Tehotenstvo týždeň po týždni: 5. týždeň

  Kategórie: Tehotenstvo,
4 min
04. apr'19

Vitajte v klube tehotných! Pýtate sa, prečo až teraz? Pravdou je, že práve v piatom týždni tehotenstva si väčšina žien uvedomí, že menštruácia sa nedostavila a že by za tým mohlo byť práve tehotenstvo. Čo so sebou ešte prináša piaty týždeň tehotenstva?

Piaty týždeň tehotenstva so sebou prináša nielen meškajúcu menštruáciu, ale aj nával tehotenských hormónov. Ich hladina sa oproti štvrtému týždňu zvyšuje, takže vás čaká nielen pozitívny tehotenský test, ale aj negatívne sprievodné príznaky, za ktoré až taká vďačná nebudete. Ako to teda vo vašom tele vyzerá počas piateho týždňa?

Príznaky piateho týždňa

Sú ženy, ktoré počas prvého trimestra nepociťujú žiadne nepríjemné príznaky a toto obdobie je pre nich prechádzkou ružovou záhradou. Potom sú tu tie, ktoré počas prvých týždňov sedia nad záchodovou misou alebo ležia schúlené v posteli. Za všetko môžu, ako inak, tehotenské hormóny. Pozrite sa na to, čo spôsobia v 5. týždni tehotenstva:

  • Citlivé prsia - sú jedným z najčastejších príznakov tehotenstva
  • Ranná nevoľnosť - tá sa však u mnohých žien objavuje počas celého dňa a nie iba ráno. Budúce mamičky odporúčajú bojovať s ňou malými porciami jedla, vitamínom B6, zázvorovými cukríkmi, špeciálnymi lízankami na odbúranie rannej nevoľnosti či akupresúrnymi náramkami.
  • Únava - počas prvého trimestra je zvýšená únava veľmi častým sprievodným prejavom tehotenstva a môže vás zastihnúť kedykoľvek počas dňa. Telo je jednoducho unavné z toho, že v sebe vytvára nového človiečika. Tejto únavy sa zbavíte nielen odpočinkom, ale aj ľahkým cvičením a pravidelnou stravou, ktorá zabráni poklesu hladiny cukru v krvi.
  • Častejšie močenie - častejšie nutkanie na močenie v tehotenstve nie je iba mýtus. Objavuje sa už v piatom týždni a môžu za to zväčšujúce sa obličky.
  • Kŕče - nepríjemné kŕče vo štvrtom a piatom týždni tehotenstva sú väčšinou znakom toho, že vajíčko sa spokojne usadilo v maternici. Ak ale máte pocit, že kŕče sú príliš silné, neváhajte navštíviť gynekológa.
  • Špinenie - jemné špinenie môže pretrvávať aj v piatom týždni a objaviť sa môže aj po sexe. V tomto prípade je to preto, že krčok maternice je citlivejší ako obvykle.Tehotenstvo pat tyzdnov

Tehotenské bruško počas piateho týždňa

Zistili ste, že ste tehotná a teraz sa každú chvíľu obzeráte v zrkadle? Toto správanie je počas tehotenstva úplne bežné, pretože každá budúca mamička by už najradšej videla vykúkajúce bruško, ktorým by sa mohla pochváliť. Faktom však aj počas piateho týždňa ostáva to, že väčšie bruško je spôsobené iba nadúvaním alebo jedlom, ktoré ste práve mali. Oproti štvrtému týždňu však plod podrástol a už sa nepodobá na zrniečko maku, ale na jadierko jablka. Bábätko je teraz dlhé približne 1,25 mm a formujú sa mu kosti, svaly, mozog a miecha, ale aj srdiečko, žalúdok, pečeň a obličky.

Čo robiť počas piateho týždňa?

Ak o svojom tehotenstve viete už dlhšiu dobu, pravdepodobne sa už vyhýbate škodlivým látkam ako sú alkohol a cigarety a užívate kyselinu listovú. Je však možné, že túto šťastnú novinu vám tehotenský test potvrdil až teraz, keď už ste v piatom týždni. Začnite teda užívate kyselinu listovú a tiež tehotenské vitamíny, ktoré vám predpíše váš lekár. Nezabúdajte tiež na zdravú stravu. A ak ste niekedy túžili po tom, že si budete písať denník, začnite teraz! S odstupom času bude zábavné sledovať zmeny, s ktorými sa vaše telo muselo počas tejto deväť mesačnej cesty popasovať.

Už päť týždňov sa vaše telo snaží vytvoriť zdravé bábätko a zatiaľ sa mu to úspešne darí. Možno ste na to prišli až teraz a je vám trochu ľúto, že to neviete od prvého momentu, no nezúfajte - ešte vám z tehotenstva ostáva veľká väčšina!