pľúca. Spomaľte, netlačte na pílu a prispôsobte tempo svojmu stavu.
  • Suché, lámavé nechty. Niektoré budúce mamičky počas tehotenstva spozorujú, že nechty na rukách aj na nohách im rastú rýchlejšie. S tým je však spojená aj zvýšená lámavosť nechtov. Ak je to aj váš prípad, vyskúšajte špeciálne olejčeky na nechty, ktoré ich hydratujú a spevnia.
  • Braxton-Hicksove kontrakcie. O týchto falošných kontrakciách ste v tomto štádiu tehotenstva určite počuli už viac ako dosť. Pite dostatok tekutín, meňte polohy a stopnite si dĺžku a frekvenciu kontrakcií, aby ste sa uistili, že nejde o predčasný pôrod.
  • Únik mlieka. Kolostrum, mledzivo, žltá tekutina vytekajúca z vašich prsníkov. Ide o prvé jedlo pre bábätko a jeho “únikom” ešte pred narodením vaše telo dáva najavo, že sa pripravuje na príchod bábätka.
  • Časté močenie. Podobne ako na pľúca, dieťatko tlačí aj na močový mechúr. Nedá sa s tým robiť nič, iba si naplánovať častejšie návštevy toalety.
  • Bolesti chrbta. Ani tieto bolesti nie sú v tejto fáze gravidity ničím nezvyčajným. Uľaví sa vám po tehotenskej joge, ľahkom strečingu a pomôže aj oddych s vankúšom na dojčenie.
  • Problémy so spánkom. Bolesti chrbta, večne plný močový mechúr, veľké bruško, bláznivé sny, stres… niet sa čo čudovať, že spánok nie je sladký a pokojný. Musíte však vydržať, za ten zázrak na konci tejto cesty to určite stojí.

Tehotenstvo tridsat jeden

Tehotenské bruško počas tridsiateho prvého týždňa

31. týždeň tehotenstva znamená, že vaša váha by mala byť oproti váhe pred otehotnením vyššia o 9,5 až 12,5 kg. Samozrejme, v prípade očakávania dvojičiek je toto číslo dvojnásobné. Bruško vám zrejme začína prekážať vo vykonávaní každodenných činností a aj so zaväzovaním šnúrok už potrebujete pomôcť. Ako to však vyzerá vo vnútri a čo v tomto štádiu vnútromaternicového vývinu robí bábätko?

V 31. týždni by už malo byť otočené hlavičkou dolu, čo znamená, že sa pripravuje na príchod na svet. Pre toto štádium je príznačný veľký vývoj mozgu a nervov, pričom práve nervové bunky sa vytvárajú raketovým tempom. Zdokonaľujú sa oči - dúhovky začínajú reagovať na svetlo, ale aj čuch a chuť - bábätko je schopné prostredníctvom plodovej vody cítiť vône a ochutnať jedlá, ktoré jete. Všetkých 5 zmyslov bábätka už funguje a odteraz sa budú iba zlepšovať.

V rozmedzí 24. a 32. týždňa sa mnoho zvedavých rodičov objednáva na 3D ultrazvuk, ktorý vám umožní vidieť vaše bábätko zo všetkých uhlov. Vďaka tejto vymoženosti môžete už teraz tipovať, na koho sa drobček viac podobá. Pri troche šťastia uvidíte rôzne grimasy, ktorých je bábätko schopné a môžete tiež vidieť, ako si cmúľa prst či hýbe prstami na nohách. Niektorí rodičia na 3D ultrazvuku dokonca zachytia aj štikútku.

Čo vás v 31. týždni čaká?

Začnite sa pripravovať na pôrod. Zbaľte si tašku do pôrodnice, precvičujte si dýchanie, posilňujte panvové svaly. Investujte tiež do vložiek do podprsenky, ktoré sa vám v prípade úniku kolostra zídu ešte pred pôrodom.

Obmedzte pitie kávy a čajov, ktoré môžu mať močopudné účinky - zníženie vášho doterajšieho denného prísunu kofeínu vám môže ušetriť pár výletov na toaletu. Pite však dostatok vody, ktorá sa okrem správnej termoregulácie postará o hydratovanú pokožku a udrží tehotenskú únavu pod kontrolou.

Všímajte si tiež opuchy, najmä tváre. Mierny opuch môže byť bežným prejavom tehotenstva, ale náhly opuch spojený so zmenami videnia a bolesťou hlavy môže byť znakom preeklampsie. V prípade akéhokoľvek podozrivého opuchu kontaktujte svojho lekára.