Tehotenstvo týždeň po týždni: 8. týždeň

  Kategórie: Tehotenstvo,
3 min
03. jún'19

Vitajte v ôsmom týždni tehotenstva, čo znamená, že druhý mesiac tejto deväť mesačnej púte je čoskoro minulosťou! Čaká vás významný krok - veľké vyšetrenie u lekára, ktoré možno bude spojené s prvým ultrazvukom. Čítajte ďalej a dozviete sa všetko o ôsmom týždni tehotenstva, do ktorého práve vstupujete.

Vaše celé telo už niekoľko týždňov usilovne pracuje na tom, aby vynosilo zdravé bábätko. To má v ôsmom týždni tehotenstva dĺžku približne 16 mm a váži asi 1200 mg. Je veľké asi ako chutná, šťavnatá malina a 10% z jeho celkovej hmotnosti momentálne tvorí pečeň. Nerastie však iba bábätko, zväčšuje sa aj vaša maternica, čím vytvára priestor pre dieťatko. Toto zväčšovanie môžete pociťovať ako menštruačné kŕče alebo kontrakcie.

Tehotenstvo osmy mesiac malina

Túžili ste niekedy v živote po superschopnostiach? Je veľmi pravdepodobné, že každým dňom ich získate. Čuch sa totiž v tejto fáze tehotenstva neuveriteľne zlepšuje a vy budete cítiť naozaj všetko, najmä však to, čo smrdí. S touto superschopnosťou ale prichádza aj jedna menej príjemná - váš žalúdok bude ako na hojdačke. Dobre známe príznaky, medzi ktoré patrí nevoľnosť, citlivé prsia, špinenie, kŕče či únava, sa rozšíria o ďalšie.

Počas ôsmeho týždňa vás môže potrápiť zápcha, s ktorou počas tehotenstva bojuje až 50 % žien. Skúste piť veľa vody, do jedálnička zahrňte ovocie a zeleninu bohatú na vlákninu a voľný čas strávte prechádzaním sa.

Bábätko niektorým budúcim mamičkám nedá oddýchnuť ani v noci. Trápia vás zvláštne sny, ktoré sú veľmi živé? Táto skutočnosť nemusí byť spôsobená splnom, ale práve tehotenstvom. Nie je isté, prečo sa počas tehotenstva ženám snívajú divné sny častejšie, ale zrejme to bude mať čo dočinenia s obrovskými zmenami, ktoré sa dejú veľmi rýchlo.

Tehotenstvo ultrazvuk rodicia

Tehotenské bruško počas ôsmeho týždňa

Oproti predchádzajúcemu týždňu nastali vo vašom brušku veľké zmeny, ktoré sa už môžu prejaviť aj navonok! Vykúkajúce bruško už nemusí byť iba sprievodným znakom nadúvania. V ôsmom týždni sa relatívne rýchlo zväčšuje maternica, ktorá sa dá veľkosťou prirovnať k grapefruitu. Práve to môže spôsobiť zväčšené bruško, no aj tu platí pravidlo, že u niektorých budúcich mamičiek sa zmeny, ktoré nastávajú vo vnútri, navonok prejavujú až neskôr.

Veľkosť bruška v tomto štádiu tehotenstva záleží, samozrejme, aj na tom, koľko priberiete. Vo všeobecnosti by mali tehotné ženy počas prvého trimestra pribrať 1-2 kg. Majte ale na mysli, že priberanie v tehotenstve je veľmi individuálne a mnohé mamičky kvôli rannej nevoľnosti namiesto priberania dokonca schudnú.

A čo ten dlho očakávaný ultrazvuk? Aj na to počas ôsmeho týždňa zrejme príde rad. Na ultrazvuku v tejto fáze gravidity uvidíte ručičky a nožičky bábätka a ak budete mať šťastie, drobec vám možno ukáže aj pršteky, ktoré sa pomaly formujú. Okrem toho sa vyvíjajú aj chuťové bunky dieťatka. Návšteva gynekológa sa odteraz nezaobíde bez odberu krvi a moču - lekár bude pravidelne sledovať hladinu glukózy a proteínov, aby vylúčil tehotenskú cukrovku a preeklampsiu.

Mnohé budúce maminy si až po návšteve lekára uvedomia, že v sebe naozaj nosia malý zázrak zvaný bábätko. Odteraz vám to budú pripomínať nielen pravidelné prehliadky, ale aj tehotenská knižka, ktorú budete až do pôrodu nosiť všade so sebou.