Tehotenstvo týždeň po týždni: 23. týždeň

  Kategórie: Tehotenstvo,
3 min
19. nov'20

Dvadsiaty tretí týždeň, piaty mesiac, bábätko ako grapefruit… chcete vedieť, čo všetko vás čaká a neminie v tomto týždni tehotenstva? Čítajte ďalej a dozviete sa, čo sa deje s bábätkom a ako sa už teraz môžete začať pripravovať na jeho príchod.

V dvadsiatom treťom týždni je bábätko veľké ako grapefruit, čo znamená, že meria asi 28-29 cm a váži okolo 500 gramov. Dieťatko je nielen väčšie, ale pri pohľade na ultrazvuk aj rozkošnejšie, keďže vyzerá stále viac a viac ako skutočný malý človiečik. Ak sa vás okolie opýta na to, v ktorom ste mesiaci, bez obáv sa môžete pochváliť slovami: “V piatom.”

Príznaky dvadsiateho tretieho týždňa

Aj tento týždeň, podobne ako mnohé iné pred ním, sa spája s viacerými symptómami, ktoré napovedajú o tom, že vo vašom tele rastie nový život. Pripravte sa na:

  • Opuchnuté chodidlá a členky. Mierny opuch členkov a chodidiel bude mnohé budúce mamičky sprevádzať až do konca tehotenstva. Pite veľa vody, pravidelne sa prechádzajte a vždy, keď môžete, si nohy vyložte. Ak cítite, že opuch príde náhle a je veľký, obráťte sa na lekára. Extrémny opuch totiž môže byť znakom preeklampsie.
  • Braxton-Hicksove kontrakcie. Sú prejavom toho, že vaše telo sa pripravuje na pôrod. Tieto falošné kontrakcie rýchlo odídu, sú nepravidelné a väčšinou slabé. Je však prirodzené, že vyľakajú najmä prvorodičku.
  • Bolesti chrbta. Dieťatko rastie, priberá na váhe a je stále aktívnejšie, preto sa niet čomu čudovať, ak vás z toho všetkého začne bolieť chrbtica. Poraďte sa s lekárom a nechajte si odporučiť ideálne cvičenie pre tehotné, ktoré od bolestí uľaví.
  • Opuchnuté a krvácajúce ďasná. Krvácanie a opuch ďasien je počas tohto obdobia spôsobený zvýšeným prietokom krvi. Nie nadarmo máte počas tehotenstva nárok na viacero preventívnych prehliadok u zubára. To, že počas tehotenstva každá žena príde o jeden zub, je síce mýtus, no pravidelné kontroly by mali byť samozrejmosťou.Tehotenstvo dvadsiaty treti tyzden

Tehotenské bruško počas dvadsiateho tretieho týždňa

Tehotenské bruško počas tohto obdobia láka okolie a každý by si naň chcel siahnuť. Je len a len na vás, komu to dovolíte. Vaše bruško teraz meria 21-25 cm, a to od lonovej kosti po hornú časť maternice. Ak máte zdravú váhu (netrpíte nadváhou ani podváhou), doteraz by ste mali pribrať 5-7 kg.

V 23. týždni je dieťatko aktívne a ak pozorne sledujete jeho denný režim, pravdepodobne viete, že si už teraz vybudovalo rutinu. Môžete odsledovať, kedy spí, kedy sa pretáča, kedy kope. Niektorí rodičia dokonca odsledovali, že rovnaký rytmus si bábätko zachovalo aj po narodení. Ak je teda vaše dieťatko v noci pokojné a dovolí sa vám vyspať, možno máte vyhraté.

A ako sa má bábätko? Tomu sa v 23. týždni formujú bradavky, vyvíjajú sa pľúca a tvárička je úplne sformovaná - jediné, čo jej chýba, je tuk. Dieťatko sa v brušku zabáva, počúva váš hlas, tlkot srdca a vníma aj okolité výrazné zvuky, napríklad brechot psa, motor auta či zvonček na dverách.

Čo vás v 23. týždni čaká?

V druhom trimestri sú návštevy u lekára zriedkavejšie, preto máte čas venovať sa mnohým iným veciam a pripravovať svoj domov na príchod novorodenca. Mnohí rodičia sa nevedia drobčeka dočkať, takže už teraz pripravujú izbičku a nakupujú oblečenie a pomôcky starostlivosti o bábätko. Ešte stále je čas aj na tehotenské fotenie a na to, aby ste začali s cvičením, ktoré vám pomôže aj pri pôrode.