Tehotenstvo týždeň po týždni: 14. týždeň

  Kategórie: Tehotenstvo,
4 min
18. nov'19

Druhý trimester tehotenstva sa pomaly, ale isto rozbieha! O vašom malom poklade, ktorý nosíte pod srdcom, už pravdepodobne vie viac ľudí a aj vy sa občas možno potešíte malým nákupom pre bábätko. O tom, ako bude vyzerať váš 14. týždeň tehotenstva, sa dočítate v nasledujúcich riadkoch.

štrnásť týždňov sa vaše telo úspešne snaží vytvoriť ďalšieho malého človiečika a je viac než isté, že ak si to okolie ešte nevšimlo, dlho to už ukrývať nedokážete. Pripravte sa na to, že v nasledujúcich týždňoch budete prekypovať energiou a na svet sa budete pozerať cez ružové okuliare - budete doslova žiariť. Nie nadarmo sa tomuto štádiu tehotenstva, do ktorého ste práve vstúpili, hovorí aj medové týždne.

Príznaky štrnásteho týždňa

Ako sme spomínali už v predchádzajúcom článku nášho tehotenského seriálu, druhý trimester je úľavou pre všetky tehotné ženy, ktoré v prvých mesiacoch tehotenstva trpeli. Druhý trimester so sebou totiž prináša úľavu od nepríjemných príznakov, ktoré postupne odoznejú. Neľakajte sa, keď sa ich ako šibnutím čarovného prútika nezbavíte hneď po prekročení imaginárnej hranice trimestrov - všetko má svoj čas a ako už iste viete, mnohé závisí aj od hladiny tehotenských hormónov, ktorá je u každej ženy iná. Pozrite sa na to, čo môžete od svojho tela očakávať v tomto týždni tehotenstva:

  • Bolesť väzov a kŕče. Pravdepodobne jediný nepríjemný symptóm štrnásteho týždňa bude spôsobený tým, že bábätko rýchlo rastie a “udomácňuje sa”. Pripravte sa na nepríjemné kŕče v podbrušku a bolesti väzov, ktoré sú iba znakom toho, že vaše telo sa prispôsobuje rastúcemu bábätku.
  • Príval energie. Množstvo energie, ktoré vám chýbalo počas prvého trimestra, je konečne späť! Využite ju a robte to, na čo ste v predchádzajúcich týždňoch nemali chuť.
  • Zvýšená chuť do jedla. Tehotenské hormóny úradujú aj v tomto prípade a nadelia vám zvýšenú chuť do jedla. To však neznamená, že sa máte prejedať a jesť za dvoch. V tomto štádiu tehotenstva sa odporúča prijímať iba o 300 kalórií denne viac, pričom by mali pochádzať najmä z výživného a zdravého jedla, nie zo sladkostí.
  • Zdravšie vlasy. Máte pocit, že vaše vlasy sú z ničoho nič pevnejšie, hustejšie a lesklejšie? Áno, je to tak. Tento príznak tehotenstva si treba naplno užívať, pretože po pôrode môže byť všetko úplne inak.Tehotenstvo strnasty tyzden

Tehotenské bruško počas štrnásteho týždňa

Bábätko veľké asi ako broskyňa momentálne meria približne 85 mm a váži už viac ako 40 gramov! Oproti minulému týždňu teda poriadne podrástlo, čo sa pravdepodobne podpísalo aj na viditeľnosti vášho bruška a, samozrejme, kŕčoch a bolestiach brucha. Tie sú dôsledkom rapídneho rastu bábätka, ktoré počas jedného týždňa takmer zdvojnásobilo svoju hmotnosť. Vaša maternica sa prirodzene zväčšuje a vytvára dostatok priestoru pre bábätko.

Malá broskyňka sa počas štrnásteho týždňa “vrtí”, hýbe prstami na nohách a je dosť možné, že si dokonca cmúľa palček. Naplno už pracujú aj obličky plodu, ktoré produkujú moč a svoju prácu dobre vykonávajú aj pečeň so slezinou. Prekvapením môže byť pre mnohé mamičky informácia, že bábätku v tejto fáze vývinu rastie jemné ochlpenie (pripomínajúce chĺpky broskyne) zvané lanugo. Nerastie však iba “na parádu” - bábätko udržuje v teple a bezpečí.

Čo vás v 14. týždni čaká?

Štrnásty týždeň bude pokojný a oddychový. Ak vás netrápia žiadne choroby, ktoré by mohli ohrozovať tehotenstvo, pravdepodobne vás nečaká ani ultrazvuk či odber krvi. Venujte sa naplno sama sebe, zapíšte sa na tehotenské cvičenie, napríklad na hodiny gravid jogy a urobte si prieskum v predpôrodných kurzoch, ktoré sa nachádzajú vo vašom okolí.