Tehotenstvo týždeň po týždni: 16. týždeň

  Kategórie: Tehotenstvo,
4 min
10. mar'20

Máte pocit, že ste práve pocítili prvé kopnutie bábätka? Je veľmi pravdepodobné, že to nebude iba prasknutá guma na nohaviciach ako v prípade Phoebe zo seriálu Priatelia. Práve v šestnástom týždni tehotenstva mnohé budúce mamičky výraznejšie cítia pohyby bábätka. Pozrite sa spolu s nami, čo so sebou 16. týždeň tehotenstva prináša.

Za približne tri mesiace a tri týždne vaše bábätko nabralo veľkosť priemerného avokáda - momentálne je totiž dlhé asi 12 cm a vážiť môže už takmer 100 gramov. Vo vašom brušku sa už poriadne udomácňuje, čo je viditeľné aj navonok. Maskovanie tehotenského bruška pred zvedavými zrakmi už nemusí byť také jednoduché.

Príznaky šestnásteho týždňa

Šestnásty týždeň tehotenstva je takým malým dôvodom na oslavu. Nepríjemných príznakov ostáva už iba minimum a vy sa môžete tešiť nielen na rastúce prsia, ale aj na leviu hrivu vlasov, a pevné, lesklé nechty.

  • Bolesti chrbtice. Zo zvyšujúcou sa záťažou, ktorú musí vaše telo počas tehotenstva podstúpiť, je bolesť chrbta celkom pochopiteľné. Môžu za to ale aj tehotenské hormóny, preto sa bolesť môže objaviť najmä v oblasti krížov, podobne ako pri menštruácii. Pokúste sa čo najviac oddychovať, vyhýbajte sa namáhavým aktivitám a domácim prácam a doprajte si pravidelné dávku strečingu.
  • Väčšie prsia. Vaše prsia by mali byť v tejto fáze tehotenstva väčšie dokonca o niekoľko košíkov, pričom úplne pripravené na dojčenie budú na konci druhého trimestra.
  • Zápcha. Tá je v tehotenstve celkom bežným javom, za ktorý môže zväčšujúca sa maternica. Tlačí na črevá a vám spôsobuje takéto nepríjemnosti. Zaraďte do jedálnička potraviny bohaté na vlákninu, pite dostatok vody a veci sa pohnú tým správnym smerom.
  • Zabúdanie. Stali ste sa aj vy obeťou tzv. tehotenského mozgu? Nikto presne nevie vysvetliť, prečo tehotné ženy a mamičky tak často zabúdajú - príčinou môžu byť tehotenské hormóny alebo iba fakt, že vaša myseľ sa teraz sústredí najmä na bábätko.
  • Citlivé oči. Suché, podráždené oči sú ďalším príznakom tehotenstva, s ktorým ste zrejme nepočítali. Pomôže oddych od obrazovky počítača, mobilu a televízie a očné kvapky.
  • Žiarivá pokožka. To najlepšie na koniec! Tehotenské hormóny priaznivo pôsobia na pokožku, ktorá je v tomto štádiu tehotenstva pevná, pružná a žiarivá.Tehotenstvo sestnasty tyzden

Tehotenské bruško počas šestnásteho týždňa

Ako sme spomínali hneď v úvode článku, v 16. týždni tehotenstva väčšina budúcich mamičiek začína cítiť pohyby bábätka a dokonca aj kopanie. Spočiatku si môžete tieto pohyby pomýliť s miernymi svalovými kŕčmi alebo plynatosťou, no neskôr sa ich naučíte rozoznávať.

Bábätku sa v tejto fáze formujú drobné ušné kostičky, vďaka čomu začína rozoznávať hlasy. Teraz je teda ideálny čas na to, aby ste sa dieťatku začali prihovárať. Vedeli ste napríklad, že bábätko okamžite po narodení rozozná hlas matky od hlasov ostatných ľudí? Dieťatku takisto rastú mihalnice, obočie a vlásky a formujú sa mu aj chuťové bunky.

Čo vás v 16. týždni čaká?

Väčšina budúcich mamičiek ešte pred veľkým ultrazvukom v 20. týždni absolvuje návštevu gynekológa práve teraz. Lekár z testu moču vylúči tehotenskú cukrovku a riziko vzniku preeklampsie. Keďže každý lekár má trošku iné postupy, v 16. týždni takisto môžete, ale aj nemusíte, absolvovať klasický ultrazvuk. Schyľuje sa už tiež k tzv. Tripple testu, teda screeningu, ktorý informuje o možných vývojových a genetických poruchách bábätka.

Podobne ako počas celého tehotenstva, aj počas šestnásteho týždňa platí toto - nenamáhajte sa viac, ako je to potrebné, dostatočne oddychujte, zdravo sa stravujte, doprajte si pohyb na čerstvom vzduchu a pomaly začnite vyberať meno pre bábätko. V prípade, že si kvôli rastúcemu brušku nedokážete nájsť v posteli správnu polohu, pomôžte si vankúšom na dojčenie. V neskorších mesiacoch tehotenstva ho určite využijete a spoločnosť vám bude robiť aj počas dojčenia.