Tehotenstvo týždeň po týždni: 38. týždeň

  Kategórie: Tehotenstvo,
4 min
02. aug'22

Dva týždne vás delia od predpokladaného termínu pôrodu. Naozaj už iba štrnásť dní a bábätko budete konečne držať vo svojom náručí. Ešte predtým vás však čaká poriadna skúška trpezlivosti. Na čo všetko sa pripraviť dva týždne pred pôrodom?

Taška do pôrodnice je zbalená, domácnosť je pripravená na príchod bábätka, ktoré sa môže kedykoľvek vypýtať na svet… a čo teraz? 38. týždeň tehotenstva môže byť plný diskomfortu, ale v cieli vás čaká tá najkrajšia odmena. Bábätko si zatiaľ spokojne odpočíva v mamičkinom brušku, kde sa podobá na melón s rozmermi cca 49,5 cm a 3100 gramov. Už sa to začína podobať na pôrodnú dĺžku a hmotnosť, však?

Príznaky tridsiateho ôsmeho týždňa

V 38. týždni je vaše telo pripravené na svoj veľký deň, čo vám zrejme netreba pripomínať. Postarajú sa o to nasledujúce znaky vysokého štádia tehotenstva:

  • Braxton-Hicksove kontrakcie. O tých už asi viete všetko, možno ste ich zažili v predchádzajúcich týždňoch. Pre istotu však pripomíname, že tieto falošné kontrakcie ustúpia pri zmene polohy a ich intenzita časom slabne, nie silnie ako pri skutočných pôrodných kontrakciách.
  • Problémy so spánkom. Takisto žiadna novinka pre budúcu mamičku v 38. týždni tehotenstva. Pod nedostatok spánku sa môže podpísať prekážajúce bruško, neustály tlak na močový mechúr, bolesti rôzneho druhu, ale aj nervozita a nedočkavosť.
  • Vaginálny výtok. Na nohavičkách si v nasledujúcich dňoch možno všimnete hustý výtok podobný hlienu. Pravdepodobne ide o hlienovú zátku, ktorá sa uvoľňuje, pretože krčok maternice sa rozširuje a pripravuje na pôrod. Čím viac hlienovej zátky sa uvoľní, tým bližšie ste k pôrodu.
  • Svrbenie brucha. Tehotenské bruško v 38. týždni je napnuté takmer na prasknutie a je iba logické, že pokožka vás neustále svrbí. Rozmaznávajte svoje bruško pravidelným natieraním špeciálnymi olejmi, uľaví sa vám.
  • Opuchnuté členky a chodidlá. Extra váha, ktorú nosíte, sa musí niekde odzrkadliť. Oddychujte s vyloženými nohami najčastejšie, ako sa to len dá. Ak je opuch podozrivý, objaví sa z ničoho nič a neustupuje, obráťte sa na svojho lekára.

Tehotenstvo týždeň tridsať osem

Tehotenské bruško počas tridsiateho ôsmeho týždňa

Bábätko je v tomto štádiu zostúpené v panve, kde si užíva viac priestoru. Je dosť možné, že má svoj vlastný režim, ktorý ste už aj vy odpozorovali a viete, kedy spí a kedy bdie. Drobček je už pripravený na pôrod, je perfektne vyvinutý, no pár dní alebo dokonca týždňov navyše vo vašom brušku mu len prospeje.

Bábätko v 38. týždni je už prakticky donosené a ak by sa na svet vypýtalo teraz, už by sa nepovažovalo za predčasne narodené, ale skôr narodené. Hoci termín pôrodu máte stanovaný až o pár týždňov, sledujte akékoľvek zmeny vo vašom tele. Tu sú znaky pôrodu v 38. týždni:

  • uvoľnenie hlienovej zátky a/alebo mierne krvácanie, čo znamená, že krčok maternice sa rozširuje a pripravuje na pôrod;
  • hnačka, ktorá nemusí byť spôsobená iba jedlom. Vo vysokom štádiu tehotenstva môže hnačka znamenať prítomnosť tzv. pôrodných hormónov;
  • nevoľnosť je tiež typickým znakom pôrodu. Mnohé ženy sa po pôrode priznávajú, že pred príchodom do pôrodnice sa cítili zle, ale pripisovali to napríklad počasiu, a to najmä vo vysokých horúčavách;
  • kontrakcie môžu byť v 38. týždni na dennom programe, ale treba rozlišovať medzi skutočnými pôrodnými kontrakciami a Braxton-Hicksovými kontrakciami;
  • bolesť chrbta je krátko pred začiatkom pôrodu intenzívna a prekvapí vás. Líši sa od bolesti, ktorú pociťujete už niekoľko týždňov a ktorá už akosi patrí k tehotenstvu;
  • prasknutie plodovej vody je skutočným znakom toho, že pôrod je na spadnutie. Nie každú ženu však čaká filmová scéna s mlákou pod nohami, niektorým budúcim mamičkám plodovú vodu prepichujú až v pôrodnici.

Čo vás v 38. týždni čaká?

Pomalé prechádzky na čerstvom vzduchu, dôkladné krémovanie pokožky, oddych a pravidelná prehliadka u lekára, ktorá bude až do pôrodu na zozname každý týždeň. Užívajte si každý moment každého dňa s tehotenským bruškom, pretože hoci to znie neuveriteľne, naozaj vám bude po pôrode chýbať ten jedinečný pocit.