Tehotenstvo týždeň po týždni: 32. týždeň

  Kategórie: Tehotenstvo,
4 min
27. okt'21

Tridsiaty druhý týždeň tehotenstva je tu, a to znamená iba jedno - blížite sa do vytúženého finále, v ktorom na vás čaká tá najkrajšia odmena. Do pôrodu v ideálnom prípade zostáva ešte niekoľko týždňov, ktoré sa pre niektoré budúce mamičky neuveriteľne vlečú a iným zbehnú ako voda. V akom znamení sa bude niesť týždeň s číslom 32?

Tridsiaty druhý týždeň tehotenstva so sebou prináša opäť niekoľko zmien. Jednou z najdôležitejších je fakt, že bábätko znovu narástlo a teraz meria približne 42 cm a váži už takmer 2 kilá, presnejšie cca 1700 g. Na začiatku ôsmeho mesiaca je dieťatko veľké asi ako maslová tekvica a kým mamičku čaká najmä odpočinok, bábätko bude silnieť a rásť.

Príznaky tridsiateho druhého týždňa

Ku koncu tehotenstva sú mnohé vedľajšie príznaky intenzívnejšie, najmä pálenie záhy a falošné kontrakcie. U mnohých mamičiek to však nie je dôvod na spomalenie, práve naopak - v tomto štádiu tehotenstva často chytajú druhý dych a prejavuje sa u nich syndróm hniezdenia. S čím sa môžete v 32. týždni tehotenstva stretnúť?

  • Braxton-Hicksove kontrakcie. Tie zrejme netreba bližšie predstavovať, no treba spomenúť, že s blížiacim sa pôrodom ich zrejme budete pociťovať o niečo častejšie a zároveň môžu byť silnejšie, nie však bolestivé. Falošné kontrakcie tehuľky pociťujú ako nepríjemné sťahovanie maternice, ktoré však po chvíli odoznie a intervaly medzi týmito kontrakciami sa neskracujú.
  • Tmavšie bradavky. Stmavnutie bradaviek majú na svedomí hormonálne zmeny, hoci vedci nedokázali objasniť, prečo je to tak. Existuje teória, ktorá hovorí, že bradavky sú zrazu tmavšie pre to, aby ich bábätko lepšie videlo.
  • Dýchavičnosť. Dieťatko tlačí na mnohé vnútorné orgány, pľúca nevynímajúc. Nebojte sa, drobček má vzduchu dostatok, ale vy sa musíte šetriť.
  • Pálenie záhy. Túto nepríjemnosť spôsobujú hormóny, ale aj niektoré jedlá. Skúste obmedziť kofeín a štipľavé pokrmy a servírujte si menšie porcie. Ak pálenie záhy neustáva, povedzte to svojmu lekárovi a ten vám odporučí vhodný liek.
  • Únik mlieka. Prsia sú v tejto fáze nepochybne väčšie a pripravujú sa na príchod dieťatka. Preto môžu produkovať mledzivo, prvé materské mlieko pre bábätko.
  • Vaginálny výtok. Častejší vaginálny výtok chráni telo pred infekciou a zároveň ho pripravuje na pôrod. Ak máte pocit, že výtok je menej hustý a pripomína skôr vodu, zbystrite pozornosť, môže ísť o plodovú vodu. V tomto prípade neodkladne kontaktuje svojho gynekológa.

Tehotenstvo tridsiaty druhý týžden

Tehotenské bruško počas tridsiateho druhého týždňa

Vaše bruško by v tomto období tehotenstva malo od hornej časti maternice až po panvovú kosť merať asi 30-34 cm a každý týždeň až do pôrodu by ste mali pribrať ideálne 500 g. Bábätko niekedy medzi týmto a 34. týždňom začne klesať a od rebier sa posunie nižšie k panve, kde ostane otočené hlavičkou nadol až do pôrodu. Nie je to však podmienkou, nie všetky deti pred narodením klesnú k panve.

Bábätko je v tejto fáze vnútromaternicového vývinu takmer vyvinuté, ako posledné dozrievajú pľúca a bábätko začína precvičovať dýchanie. Odteraz bude najmä rásť a priberať na hmotnosti. Ak by sa narodilo v tomto týždni, zrejme by potrebovalo umelú pľúcnu ventiláciu a stále by bolo považované za predčasne narodené bábätko s nízkou pôrodnou hmotnosťou.

Čo vás v 32. týždni čaká?

Pre mnohé budúce mamičky je tento týždeň posledným týždňom v práci, preto zariaďte všetko potrebné a pripravte sa na zaslúžený oddych. Počas nasledujúcich týždňov budete musieť načerpať sily, ktoré sa vám počas starostlivosti o malý uzlíček šťastia určite zídu.

Možno pociťujete potrebu zariadiť detskú izbu a všetko v domácnosti pripravujete na príchod bábätka. Ak je to tak, prejavil sa u vás syndróm hniezdenia, ktorý dôverne poznajú aj iné živé tvory. Odkladali ste nákupy oblečenia pre bábätko a dojčenských potrieb na poslednú chvíľu? Teraz je ten správny čas pustiť sa do toho. Neprepínajte však svoje sily a všetko vykonávajte s mierou.