Tehotenstvo týždeň po týždni: 20. týždeň

  Kategórie: Tehotenstvo,
4 min
23. júl'20

A ste v polovici! Mnohé veci teraz začnú naberať ešte rýchlejší spád, preto sa snažte každý deň užívať naplno. V 20. týždni tehotenstva už zrejme začnete reálnejšie uvažovať o menách pre bábätko a možno zablúdite aj do obchodu s rozkošným detským oblečením.

Dvadsiaty týždeň tehotenstva, ktorý pripadá na 5. mesiac, opäť potvrdzuje to, že bábätko rastie ako z vody. Momentálne je veľké asi ako banán, váži približne 300 gramov (čo je v porovnaní s predchádzajúcim týždňom o celých 100 gramov viac!) a jeho dĺžka môže v tomto štádiu presahovať 25 cm. Na polovicu tehotenstva sú to celkom slušné miery, čo poviete?

Príznaky dvadsiateho týždňa

Plná energie, chute do života a so znovuobjaveným libidom. Takto sa pravdepodobne uprostred tehotenstva cítite. Čo by to však bola za gravidita, keby vás aj v tomto týždni nepotrápili nejaké nepríjemné príznaky.

  • Vaginálny výtok. S tým môžete počítať až do konca tehotenstva, no ak výtok nezapácha alebo nemá zvláštnu farbu (napríklad zelenú alebo výraznejšiu žltú), nemáte sa čoho obávať. Spôsobujú ho, ako inak, tehotenské hormóny.
  • Kŕče v nohách. Tie môžu pokračovať v tomto týždni a vy proti nim môžete bojovať pravidelným strečingom a dostatočnou hydratáciou.
  • Pálenie záhy a tráviace ťažkosti. V tomto prípade sa o slovo hlási dieťatko, ktoré zrejme nesúhlasí s vaším výberom jedla. Sledujte, po akých potravinách máte spomínané ťažkosti a snažte sa im vyhýbať.
  • Opuchy. Nielen nôh (najmä členkov), ale aj iných častí tela. Niektoré budúce mamičky sa sťažujú aj na opuch tváre, kedy sa im vytvorí druhá brada, no opúchať môžu aj zápästia. V prípade opuchov nôh pomôže, keď si ich jednoducho vyložíte. Opuchy môžu ustúpiť už počas tehotenstva a po pôrode sa ich zbavíte určite.
  • Dýchavičnosť. Vaša maternica sa ešte stále rozširuje, čím tlačí na pľúca a spôsobuje problémy s dýchaním. Zvoľnite tempo a nájdite si vhodnú polohu na sedenie alebo ležanie.

Tehotenstvo dvadsiaty tyzden

zdroj foto: freepik

Tehotenské bruško počas dvadsiateho týždňa

Ak ste v prvých mesiacoch tehotenstva smútili, pretože bruško sa nie a nie ukázať, tento a nasledujúce týždne vám to vynahradia. Spravidla platí, že od 20. týždňa by sa vám bruško malo zväčšovať každý týždeň o 1 cm, pričom v tomto týždni by malo merať približne 18-22 cm. Pomaly, ale isto narastá aj vaša váha - ideálny prírastok na váhe by mal v 20. týždni predstavovať 4-5 kg, pričom týždenne by mala zdravá žena s bezproblémovým tehotenstvom pribrať 500-1000 gramov.

Bábätko o sebe dáva v tomto štádiu tehotenstva vedieť o niečo výraznejšie, keďže svalstvo bábätka sa posilňuje. Pohyby môžu pripomínať jemné mravenčenie či šteklenie, ale niektoré mamičky už pociťujú aj prvé kopance. Pokračuje takisto intenzívny vývoj mozgu a zdokonaľuje sa aj sluch, čuch, zrak, chuť a hmat. Hrubne pokožka, začínajú rásť prvé vlásky a vyvíjajú sa zúbky.

Čo vás v 20. týždni čaká?

Okolo 20. týždňa vás gynekológ pozve na veľký ultrazvuk, ktorý sa zväčša vykonáva medzi 18.-22. týždňom tehotenstva. Skontroluje rozmery bábätka a potvrdí, že všetko sa vyvíja tak, ako sa má. V tejto fáze už niektorí budúci rodičia poznajú aj pohlavie bábätka, samozrejme za predpokladu, že dieťatko spolupracuje a je v čase vyšetrenia otočené správne.

Tehotenstvo so sebou prináša mnohé zmeny a jednou z nich je aj zmena ťažiska tela. V dôsledku toho sa začínate zakláňať a viac si zaťažujete chrbticu. Poobzerajte sa preto po rôznych tehotenských cvičeniach vo vašom okolí, kde vám ukážu, ako predísť podobným bolestiam a zároveň vás naučia správne dýchať.

Nezabudnite si domov z ultrazvuku priniesť fotku vášho malého drobčeka, ktorý je už v polovici. Všetky dôležité orgány sú už vyvinuté, no bábätko má pred sebou ešte dlhú cestu zdokonaľovania, preto v nasledujúcich mesiacoch nič nepodceňujte.