Tehotenstvo týždeň po týždni: 1. týždeň

  Kategórie: Tehotenstvo,
4 min
11. feb'19

Počas prvých týždňov tehotenstva mnohé budúce mamičky ani nevedia, aké šťastie nosia pod srdcom. Tie, ktoré už na tehotenskom teste uvideli pozitívne čiarky, si pomaly zvykajú na fakt, že o deväť mesiacov privedú na svet bábätko. Ešte pred tým ich však čakajú týždne plné zmien. Čo sa deje s telom ženy a s bábätkom počas celého tehotenstva? Čítajte!

Najväčším prekvapení zrejme bude, že prvý týždeň tehotenstva sa ani nedá nazývať tehotenstvom. Väčšina gynekológov totiž za začiatok tehotenstva považuje prvý deň posledného menštruačného cyklu. Je to tak preto, že ovulácia a počatie sa nedajú vypočítať tak jednoducho ako menštruácia, ktorá sa navyše prejavuje aj fyzicky. V podstate to znamená, že počas prvého týždňa tehotenstva ešte nie ste tehotná, ale zároveň tehotná môžete byť. Otehotnieť totiž môžete až do piatich dní od posledného pohlavného styku - tak dlho sa udrží spermia v tele ženy. Ak ste teda práve zistili, že ste tehotná, v skutočnosti môžete byť tehotná už 4 týždne.

Príznaky prvého týždňa tehotenstva

Počas prvého týždňa tehotenstva žena zažíva rovnaké príznaky, aké ju trápia počas menštruácie. Tie môžu trvať od troch do siedmich dní:

  • Krvácanie - z tela sa vylučuje maternicová výstelka a s ňou aj neoplodnené vajíčko z prechádzajúceho menštruačného cyklu.
  • Bolesť chrbtice a kŕče - mnohé ženy počas menštruácie pociťujú nielen kŕče v okolí maternice, ale aj bolesti chrbta, najmä krížovej oblasti.
  • Nadúvanie - ďalším nepríjemným príznakom je nadúvanie a nafúknutné brucho, čo je spôsobené rozkolísanou hormonálnou hladinou.
  • Zmeny nálad - hormonálna nerovnováha spôsobuje aj typické menštruačné nálady, najmä precitlivenosť a podráždenosť.
  • Bolesti hlavy - sprievodným príznakom môže byť aj bolesť hlavy, tzv. menštruačná migréna, opäť spôsobená hormonálnou zmenou.Tehotenstvo test

Tehotenské bruško počas prvého týždňa

Aj keď tehotenské bruško ešte pár týždňov neuvidíte, neznamená to, že sa vo vašom tele nezačali diať isté zmeny. Ako sme už spomínali, telo uvoľňuje neoplodnené vajíčko z minulého mesiaca a zároveň začína vytvárať maternicovú výstelku pre nasledujúce vajíčko. Vaše telo medzi 10. a 19. dňom cyklu uvoľní jedno vajíčko (niekedy aj dve alebo viac), ktoré bude oplodnené do 12 až 24 hodín. Ak čakáte na nezvyčajné príznaky tehotenstva, tie sa okrem akéhosi vnútorného pocitu nezvyknú objaviť skôr ako v 4. týždni tehotenstva.

V takomto ranom štádiu tehotenstva vás ešte nečakajú žiadne špeciálne vyšetrenia ani ultrazvuk. Toho sa dočkáte jedine v prípade, že už dlhšie sa vám nedarilo otehotnieť a so svojím problémom ste navštívili odborníka na liečbu neplodnosti. Ten na pravidelných prehliadkach ultrazvukom kontroluje fibroidy, počet folikulov vo vaječníkoch a stenu maternice.

Čo robiť počas prvého týždňa?

Keďže ešte s najväčšou pravdepodobnosťou neviete, že ste tehotná, je ťažké začať sa riadiť nejakými radami. Ak však bábätko plánujete, zrejme viete, že by ste mali dať zbohom všetkým nezdravým návykom, medzi ktoré nepochybne patrí fajčenie, alkohol a nadmerný príjem kofeínu. Do stravy zaraďte čo najviac čerstvého ovocia, zeleniny a výživného jedla a nezabúdajte tiež na tehotenské vitamíny.

Dozvedeli ste sa, že ste tehotná? Pred vami je krásne obdobie plné zmien, na konci ktorého privítate svoje bábätko. Užívajte si každú chvíľu tehotenstva a neprestávajte nás čítať - v nasledujúcej časti tohto seriálu o tehotenstve sa dozviete, aké zmeny sa vo vašom tele dejú počas druhého týždňa tehotenstva.