Tehotenstvo týždeň po týždni: 15. týždeň

  Kategórie: Tehotenstvo,
4 min
09. mar'20

Cítite sa plná energie a možno aj trochu príťažlivo? Vitajte v 15. týždni tehotenstva, ktorý bude pravdepodobne jeden z vašich najobľúbenejších. Ranné nevoľnosti sú fuč a zbohom ste konečne dali aj mnohým iným nepríjemnostiam, ktoré sú s týmto stavom spojené. Čo vás na začiatku druhého trimestra čaká a neminie?

Pod srdcom už 15 týždňov nosíte bábätko, ktoré je v tomto štádiu tehotenstva veľké asi ako priemerný pomaranč. To znamená, že váš malý zázrak má dĺžku približne 10 cm a váži cca 70 gramov. V porovnaní s minulým týždňom je bábätko opäť o niečo väčšie, no má pred sebou ešte dlhú cestu.

Príznaky pätnásteho týždňa

Pätnásty týždeň je pre mnohé tehotné ženy ako minca, ktorá má dve strany. Je veľmi pravdepodobné, že sa budete cítiť na vrchole svojich síl a budete si pripadať dokonca sexy, no na druhej strane tento týždeň “ponúka” aj menej lákavé príznaky.

  • Zvýšená chuť na sex. S prívalom energie v tomto období veľmi úzko súvisí aj zvýšený sexuálny apetít. Ak je to aj váš prípad, nemáte sa čoho báť. Riziko, že ublížite bábätku, je naozaj veľmi mizivé.
  • Krvácanie z nosa. Od chuti na sex sa dostávame k nepríjemným príznakom a krvácanie z nosa je jedným z nich. Súvisí so zvýšeným objemom krvi, ktorý je v tehotenstve úplne prirodzený a zároveň s citlivejšími nosnými prepážkami.
  • Pálenie záhy, plynatosť a tráviace ťažkosti. Ako už iste viete, tieto ťažkosti sú spojené s tehotenskými hormónmi, no môžete s nimi zabojovať. V prvom rade si všímajte to, čo jete a odpozorujte, ktoré potraviny vám nerobia dobre.
  • Citlivé ďasná. Tehotenstvo ovplyvňuje aj ústnu dutinu a najviac trpia práve ďasná, ktoré sú citlivé a môžu opúchať. Venujte preto zubnej hygiene dostatočnú pozornosť, pravidelne si umývajte zuby, masírujte ďasná a navštevujte svojho zubára.
  • Sťažené dýchanie. Lapáte čoraz častejšie po dychu, a to aj vtedy, keď to vôbec nečakáte? Vysvetlenie zadychčania v tehotenstve je veľmi jednoduché - pľúca majú kvôli rastúcemu bábätku menej miesta a niekedy sa nemôžu rozšíriť dostatočne na to, aby ste sa poriadne a zhlboka nadýchli.Tehotenstvo patnastny tyzden blog

Tehotenské bruško počas pätnásteho týždňa

V tomto štádiu tehotenstva sa vo vašom tele odohrávajú obrovské zmeny. Kým počas prvého trimestra maternica ešte stále perfektne zapadala do panvovej oblasti, v druhom trimestri sa v dôsledku rýchleho rastu bábätka posúva vyššie, rozťahuje sa a vytvára priestor pre dieťatko. To, ako rýchlo tieto zmeny prebiehajú, sa odráža aj na viditeľnosti vášho tehotenského bruška. Prvorodičky majú na začiatku druhého trimestra spravidla malé bruško, ktoré ešte nie je očividne tehotenské, resp. ho nemusí byť vidieť vôbec. Ženy, ktoré už majú za sebou minimálne jeden pôrod, majú zvyčajne maternicu zväčšenú, takže tehotenské bruško sa začne ukazovať skôr, a to možno práve v tomto týždni.

Bábätko v 15. týždni dokáže hýbať rúčkami aj nôžkami, a hoci jeho pohyby zatiaľ necítite, môžete si byť istá, že z času na čas si vystrojí poriadnu párty. Zdokonaľuje sa aj dýchanie bábätka, dokonca začína prehĺtať a môže sa objaviť aj prvé štikútanie. Jeho očká sú ešte stále zatvorené, no dieťatko už reaguje na svetlo a čoskoro bude počuť aj tlkot vášho srdca.

Čo vás v 15. týždni čaká?

Podobne ako v predchádzajúcom týždni, ani v tomto vás nečaká špeciálna návšteva lekára spojená s ultrazvukom. Mnohé budúce mamičky však práve v pätnástom týždni zvažujú vyšetrenie zvané amniocentéza, teda odber plodovej vody, ktorý dokáže odhaliť genetické poruchy a chromozomálne abnormality. Je to však invazívne vyšetrenie, počas ktorého lekár do amniotického vaku zavedie ihlu a odoberie vzorku. Predtým, ako sa rozhodnete podstúpiť toto vyšetrenie, poraďte sa so svojím lekárom. Možno vás ubezpečí o tom, že skoršie výsledky nestoja za riziko spojené s odberom plodovej vody a zbytočný stres a vy si radšej počkáte na veľký ultrazvuk v 20. týždni.