Tehotenstvo týždeň po týždni: 3. týždeň

  Kategórie: Tehotenstvo,
4 min
11. mar'19

Gratulujeme, vstúpili ste do tretieho týždňa tehotenstva! Už čoskoro vám túto skvelú správu potvrdí aj pozitívny tehotenský test, ale tiež iné príznaky typické pre prvý trimester tehotenstva. Chcete vedieť, čo všetko vás čaká a neminie počas tretieho týždňa? Čítajte ďalej!

Dočítali ste sa až sem? To znamená, že už tri týždne v sebe nosíte malý zázrak, vďaka ktorému si môžete hovoriť mama! Tretí týždeň, podobne ako prvý a druhý, so sebou neprináša výrazné zmeny, ale poteší tie ženy, ktoré netrpezlivo čakajú na prvé tehotenské príznaky. Vstúpte s nami do tretieho týždňa tehotenstva!

Príznaky tretieho týždňa

Počas prvého a druhého týždňa tehotenstva ešte žena nevidí žiadne nezvyčajné príznaky a podobne to bude aj v treťom týždni. Dôvod je opäť veľmi jednoduchý - ešte je príliš skoro, či už na meškajúcu menštruáciu, ktorá iba pred pár dňami skončila, alebo na ukazujúce sa bruško. Nízka je aj hladina tehotenských hormónov, no aj napriek tomu môže byť tretí týždeň tehotenstva sprevádzaný nasledujúcimi príznakmi:

  • Pretrvávajúce krvácanie - prvým príznakom skutočného tehotenstva môže byť jemné krvácanie, ktoré sa objaví mimo menštruácie. Dôvodom je už oplodnené vajíčko, ktoré sa udomácňuje v maternici.
  • Nevoľnosť - telo ženy si už v treťom týždni tehotenstva začne vytvárať tehotenský hormón HCG, ktorý spôsobuje nevoľnosť. Tá sa u väčšiny žien prejavuje najmä ráno, no môže sa objaviť aj počas dňa. Ranná nevoľnosť môže byť znakom toho, že už ste v pokročilejšom štádiu tehotenstva a nie iba v treťom týždni, no zároveň môže byť príznakom toho, že čakáte dvojičky - tie totiž “produkujú” viac tehotenského hormónu ako jedno bábätko.
  • Zmeny na prsiach - bolesť prsníkov sa objavuje často počas menštruácie alebo pred ňou. Mimo tohto obdobia môže teda znamenať aj to, že ste tehotná! Okrem toho je typické stmavnutie bradaviek, ktoré sa pripravujú na výrobu mlieka.
  • Meškajúca menštruácia - zdá sa vám, že po troch týždňoch ešte nemôže byť o meškajúcej menštruácii ani reč? Nuž, cyklus niektorých žien trvá kratšie ako 28 dní a jediný spôsob, ako zistiť pravdu, je urobiť si tehotenský test.
  • Pozitívny tehotenský test - aj jednodňové meškanie menštruácie (alebo vnútorný pocit, intuícia) mnohé ženy zavedie do lekárne k oddeleniu s tehotenskými testami. Ešte pred “testovaním” myslite na to, že hormón HCG je v tomto štádiu tehotenstva nízky, no každým dňom sa zvyšuje, preto môžete test opakovať napríklad o dva dni. V prípade, že vaše pokusy o otehotnenie z rôznych dôvodov sleduje lekár, môže nariadiť krvný test. Ten odhalí tehotenstvo skôr ako klasický domáci tehotenský test, pretože na zistenie tehotenstva z krvi postačí menšia hladina tehotenského hormónu.Tehotenstvo treti tyzden

Tehotenské bruško počas tretieho týždňa

Podobne ako dva predchádzajúce týždne, ani ten tretí vaše telo navonok nezmení. Väčšie bruško môže byť iba sprievodným znakom nadúvania, no na skutočné tehotenské bruško si budete musieť ešte pár týždňov počkať - u väčšiny budúcich mamičiek sa začne ukazovať okolo 12. týždňa tehotenstva. Miniatúrne oplodnené vajíčko nie je počas tretieho týždňa väčšie ako zrnko soli, takže ešte naozaj nemôže spôsobiť zmeny viditeľné ultrazvukom, ani voľným okom.

Čo robiť počas tretieho týždňa?

Tehotenský test ukázal vysnívané čiarky a dôvod na oslavu vám potvrdil aj lekár. A čo teraz? Ak patríte k ženám, ktoré okamžite myslia na to, že musia jesť za dvoch, spomaľte. Nič také totiž robiť nemusíte. Počas prvého trimestra by tehotná žena, ktorá netrpí rannými nevoľnosťami, mala pribrať iba 1 až 2 kilá, teda 10% z celkového prírastku počas tehotenstva. V prípade, že vás tehotenské nevoľnosti v prvých troch mesiacoch potrápia, môžete naopak schudnúť. Nevyužívajte teda tehotenstvo na to, aby ste sa mohli s dobrým dôvodom prejedať. Pokúste sa jesť zdravú, vyváženú stravu bohatú na vitamíny a minerály a nezabúdajte užívať tehotenské vitamíny s kyselinou listovou.

Tretí týždeň tehotenstva so sebou už konečne prináša pozitívny tehotenský test - fyzický dôkaz o tom, že vo vašom tele rastie malý zázrak. Aj keď je všetko iba v čerstvých začiatkoch a pred vami je ešte veľmi dlhá cesta, vychutnávajte si každý moment tohto úžasného dobrodružstva!