Tehotenstvo týždeň po týždni: 24. týždeň

  Kategórie: Tehotenstvo,
4 min
17. dec'20

Trápia vás kŕče v nohách, bolí vás chrbát a opúchajú vám členky? Vitajte v 24. týždni tehotenstva! Nebojte sa, okrem nepríjemných príznakov, ktoré sú pre šiesty mesiac tehotenstva typické, sa môžete tešiť aj na pravidelné kopanie bábätka. Ako sa má malý zázrak, ktorý vo vás rastie a ako sa máte vy?

Už niekoľko týždňov ste za polovicou tehotenstva, takže bruško už viac nemôžete ukrývať. V tomto týždni je bábätko veľké ako žltý melón, meria takmer 30 cm a váži asi 600 gramov. Vy ste v 24. týždni tehotenstva, čo znamená, že ste tehotná už 6 mesiacov. Čas sa kráti, no predsa máte s bábätkom pred sebou ešte dlhú cestu. Čo všetko vás čaká počas tohto týždňa?

Príznaky dvadsiateho štvrtého týždňa

Nie, ani tento týždeň sa nezaobíde bez (otravných) príznakov, ktoré sú však znakom toho, že vo vás rastie nový život, ktorý už o pár týždňov spoznáte aj osobne.

  • Opuchnuté členky a chodidlá. Ako už iste viete, opuch chodidiel a členkov je počas tehotenstva úplne normálny, avšak… Ak máte pocit, že je toho až príliš, radšej navštívte lekára, ktorý vylúči preeklampsiu. V prípade, že vás trápi “iba” bežný tehotenský opuch, pite veľa vody a vždy, keď je to možné, si nohy vyložte nad úroveň srdca. Prekvapiť vás môže aj opuch prstov na rukách a môže sa stať, že obrúčku si budete musieť na najbližšie týždne zložiť.
  • Kŕče v nohách. Ich príčinou môže byť dehydratácia, preto nezabúdajte na pitný režim a myslite aj na pravidelný pohyb. Každý deň si doprajte niekoľko minút chôdze. Ak kŕče neustávajú, obráťte sa na lekára, môže za tým byť nedostatok niektorých živín.
  • Bolesti chrbta. Áno, aj bolesti chrbta sú stále prítomné. Bábätko priberá, čo je dobrým znakom, no vašej chrbtici to nepomáha. Vyskúšajte tehotenskú jogu, tá by mala uľaviť od bolestí.
  • Linea negra. Tento zvláštny názov neznamená nič iné ako tmavú čiaru, ktorá sa objavila na vašom brušku a tiahne sa od pupka smerom nadol. Neľakajte sa, nie je to nič zlé, iba ďalší príznak spôsobený tehotenskými hormónmi. Linea negra sa nemusí objaviť u každej ženy a spontánne vymizne v priebehu niekoľkých týždňov po pôrode.
  • Strie. Vzniku strií sa obáva množstvo budúcich mamičiek, ak nie rovno všetky. Pravidelné hydratovanie pokožky zvnútra aj zvonka by malo pomôcť, avšak neexistuje dôkaz o tom, že masírovanie špeciálnymi olejmi a krémovanie dokáže dať vzniku strií stopku.Tehotenstvo dvadsat styri

Tehotenské bruško počas dvadsiateho štvrtého týždňa

Bábätko veselo kope niekoľkokrát do dňa a vy už zrejme presne viete, kedy spinká a kedy je hore. Pohyby bábätka môže konečne cítiť aj váš partner alebo ktokoľvek, komu dovolíte dotknúť sa bruška. A to sa stále zväčšuje. Ak je vaša hodnota BMI v norme, do 24. týždňa by ste mali pribrať optimálne 6 až 8 kg. Samozrejme, ak čakáte dvojičky, ručička na váhe by mala ukazovať cca o 11 kilogramov viac.

Bábätko aj v tomto týždni napreduje a vyvíja sa. Pokožka, ktorá bola ešte donedávna priehľadná, sa začína “vyfarbovať” a je jemne ružová. Vlásky sú však ešte stále biele. Dobrou správou je, že bábo má úplne vyvinutý sluch, počuje vás a ak mu v tomto období začnete púšťať hudbu, ktorá sa mu zapáči, po narodení ho môže práve táto hudba upokojiť a navodiť pocit bezpečia.

Čo vás v 24. týždni čaká?

Glukózový test. Ide o rutinné vyšetrenie, ktoré počas tehotenstva podstúpi každá budúca mamička. V ambulancii vám nalančo odoberú krv a následne musíte vypiť glukózový roztok. Po približne dvoch hodinách vám opäť urobia odber krvi, aby zistili, aká je hladina cukru v krvi. Tá by nemala presiahnuť 11,2 mmol/l. V prípade, že je vyššia, znamená to, že máte tehotenskú cukrovku. Nemusíte sa však zbytočne obávať. Ak budete dodržiavať odporúčania lekára, budete v poriadku aj vy, aj bábätko.