Tehotenstvo týždeň po týždni: 11. týždeň

  Kategórie: Tehotenstvo,
4 min
15. aug'19

Vitajte v 11. týždni tehotenstva! Dni, ktoré ubiehajú neuveriteľne rýchlo a na prvý pohľad sa v nich nič nemení, so sebou v skutočnosti prinášajú množstvo zmien. Čo sa vo vašom tele zmenilo počas siedmich dní a čo vás čaká a neminie počas tohto týždňa tehotenstva? Čítajte!

Spomínate si na to, aké ovocie pripomínalo vaše bábätko v minulom týždni? Z jahôdky je teraz limetka! Vaše bábätko má počas 11. týždňa približne 40-50 mm a váži už 8 gramov! Jeho hlavička je momentálne taká veľká, ako zvyšok tela, no tento zvláštny pomer 1:1 sa už onedlho zmení.

Tehotenstvo limetka

Príznaky jedenásteho týždňa

Do konca prvého trimestra vám zostáva už len niekoľko dní, čo znamená iba jedno - tehotenské nevoľnosti a všetky nepríjemné príznaky čoskoro upadnú do zabudnutia a vy si budete naplno užívať bábätko, ktoré vám rastie v brušku. Ešte chvíľu vás však potrápi plynatosť, nadúvanie, vyčerpanie, zmeny nálad a výtok, no objaviť sa môžu aj nové, trošku prekvapujúce príznaky.

  • Kŕče v nohách. Začali ste sa v noci prebúdzať kvôli nepríjemným kŕčom v nohách? Áno, je veľká pravdepodobnosť, že ich má na svedomí práve tehotenstvo. Existuje však prevencia v podobe dostatočného pitia vody a nezabudnite tiež do svojho jedálnička zaradiť potraviny bohaté na draslík a horčík.
  • Linea nigra. Objavila sa vám na bruchu z ničoho nič tmavohnedá čiarka smerujúca od pupka smerom nadol? Nepanikárte, ide o celkom prirodzený jav, ktorý sa môže u niektorých žien vplyvom hormónov vyskytnúť. Táto čiara, nazývaná linea nigra, nie je trvalá, no po pôrode tu s vami môže ešte pár týždňov pobudnúť.

Tehotenské bruško počas jedenásteho týždňa

Možno vás ešte stále trápi nadúvanie a cítite sa ako balón, no bruško vytŕčajúce spod priliehavého trička už nemusí byť iba dôsledkom týchto nepríjemných tehotenských príznakov. Prirodzené je, že mamičkám, ktoré sú v očakávaní prvýkrát, bruško rastie iným tempom a tehotenstvo sa bude dať navonok rozoznať až v druhom trimestri.

Nezáleží však na tom, či sa už bruškom môžete pochváliť alebo nie, dôležité je najmä to, čo sa deje vo vnútri. Bábätko sa vo vašom brušku hýbe, hoci to ešte necítite. Oddeľujú sa tiež pršteky na rukách aj na nohách - už viac nie sú spojené ako plávacie blany. Začínajú sa formovať vlasové folikuly a lôžka zubov a nechtov. Bábätko, ktoré má v tomto momente veľkosť limetky, má ešte vždy trochu priesvitnú pokožku, no už nepotrvá dlho a jeho pokožka bude nepriehľadná.

Tehotenstvo stastne

Čo vás v 11. týždni čaká?

Posledné týždne prvého trimestra sú vyhradené okrem pravidelných prehliadok aj na tzv. screening, ktorý ste už možno absolvovali v predošlom týždni. Každý gynekológ má svoje vlastné postupy, ktoré sa môžu líšiť, preto buďte trpezlivá a vyčkajte, kedy príde rad na vás. Zatiaľ si užívajte toto krásne obdobie, počas ktorého máte ešte množstvo času na seba, aj na partnera.

Nákup pohodlnej a kvalitnej podprsenky na dojčenie nemusíte odkladať až na posledné týždne tehotenstva. Zíde sa vám aj teraz, pretože práve na konci prvého trimestra sa prsia zväčšujú a vy budete za dobrú podporu iba vďačná. Čoskoro využijete aj dojčiaci vankúš, ktorý si v tehotenstve zamilujete najmä počas spánku. Tak prečo ho nekúpiť už teraz, keď môže byť zároveň krásnym doplnkom vášho interiéru?

Stále váhate nad tým, či správu o tehotenstve vypustiť do sveta? Môžete si ju ešte chvíľu nechať pre seba, no už o pár týždňov bábätko rastúce vo vašom brušku neskryjete.