Tehotenstvo týždeň po týždni: 6. týždeň

  Kategórie: Tehotenstvo,
3 min
18. apr'19

Veľké ako hrášok - také je bábätko v šiestom týždni tehotenstva, do ktorého ste práve vstúpili. Tehotenstvo je ešte stále v začiatkoch, preto je prirodzené mať obavy a pochybnosti. Na nového človiečika, ktorý vo vás rastie, si ešte len zvykáte. Ako to s ním vyzerá v šiestom týždni?

V tomto štádiu tehotenstva sa bábätku ešte hovorí embryo, je veľké približne 2-4 mm, no rastie veľmi rýchlo. Vďaka (alebo kvôli) tomu sa rýchlo zvyšuje aj hladina tehotenských hormónov, ktoré vedia narobiť poriadne nepríjemnosti. Na druhej strane sú ženy, ktoré prvé týždne tehotenstva zvládnu bez problémov a žiadne nevoľnosti ani únava ich netrápia.

Tie menej šťastné budúce mamičky však môžu očakávať príznaky podobné alebo rovnaké, ako v predchádzajúcom týždni. Potrápiť vás môžu citlivé prsia, únava, nevoľnosť, časté močenie, nadúvanie, zmeny nálad, kŕče a stále môže pretrvávať aj jemné špinenie. Spomínané príznaky patria medzi najčastejšie, no nie je pravidlom, že ak sa objaví jeden, objavia sa aj všetky ostatné. Niektoré budúce mamičky sú väčšinu času unavené, avšak netrápi ich nevoľnosť a nutkanie na zvracanie, iné to majú naopak. Neostáva vám nič iné, ako vydržať - v druhom trimestri by mali všetky nepríjemné sprievodné javy tehotenstva zmiznúť.

Tehotenstvo hrasok

Tehotenské bruško počas šiesteho týždňa

Budeme sa opakovať, no ani počas šiesteho týždňa ešte svoje tehotenské bruško neuvidíte. Malý hrášok, ktorý vo vás rastie, je ešte príliš malý. Môže však spôsobiť nadúvanie a plynatosť, čo často vytvorí ilúziu tehotenského bruška. Mnohé budúce mamičky však malé bruško v tomto štádiu považujú za výhodu, pretože si prvé týždne tehotenstva môžu vychutnať v súkromí s partnerom a najbližšou rodinou. Nie každá žena je pripravená radostnú správu okamžite vytrúbiť do sveta, najmä v tomto ranom štádiu. Užívajt si preto každý moment naplno, otázok o tehotenstve sa ešte počas najbližších mesiacov napočúvate až-až.

Aj na ultrazvuk je ešte čas, no určite vás zaujíma, čo sa s bábätkom počas tohto obdobia deje. Bábätku už veselo bije srdiečko, pričom jeho krvný obeh sa stále zdokonaľuje a dokonca môže pomaly ohýbať ruky a nohy. V tomto štádiu tehotenstva sa formuje aj tvár dieťatka, objavuje sa teda nos, oči, uši, brada a líčka. Ultrazvuk v šiestom týždni tehotenstva dokáže rozpoznať tlkot srdca bábätka a lekár vie vo väčšine prípadov odhaliť aj tehotenstvo s dvojičkami.

Čo robiť počas šiesteho týždňa?

Je pravdepodobné, že ak už istý čas viete o svojom tehotenstve, až teraz vám to začne naozaj dochádzať a vy si naplno uvedomíte, že bábätko vo vašom bruchu je skutočné. Robte teda všetko preto, aby sa malo čo najlepšie. Dajte na odporúčania gynekológa, ale zároveň nezabúdajte počúvať svoje telo. V tomto období by ste mali pomaly začať priberať, no v dôsledku ranných (aj celodenných) nevoľností mnohé ženy schudnú. Samozrejme, tehotenstvo nie je choroba, ale aj napriek tomu by ste sa nemali premáhať a pravidelnou súčasťou vášho dňa by mal byť oddych, či už pri šálke obľúbeného čaju (pozor však na niektoré bylinky) alebo pri zdravom obede.

Tehotenstvo je síce krásnym obdobím v živote ženy, no prvé týždne môžu byť naozaj stresujúce. Pravdou je, že strach, ktorý pociťujete teraz, budete ako rodič pociťovať do konca života. Za tú radosť, ktorú vám dieťatko prinesie, to však určite stojí.