Leto verzus zima – kedy sa tehotenstvo znáša lepšie?

  Kategórie: Tehotenstvo,
7 min
31. máj'17

Otázka, nad ktorou sa pozastaví nejedna žena. Je jasné, že obidvoje – tehotenstvo v lete aj očakávanie potomka v zime – majú svoje výhody i nevýhody. Porovnávali sme za vás a tu je výsledok.

Tehotenstvo v lete

Vo všeobecnosti ide o graviditu, ktorá vrcholí pôrodom niekedy medzi septembrom a februárom, teda v jesenných a zimných mesiacoch. Ak milujete teplo a slnko, nebudú vám prekážať ani veľké horúčavy. Pre ženy, ktoré uprednostňujú zimu, však tehotenstvo v tomto období môže byť náročnejšie.

Tehotenstvo v lete

Výhody

  • V lete to vonku žije. Keď ste tehotná v tejto sezóne, nemusíte sedieť doma medzi štyrmi stenami, môžete chodiť von a užívať si teplo, dobrú náladu aj slnečné lúče.
  • Ešte pred pôrodom môžete absolvovať aj dovolenku, počas druhého trimestra dokonca aj letecky, relaxovať na pláži alebo si zaplávať, čo nielenže nadľahčí vaše telo, ale takisto povzbudí váš kardiovaskulárny systém. V zahraničí sa predpôrodným dovolenkám hovorí „babymoon“, čo by sme voľne mohli preložiť ako medové týždne s bruškom.
  • Jar a leto prinášajú výhody aj ženám, ktoré nemajú čas navštevovať fitnes centrá. Stačí absolvovať prechádzku v parku a hneď vám bude lepšie. Posilňovanie, ale i chôdza vháňajú do ženských svalov a tkanív viac kyslíka, ktorý sa, samozrejme, dostáva aj do placenty. Nezabudnite však na pohodlné oblečenie a pitný režim.
  • Ak sa dieťatko narodí v zime, do ďalšieho leta podrastie natoľko, že budete môcť teplé dni opäť tráviť vonku, a nie v pôrodnici alebo doma.
  • V tomto období má tehotná žena k dispozícii viac čerstvej stravy, najmä ovocia a zeleniny, ktoré sú dôležitým zdrojom živín pre matku aj bábätko, predovšetkým vitamínov a vlákniny.
  • Počas dlhých slnečných dní sa nám prirodzeným spôsobom do tela dostáva aj viac vitamínu D, ktorý pomáha organizmu lepšie vstrebať vápnik a fosfor, dôležité pre vývin kostí a zubov. Posilňuje imunitný systém a odvracia depresie. Nedostatok tejto dôležitej látky sa, naopak, spája s vyšším rizikom vzniku tehotenskej cukrovky, preeklampsie či bakteriálnej vaginózy. Samozrejme, to neznamená, že sa v lete treba od rána do večera opaľovať. Prísun slnečného žiarenia je taký silný, že vám postačuje aj krátky pobyt vonku.
  • Hovorí sa, že obliekanie v lete je o čosi jednoduchšie. Tehotenské šaty z jemnej splývavej látky sú pohodlnejšie než nohavice či kabáty. Nehovoriac o tom, že na opuchnuté nohy vám postačia žabky.
  • A na záver je výhodou letného tehotenstva aj fakt, že pred Vianocami či priamo počas sviatkov si môžete venovať ten najkrajší darček – vaše dieťatko.

