Tehotenstvo týždeň po týždni: 7. týždeň

  Kategórie: Tehotenstvo,
3 min
09. máj'19

Bábätko rastie, sprievodné príznaky tehotenstva sa hlásia o slovo a pomaly, ale isto prichádza čas aj na prvý ultrazvuk. Vy si začínate uvedomovať, že vo vás naozaj rastie nový život, ktorý však ešte nevidno, takže si môžete toto tajomstvo nechať ešte chvíľu iba pre seba a najbližších.

Zmeny, ktoré sa odohrávajú vo vašom tele, navonok ešte neuvidíte. V siedmom týždni tehotenstva je však embryo ešte raz také veľké ako v tom predchádzajúcom a prirovnať sa dá k chutnej čučoriedke. Aj keď sa prvé obdobie tehotenstva “počíta” zväčša na týždne, v prepočte to znamená, že momentálne ste v prvom mesiaci a asi druhom týždni tehotenstva.

Nepríjemné tehotenské príznaky, ktoré mnohým budúcim mamičkám znepríjemňujú toto šťastné obdobie, môžu v siedmom týždni nabrať na obrátkach. O slovo sa bude hlásiť najmä nevoľnosť, ktorú môžete zmierniť zázvorovým čajom, vitamínom B6 alebo akupresúrnymi bandážami na zápästia. Okrem už dobre známych príznakov (zmeny nálad, citlivé prsia, jemné špinenie, nutkanie na močenie) sa môžu vyskytnúť aj nové.

Práve v tomto období sa u mnohých žien začínajú objavovať zvláštne chute, ktoré vôbec nie sú mýtom. Môže sa tiež stať, že prestanete mať chuť na jedlá, ktoré doteraz patrili medzi vaše obľúbené a dokonca vám môžu zapáchať. V niektorých prípadoch ide o akýsi obranný mechanizmus, ktorý vás má udržať čo najďalej od jedla, ktoré by bolo pre bábätko škodlivé. Ak vás ale prepadnú zvláštne chute, nad ktorými budete krútiť hlavou, pokojne sa im poddajte, no s mierou. Byť tehotná neznamená okamžite jesť za dvoch. Nepríjemne prekvapiť vás môže aj akné, no dobrou správou je, že práve počas tehotenstva sa niektorým budúcim mamičkám pleť krásne vyčistí.

Tehotenstvo cucoriedka

Tehotenské bruško počas siedmeho týždňa

Pozeráte do zrkadla, no stále tam nič nevidíte? Mať tehotenské bruško v siedmom týždni by bolo veľmi nezvyčajné, vzhľadom na to, že embryo je ešte malé. Stále platí, že akýkoľvek náznak bruška je pravdepodobne spôsobený nadúvaním. Avšak nebojte sa, vo vašom vnútri sa toho deje naozaj veľa. Embryo počas siedmeho týždňa vytvára každú minútu 100 nových mozgových buniek, zdokonaľuje sa aj srdiečko, vyvíjajú sa obličky a formujú sa ruky a nohy.

Čaká vás tiež prvá veľká návšteva gynekológa, ktorý odoberie vzorky krvi, moču a vykoná všetky potrebné vyšetrenia. Objedná vás tiež na prvý ultrazvuk, ktorý môže byť už budúci týždeň! Po prvých odberoch krvi sa tiež dozviete, aká je pravdepodobnosť, že čakáte dvojičky. Hladina tehotenských hormónov je totiž v prípade tehotenstva s dvojičkami vyššia. Takéto tehotenstvo tiež zvyknú sprevádzať častejšie ranné nevoľnosti a aj ostatné tehotenské príznaky sú znásobené.

Máte za sebou nielen prvé týždne tehotenstva, ale aj prvú veľkú návštevu u lekára. Môžete si trochu vydýchnuť a pomaly sa začnite pripravovať na to, čo vás čaká a neminie budúci týždeň.