Prvé dieťa až po tridsiatke?

  Kategórie: Tehotenstvo,
5 min
05. júl'17

Kedy je najvhodnejší čas na počatie dieťaťa?  Inú odpoveď by vám dal lekár, inú psychológ a možno úplne inú sociológ. Faktom však je, že pribúda žien, ktoré svoje prvé dieťa privedú na svet až po dosiahnutí 30 rokov. V čom je tehotenstvo po tridsiatke iné?

Lekári to vidia jasne, ideálna doba na otehotnenie je okolo 25. roku života, kedy je žena najplodnejšia a pravdepodobnosť donosenia zdravého plodu je najvyššia. S rastúcim vekom klesá plodnosť ženy, napríklad okolo 35. roku je pravdepodobnosť otehotnenia v jednom cykle už len 16 percent. Napriek tomuto faktu každý rok stúpa priemerný vek prvorodičiek. Kým v roku 1990 bol priemerný vek 25 rokov, podľa posledných štatistík je dnes priemerný vek prvorodičky u nás 29,6 roka, čo je však stále menej ako celoeurópsky priemer. Staršie prvorodičky má napríklad Taliansko (30,6), Španielsko (30,4) či Luxembursko (30). 

Žena tehotenstvo

Čo to spôsobuje? Pribúda žien ktoré zostávajú dlhšie v škole, alebo si chcú vybudovať kariéru. Niektoré si zase túžia plniť cestovateľské sny alebo si nájdu priestor na sebarealizáciu a dieťa do ich plánov momentálne nezapadá. A niektoré ženy zase len nevedia nájsť „toho pravého“. Dieťa je dnes pomerne drahá záležitosť a mnohé páry si chcú najskôr spraviť finančnú rezervu, aby ich založenie rodiny neprekvapilo po finančnej stránke. Niektoré ženy zase nepočujú tikať povestné biologické hodiny a vždy sa nájde dôvod, prečo práve teraz nie je vhodná doba. Hovoria si – keď doštudujem, keď si odpracujem aspoň pár rokov, keď kúpime byt, keď dokončíme dom, keď trocha pocestujeme... Takýchto „keď“ by sme vedeli nájsť veľa.

Riziká tehotenstva po tridsiatke

Odkladanie počatia po tridsiatke má svoje riziká. Ženy majú po dosiahnutí tridsiatky o pätinu väčšie riziko predčasného pôrodu aj toho, že sa dieťatko nebude tabuľkovo vyvíjať a bude mať vrodené vývojové chyby. Rovnako im vo väčšej miere hrozí narodenie mŕtveho dieťaťa či preeklampsia. Za všetky tieto komplikácie (okrem preeklampsie, ktorej príčina nie je lekárom úplne jasná) môže starnutie maternice a placenty. Tehotenstvo po 30. roku života sa spája ešte s jedným fenoménom – viacnásobným tehotenstvom. Čím je žena staršia, tým väčšie hormonálne zmeny u nej prebiehajú. Organizmus môže uvoľniť viac vajíčok, ktoré môžu byť naraz oplodnené. Preto máte po tridsiatke väčšiu šancu, že sa vám narodia dvojčatá.

Vyšetrenia tehotenstvo

Vyšší vek, viac cisárskych rezov

Vyšší vek rodičky si vyžaduje aj zvýšenú pozornosť. U nás platí konvencia ešte z čias Československa, že za rizikový vek sa považuje 35 rokov a viac. Ženám po 35. roku života sa odporúča amniocentéza – odber plodovej vody, pri ktorom sa zisťujú vývojové a genetické poruchy plodu. V tomto veku častejšie hrozí vysoký krvný tlak a cukrovka. A vyšší počet tehotenstiev končí cisárskym rezom. Podobne ako u Zdenky z Bratislavy, ktorá prvýkrát porodila ako 33-ročná, Prvé dieťa odkladala, kým nenašla toho pravého. Ani otehotnenie u nej nebolo také jednoduché. Nakoľko mal jej partner zlý spermiogram, musela navštíviť kliniku asistovanej reprodukcie a absolvovať mimotelové oplodnenie. Vajíčko sa ujalo a celé tehotenstvo prebiehalo v poriadku až do 8. mesiaca, keď sa vyskytli komplikácie. Jej diagnóza znela placenta previa marginalis (nepravidelne uložená placenta, keď dolný okraj placenty siaha k vnútornej bránke).

Príznakom tohto stavu je opakujúce sa krvácanie, čo môže vážne ohroziť život matky aj bábätka. „V 32. týždni som začal krvácať a musela som ležať týždeň v nemocnici. Potom som ležala doma a šetrila sa, až som nakoniec porodila šesť dní po ukončenom 37. týždni a to cisárskym rezom, ktorý sa nakoniec skončil úspešne, lebo mi hrozilo aj odobranie maternice,“ zverila sa nám so svojím príbehom Zdenka. Lekár jej pritom nikdy nenaznačoval, že by sa mala s prvým dieťaťom poponáhľať, aj keď jej rodina mala občas narážky na to, kedy bude konečne mamou. Ak by mohla byť znova prvýkrát tehotná a vybrať si kedy by to bolo, zmeny, ktoré sa diali s jej telom, by najradšej absolvovala vo veku 25 rokov. 

Tehotenstvo po tridsiatke

Staršie rodičky sú na tom lepšie po psychickej stránke

Tehotenstvo po tridsiatke má však aj svoje pozitívne stránky. So zaujímavou teóriou prišiel doktor John Mirowski z Univerzity v Texase. Ideálny vek pre pôrod je podľa neho vtedy, keď má žena 34 rokov. Na jednej strane si uvedomuje, že mladý organizmus sa po pôrode ľahšie zregeneruje, na druhej strane zrelá žena dokáže lepšie zvážiť svoje schopnosti. Rovnako sa predpokladá v tomto veku stabilný vzťah a podpora partnera, vybudovaná kariéra, takže mamička po návrate do práce nebude musieť začínať od nuly, a tiež finančná stabilita. Štúdia odborníkov z Univerzity v Južnej Kalifornii dokonca tvrdí, že ženy, ktoré rodili vo veku 35 rokov a viac, sú na tom lepšie po psychickej stránke. Vo vyššom veku berú život s nadhľadom a majú množstvo koníčkov a zážitkov, ktoré by inak s dieťaťom nemali. 

Ku ktorej skupine mamičiek patríte vy? Stihli ste dieťa ešte pred tridsiatkou?