Tehotná žena pri vode

Nevýhody

  • V lete sa tehotné ženy potia viac než zvyčajne a pre vyššiu vlhkosť vzduchu takisto trpia rôznymi opuchmi. Ich telo totiž ovplyvňujú rôzne hormonálne zmeny, spaľuje viac kalórií, v dôsledku čoho sa tvorí viac tepla a organizmus sa zahrieva. Pripravte sa na to, že problémom budú aj teplé noci, ktoré vám nedajú spať.
  • S potením súvisia aj rozličné potničkynepríjemné odreniny na rôznych vlhkých miestach, kde dochádza k treniu, napríklad medzi stehnami. V tomto prípade pomôžu prípravky proti zápalom, ale niekedy postačí aj obyčajný detský olej či púder.
  • V lete sa pre množstvo slnečných lúčov ešte viac zvyšuje aj náchylnosť na tvorbu pigmentových škvŕn, ktoré sa počas tehotenstva tvoria bežne. Po pôrode sa však takýchto fľakov pleť zbavuje ťažšie.
  • Počas leta vás môžu viac potrápiť aj zápchy, hnačky, vracania, črevné chrípky či zadržiavanie moču. Problémom však môže byť zvýšený výskyt hmyzu, najmä komárov, nepodceňujte preto pomoc kvalitného repelentu.
  • Obliekanie v lete je síce pre tehotné ženy jednoduchšie, horšie je však absolvovať letné spoločenské akcie, napríklad časté oslavy promócií či svadby, takže sa pripravte na dilemu, čo si vlastne vziať na seba. Pri troche fantázie však vykúzlite pekné a štýlové outfity aj z bežných vecí vo väčšej konfekčnej veľkosti, než akú bežne nosíte.
  • O čom sa hovorí zriedkavejšie, je holenie či zbavovanie sa chĺpkov na tele. Počas tehotenstva sa veľmi neodporúča používať horúci vosk či laserovú techniku, najčastejším riešením je teda klasická žiletka. S bruškom je tento úkon nielen vyčerpávajúci a zložitý, ale aj nepohodlný. Navyše, v kúpeľni si pri holení musíte dávať väčší pozor.
  • Keď sa dieťatko následne narodí do jesenných alebo zimných mesiacov, budete musieť riešiť množstvo teplého oblečenia, fusaky a dobrú ochranu pred chladom v kočíku. Vychystať dieťatko do zimy môže byť niekedy poriadna fuška.

Tehotenstvo v zime

Vzťahujte sa na graviditu, po ktorej nasleduje pôrod v období medzi marcom a augustom. Chladné počasie, ktoré sa môže javiť ako najväčšia výzva, môžete využiť vo svoj prospech.

Tehotenstvo v zime

Výhody

  • Vyhnete sa najväčším horúčavám, ktoré dokážu byť v tehotenstve dosť nepríjemné. Chladu sa nemusíte obávať – to, čo bolo v lete nevýhodou, sa totiž v zime mení na výhodu. Väčšie zahrievanie organizmu spôsobí, že vám bude teplo, aj keď ostatní budú pociťovať chlad.
  • Menej možností na trávenie voľných chvíľ vonku vám dáva príležitosť venovať pozornosť príprave na pôrod i na príchod bábätka. Počas sychravých dní môžete nakupovať, zariaďovať detskú izbu alebo plánovať ďalšie veci.
  • Takisto si môžete konečne nájsť čas na prelistovanie hromady nakúpených časopisov či na čítanie kníh, ale aj prípravu receptov pre dojčiace mamičky alebo najmenšie deti.
  • Veľké bruško sa v zime pod vrstvami oblečenia ľahšie maskuje, nebudete si pripadať „taká veľká“, pretože aj ostatní budú chodiť nababušení. Môžete voliť množstvo veľkého pohodlného oblečenia, napríklad veľké vyťahané mikiny.
  • Nemusíte sa tak často holiť či epilovať, drobné nedostatky na nohách hravo zakryjete nohavicami. ☺
  • Vaše dieťatko si bude môcť užívať prvé jarné dni aj leto v kočíku – nebudete musieť riešiť dilemu, či s ním ísť alebo nejsť von.
  • Po prebdenej noci s bábätkom sa ľahšie vstáva do pekného letného rána než do sychravej chladnej zimy.
  • Ak po pôrode nebudete dojčiť, môžete si už v lete bez obáv užívať všetky drinky a jedlá či koreniny, ktorým ste sa počas tehotenstva museli vyhýbať.

Tehotená žena v zime

Nevýhody

  • Na dovolenku s dieťatkom si pravdepodobne počkáte až do nasledujúceho leta.
  • Ak milujete lyžovanie či iné zimné športy, budete si ich musieť odoprieť.
  • Tehotným ženám v tomto období robia najväčšie starosti namrznuté cesty a chodníky, ktoré zvyšujú riziko pádu a ďalších problémov. Aj prevoz do pôrodnice v chumelici môže byť problematickejší.
  • S klesajúcimi teplotami stúpa množstvo chorôb, pravdepodobne budú na vás číhať zo všetkých strán, takže si musíte dávať väčší pozor na svoje zdravie i zdravie bábätka.
  • Zababušiť sa je síce výhodné, ale nájsť oblečenie na zimu, ktoré by zahrialo a boli ste ho schopná bez obáv obliecť, sa hľadá oveľa ťažšie. Ak džínsy nemajú špeciálny tehotenský strih a zapínanie, úplne na ne zabudnite.

Ak máte aj vy sami skúsenosti s výhodami a nevýhodami tehotenstva v lete či v zime, nezabudnite nám ich popísať v komentároch. Určite tým ostatným mamičkám pomôžete ☺