Tehotenstvo týždeň po týždni: 18. týždeň

  Kategórie: Tehotenstvo,
4 min
18. máj'20

Vitajte v osemnástom týždni tehotenstva! Pred vami je opäť ďalší týždeň mnohých zmien. Bábätko v tomto štádiu tehotenstva nezaháľa, rýchlo rastie, vyvíja sa a všetky tieto zmeny vo svojom tele pocítite aj vy. Ako teda vyzerá 18. týždeň tehotenstva?

Meria takmer 15 cm a váži cca 190 gramov! Vaša cibuľka (také veľké je totiž dieťatko v tomto týždni) rastie veľmi rýchlo, čo môže byť príčinou neutíchajúceho vlčieho hladu, ktorý mnohé mamičky v tomto štádiu tehotenstva pociťujú. Bábätko vás môže pomaly začať oberať o spánok, a to najmä v prípade, že vaša obľúbená poloha je na chrbte.

Bábätko (a teda aj maternica) sú totiž dostatočne veľké na to, aby tlačili na väčšie žily umiestnené na vašom chrbte, čím znižujú prietok krvi do vášho srdca. Dôsledkom môže byť bolesť hlavy či nízky tlak, ale aj malátnosť. Riešením je v tomto prípade spánok na boku v spoločnosti vankúša na dojčenie.

Príznaky osemnásteho týždňa

Ranné (aj celodenné) nevoľnosti sú už síce minulosťou, no s pribúdajúcou váhou vášho tela pribúdajú iné, nové príznaky. Okrem problémov so spánkom sa v osemnástom týždni pripravte na toto:

  • Opuchnuté ruky a nohy. Opuchnuté končatiny môžu byť v tehotenstve naozaj nepríjemným príznakom, no pokiaľ nie je opuch náhly alebo neznesiteľný, nemáte sa čoho obávať.
  • Bolesť chrbta. Opäť príznak, ktorého sa netreba zľaknúť. Bábätko jednoducho tlačí na vnútorné orgány a už spomínané chrbtové žily, čo spôsobuje menšiu či väčšiu bolesť chrbtice.
  • Kŕče v nohách. Trápia vás kŕče v nohách? Skúste vypiť pohár vody, chvíľu počkajte a uvidíte, ako vaše telo zareaguje. Kŕče v nohách môžu byť totiž v tejto fáze tehotenstva znakom dehydratácie.
  • Kŕčové žily. Neestetické kŕčové žilky sú takisto dôsledkom záťaže na telo a niekedy môžu dokonca bolieť. Pokúste sa čo najviac meniť polohy, podopierajte si nohy, pedálujte nimi a tesné oblečenie dajte na nejaký čas bokom.
  • Krvácanie z nosa. Podobne ako chrbtové žily, aj na tie v nose je vyvíjaný tlak, čo spôsobuje krvácanie, najmä ak máte tenké žilky. Ak krvácanie trvá krátko a nie je obzvlášť silné, nepanikárte. Lekára vyhľadajte až v prípade, že sa krvácanie nedá zastaviť alebo sa opakuje príliš často.
  • Kopanie bábätka. Moment, na ktorý ste čakali zrejme od začiatku tehotenstva, je konečne tu. Bábätko sa v brušku poriadne rozťahuje a občas vám uštedrí niekoľko kopancov. Na tento nezvyčajný pohyb si zvyknite, pretože odteraz budú pohyby bábätka ešte výraznejšie a častejšie.Tehotenstvo osemnasty tyzden blog

zdroj foto: freepik

Tehotenské bruško počas osemnásteho týždňa

Pohyby bábätka v brušku sa nedejú len tak pre nič za nič. Vášmu malému pokladu totiž rastie svalstvo, čo má na svedomí precvičovanie všakovakých pohybov - drobec sa otáča, kope a “boxuje”. Bábätko môže v tomto čase trápiť aj čkanie, ale okrem toho výdatne zíva, prehĺta a cucá.

Dieťatku sa vyvíjajú ušká, vďaka čomu dobre počuje všetko, čo sa deje vo vašom tele a zároveň začína cítiť, ako vonia jeho dočasný príbytok. Vyvíjajú sa aj pľúca a genitálie a zdokonaľuje sa nervový systém, ktorý môže mať až 14 miliárd zakončení.

Čo vás v 18. týždni čaká?

Osemnásty týždeň so sebou síce prináša mnohé zmeny, ktoré podstupuje bábätko aj vy, no pravdepodobne vás nečaká žiadny veľký ultrazvuk ani špeciálne vyšetrenie. Ešte vždy však môžete podstúpiť odber plodovej vody (amniocentéza), ktorý dokáže odhaliť genetické poruchy a chromozomálne abnormality.

Na ultrazvuku sa v týchto týždňoch meria dĺžka a hmotnosť plodu a lekár tiež zisťuje, či sa orgány bábätka vyvíjajú v rámci normy. Ak chcete vedieť pohlavie bábätka, možno sa ho dozviete práve teraz - pravda, ak bude drobec spolupracovať a bude otočený správne.

Blížite sa k polovici tehotenstva a bruško vám u pomaly začína prekážať v bežných činnostiach. Šetrite sa a dávajte na seba pozor - nedvíhajte ťažké veci, nedovoľte psíkovi, aby do vás narážal a keď vám to práca dovolí, často oddychujte. Na spanie si kúpte dojčiaci vankúš a pripomínajte partnerovi, aby vás rozmaznával. Opuchnuté nohy a boľavý chrbát predsa nosia nielen vás, ale aj potomka, na ktorého sa obidvaja tešíte.