Tehotenstvo týždeň po týždni: 4. týždeň

  Kategórie: Tehotenstvo,
4 min
18. mar'19

Práve ste vstúpili do ďalšieho týždňa tehotenstva, konkrétne štvrtého! Ak už teraz viete, že pod srdcom nosíte bábätko, ste jednou z mála žien, ktoré to zistia v takom ranom štádiu tehotenstva. Pohodlne sa usaďte a prečítajte si, čo sa s vami a bábätkom deje počas štvrtého týždňa tehotenstva.

Spomínate si na to, ako vyzeral plod bábätka počas tretieho týždňa? Kým predtým bol menší ako zrniečko soli, v štvrtom týždni sa dá jeho veľkosť porovnať s makovým semienkom. V tomto štádiu je bábätko známe pod názvom blastocysta a pomaly si zvyká na svoj domov na nasledujúce mesiace a pripravuje sa na kľúčový vývin, ktorý ho čaká najbližších 6 týždňov.

Tehotenstvo babatko mak

Príznaky štvrtého týždňa

Hladina tehotenských hormónov, ktorá počas predchádzajúcich týždňov nebola ktovieako vysoká, bude v tomto a nasledujúcich týždňoch rapídne stúpať. Spôsob, akým sa zvyšujúca hladina hormónov prejavuje, je však individuálny, no budúce mamičky vo štvrtom týždni tehotenstva čakajú tieto príznaky:

  • Nadúvanie - tehotenstvo síce prináša množstvo príjemných zmien, no nadúvanie určite nie je jednou z nich. Môže za to tehotenský hormón progesterón, ktorý okrem iného spôsobuje aj nepríjemné nadúvanie.
  • Mierne kŕče - kŕče, ktoré pocítite vo štvrtom týždni, sú s najväčšou pravdepodobnosťou znakom toho, že plod sa konečne prichytil na stenu maternice. Mierne kŕče preto nie sú dôvodom na paniku, no o akýchkoľvek silnejších kŕčoch by ste mali informovať svojho gynekológa.
  • Špinenie - aj štvrtý týždeň tehotenstva,tak ako predchádzajúce, môže byť sprevádzaný jemným špinením. Rovnako ako v prípade kŕčov nejde o nič vážne, pokiaľ je toto špinenie sotva viditeľné.
  • Zmeny nálad - máte pocit, že každú chvíľu sa u vás úplne bezdôvodne striedajú nálady? V prvom trimestri tehotenstva to nie je nič nezvyčajné! Po 12 týždňoch sa však hladina hormónov vyrovná a zmeny nálad sa dajú opäť do normálu.
  • Ranná nevoľnosť - približne 50-90 % tehotných žien zažije počas prvých týždňov tehotenstva ľahšiu alebo ťažkú formu rannej nevoľnosti.
  • Vyčerpanie - jedným z príznakov tehotenstva počas štvrtého týždňa je celkové vyčerpanie, ktoré je spôsobené tým, že vaše telo sa z malého zhluku buniek snaží vytvoriť embryo.
  • Bolesť prsníkov - citlivé a opuchnuté prsníky, s ktorými ste sa prvýkrát stretli v minulom týždni, vás potrápia aj teraz. Sú za tým hormóny, ale aj fakt, že telo sa pripravuje na dojčenie bábätka.

Tehotenské bruško počas štvrtého týždňa

Štvrtým týždňom tehotenstva sa síce uzatvára prvý mesiac v tomto požehnanom stave, no ani ten vám neprinesie viditeľné zmeny, ktoré by nasvedčovali tomu, že vo vás rastie bábätko. Džínsy sa vám síce môžu z ničoho nič zdať príliš úzke, no dôvodom je zrejme iba nadúvanie spôsobené tehotenskými hormónmi. Netrýznite sa tým, že sa predsa len pokúsite do týchto nohavíc zapnúť a stavte radšej na voľnejšie strihy alebo šaty.

Počas štvrtého týždňa sa však obrovské zmeny odohrávajú vo vašom vnútri. Zhluk buniek sa delí na embryo a placentu, pričom hlavička, mozog, nervový systém a chrbtica bábätka je už vytvorená a pomaly sa začínajú formovať aj končatiny. Na konci štvrtého týždňa už dokonca začína biť aj srdiečko bábätka, a to frekvenciou dvakrát vyššou, ako je tá vaša. Bábätko má vo štvrtom týždni tehotenstva dva týždne a je veľké (alebo skôr malé) približne 0,35 mm a váži menej ako 1 g.

Tehotenstvo mesiac brusko

Čo robiť počas štvrtého týždňa?

Ak už o svojom tehotenstve istý čas viete, je viac než pravdepodobné, že lekár vám nariadil užívanie prenatálnych vitamínov s kyselinou listovou. V tom pokračujte aj počas štvrtého týždňa a myslite tiež na to, že je najvyšší čas dať červenú fajčeniu aj užívaniu alkoholických nápojov. Novinku o vašom tehotenstve by ste mali oznámiť aj partnerovi, no takisto lekárovi, ktorý vás vyzve k tomu, aby ste sa o mesiac znovu hlásili na kontrolu. Zatiaľ vám neostáva nič iné ako čakať, ale tiež sa pomaly začať tešiť na malý prírastok do rodiny, ktorý už o mesiac zrejme uvidíte aj na ultrazvuku!

Štvrtý týždeň tehotenstva sa chýli ku koncu a okrem ranných nevoľností či nadúvania so sebou priniesol aj iné, krajšie správy. Vaše bábätko už nie je iba oplodneným vajíčkom, ale malým semiačkom maku! Chcete vedieť, ako bude vyzerať o týždeň neskôr? Ostaňte s nami, v nasledujúcej časti nášho tehotenského seriálu sa to dozviete!